Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év beporzói szavazás - 2024

2024. február 08. - Borsós Zsófia

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület 2023-ban hirdette meg először az Év beporzói szavazást. Célul tűzték, hogy minden évben felhívják a figyelmet egy-egy állatcsoportra. Ebben az évben a boglárkalepkék, a fehérlepkék és a pillangók közül választhatnak az online szavazás során az érdeklődők. 

szavazas_beporzo.png

Kép forrása: MKNE

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közleménye:

 

A 2024. évi versenyben a valódi nappali lepkék közül választottunk ki három kisebb csoportot. A hazai mintegy 3500 lepkefajból csak 170 körüli a nappaliak száma. Pödörnyelvük segítségével – melyet általában a laprugóhoz hasonlóan feltekerve, “pödörve” tartanak és csak a táplálkozáskor nyújtanak ki – olyan virágok nektárjához is hozzáférnek, melyekhez más beporzó rovarok nem. Vannak köztük válogatósak, és vannak, amelyek többféle, vagy sok növényfaj virágját látogatják. Ugyanez érvényes a hernyóikra is, csak ők a zöld leveleket, hajtásokat fogyasztják.

Sok színpompás, látványos fajuk van, pedig a szárnyuk színtelen. A csodálatos színek a szárnyakat tetőzsindelyszerűen borító apró pikkelyek optikai tulajdonságaiból fakadnak. A pigment tartalmú pikkelyek a fehér fény bizonyos színű (hullámhosszú) összetevőit visszaverik, ezt a színt látjuk mi. Más pikkelyek finomszerkezete fényinterferenciát okoz, így látszódik a fémesen csillogó szín. A különböző pikkelyek elhelyezkedése adja ki a szárny mintázatát. Különlegességük, hogy ők látják a piros színt is, ellentétben a legtöbb beporzóval, köztük a méhekkel.

Mindhárom családban vannak védett fajok.

Javaslataink a 2024-es évreboglárkalepkék, fehérlepkék, pillangók

A jelölteket részletes bemutatása itt érhető el.

Az érdeklődők itt szavahatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr518319661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása