Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év élőlényei 2024 - II.

Az év lepkéje, beporzói, gyógynövénye, ősmaradványa és kőzete

2024. május 24. - Borsós Zsófia

Az év élőlényei 2024 - I. című bejegyzésben már bemutattuk az év madarát, emlősét, rovarát, halát, hüllőjét, fáját, vadvirágát és gombáját. A második részben következzen az év lepkéje, beporzója, gyógynövénye, ősmaradványa és közete.

 az_ev_2024_1.png

A fenti képek forrása:

  • 1. Az év lepkéje: közönséges medvelepke (fotó: MME/Káldi József)
  • 2. Az év beporzói: boglárkalepkék (fotó: Pixabay)
  • 3. Az év gyógynövénye: borsmenta (fotó: Pixabay)
  • 4. Az év ősmaradványa: gyapjas mamut (fotó: Pixabay)
  • 5. Az év kőzete: korund (fotó: Pixabay)

Az év lepkéje: közönséges medvelepke 

medvelepke3.jpg

Kép forrása: MME/Pribéli Levente

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya  tavaly indította útjára az év lepkéje programot, a közönség szavazással választotta meg a közönséges medvelepkét. A fenti képen a hernyója látható, mely papmacska néven is ismert. Az éjjel aktív közönséges medvelepkével július és augusztus között találkozhatunk. Bár nem védett állat, az élőhelye jelentősen csökkent az elmúlt évtizedekben a parlagok felszámolása hatására. 

 

Az év beporzói: boglárkalepkék

evbeporzoi2024_bogi.png

Kép forrása: MKNE

Az év beporzója szavazás szintén 2013-ban indult el a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület kezdeményezésére. A boglárlepkék csoportját is közönségszavazás keretében választották meg az érdeklődők. A nyertes hazánkban is gyakori nappali lepke. A nőstények szárnyának színe általában barna, a hímeké legtöbbször kék (számos árnyalatban figyelhető meg, például: ezüstkék boglárka, égszínkék boglárka, tintakék boglárka, palakék ékesboglárka, ibolyás boglárka), de van más színű bolgárlepe is, melynek neve szintén utal a színre, például tűzlepke vagy szerecsenlepke. 

 

Az év gyógynövénye: borsmenta

gyszt-fb-borito-2024-2.jpg

Kép forrása: GYSZT

Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a közkedvelt, gyomorerősítő és emésztést segítő borsmentát választotta az év gyógynövényévé. A borsmenta vadon élő mentafajok kereszteződésével jött létre a 17. században. A többi mentától borsos íze különbözteti meg. Gyakori alapanyaga az élelmiszer- és kozmetikai iparnak. 

 

Az év ősmaradványa: gyapjas mamut

369684115_867577708406712_153680953883983190_n-300x195.jpg

Kép forrása: Az év ősmaradványa

A Magyarhoni Földtani Társulat év ősmaradványa programjának idei nyertese a gyapjas mamut. A jágkorszak emblematikus állatának testfelépítése hasonló volt az elefántéhoz, kivéve a gyapjas bundát, mely a hideg éghajlathoz való alkalmazkodást tette lehetővé. 

 

Az év kőzete: korund (rubin)

Videó forrása: Szombathelyi Televízió 

 A rubint a drágakövek drágakövének is nevezik, az ékszerkészítés fontos alapanyaga, a Mohs keménységi skálán (melyen a gyémánt 10-es) 9-es értéken áll. 

 

Források, felhasznált anyagok:

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6218411689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása