Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év élőlényei 2023 - II. rész

2023. február 09. - Borsós Zsófia

Az év élőlényei sorozatunk 2. részében az év emlősét, kétéltűjét és lepkéjét mutatjuk be.

az_ev_2_1.png 

Közönséges vakond

Az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által működtetett  Vadonleső Program a vakondot jelölte ki 2023-ban az év emlősének. A hengeres testű, fekete bundájú állatot sokan próbálják távol tartani a kertjüktől, pedig a bosszantónak ítélt vakondtúrások mellett hasznot is hajt az ember számára. Rovarokkal táplálkozik, így számos kártékonynak ítélt rovart is elfogyaszt. 

A vakond a föld alatt tölti mindennapjait, életmódjáról apró, elcsökevényesedett szeme, bőrredővel lezárható fülnyílása, méretes mellső ásólába tanúskodik. Védett állatt, természetvédelmi értéke 25.000 Ft.

Forrás: Vadonleső program
mr_mole.jpg

Fotó: Mick E. Talbot/ Wikimedia Commons

Szombathelyi Televízió rövid összefoglalója az év emlőséről:

Videó: Szombathelyi Televízió

***

Alpesi gőte

A Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya az alpesi gőtét választotta az év kétéltűjének. A "tócsalakó hegyisárkánnyal”, mely a hűvös, csapadékos területeket kedveli, hazánkban ritkán találkozhatunk. Elsősorban az  Őrségben, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben, valamint a Zempléni-hegységben fordul elő. A különleges faj megismertetése mellett a szakemberek szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy az alpesi gőtét a klímaváltozás, a csapadékhiány, valamint a vizek szennyezése egyaránt veszélyezteti. 

Forrás: MME

egyes_szitta_tamas.jpg

Fotó: Szitta Tamás

A Bükki Nemzeti Park által közzétett rövid dokumentumfilm segít az állat megismerésében:

Forrás: Bükki Nemzeti Park Youtube csatorna

***

Fecskefarkú pillangó

Idén indult útjára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya által megálmodott "Év lepkéje" program. Az érdeklődők természetvédelmi problémákkal érintett fajok közül választották ki az év lepkéjét egy szavazás keretében. 

A fecskefarkú pillangó, mellyel március és szeptember között találkozhatunk, könnyen felismerhető jellegzetes mintájáról. A ragadozók ellen védelmet jelent a megjelenése: a hernyó madárürülékre emlékeztet, a lepke szárnya végén látható élénk szín, szemeket és csápokat utánzó minta pedig a létfontosságú szerveket védi, mivel odavonzza a ragadozót, megadva az esélyt a megmenekülésre. 

Védett állatt, természetvédelmi értéke 10.000 Ft. 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület 1_11.jpg

Fotó: Gór Ádám 

A Keszthelyi Televízió összefoglalója az év lepkéjéről:

Videó: Keszthelyi Televízió

 

Ajánlott weblapok: 

Vadonleső program

Magyar Madártani Egyesület

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3618044574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása