Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év élőlényei 2023

2023. január 09. - Borsós Zsófia

Idén is összegyűjtöttük az év élőlényeit, melyek kiemelt figyelmet kapnak 2023-ban.


az_ev_1_1.png
 

Vénic-szil

Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett tizedik közönségszavazás során a vénic-szil nyerte el az év fája címet. Az őshonos szilfaj az árterekben fordul elő, élettere a folyószabályozások és a növényzet kiirtása hatására jelentősen lecsökkent napjainkra. A vénic-szil szabálytalan lombkoronájú, közepes termetű fa.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület, Év fája Kuratórium

 ulmus-laevis-20221109215310.jpg

Fotó: Wikimedia/Amadvr

***

Borzas len

Az év vadvirágának idén a borzas lent választották meg, mely Magyarország számos vidékén előfordul, főként a száraz gyepek, meszes homokpusztagyepek virága. Átlagosan 50–80 cm magasra növő, évelő növény, mely május és július között virágzik, liláskék álfüzér virágzattal. Védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Nevében a "borzas" jelző arra utal, hogy csészelevelein és szárán pelyhek, szőrők figyelhetőek meg.

Forrás: Vadonlesők Közössége TE

len.jpg

Fotó: Guérin Nicolas / Wikimedia Commons

***

Barkóscinege

Az év madarává választott barkóscinegével a hazai nádasokban találkozhatunk. A vizes élőhelyek madara rovarokkal, csigákkal, valamint magokkal táplálkozik. Fészkét is a nádasban rakja, a hím és a tojó felváltva kotlik a fészekaljanként 4-8 tojáson. A nádasban bujkáló madarakat csilingelő hangja könnyen elárulja. Száma Magyarországon hozzávetőleg 5400-6300 párra tehető. Védett madár, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Forrás: Magyar Madártani Egyesület

panbia_01_h_panczel_matyas_c.jpg

Fotó: Pánczél Mátyás / MME

 

A Keszthelyi Televízió rövid összefoglalója az év madaráról:

Forrás: Keszthelyi Televízió

 

Decsi Gábor alábbi felvételén megfigyelhetjük a madár hangját is:

Forrás: Decsi Gábor

***

Disznófülgomba

Ebben az évben a savanyú talajú erdők gombái közül választhattak az érdeklődők a közönségszavazás során, végül az év gombája címet a disznófülgomba nyerte el.

A ritka és különleges formájú gomba hozzávetőleg 4-10 cm széles és 2-6 cm magas, hullámos peremű, tölcsér alakú. Hazánkban a savanyú talajú bükkösökben találkozhatunk a nyáron termő gombával, melynek élőhelye fokozatosan csökken. 

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

gomphus-clavatus-best-0-20221019022736.jpg

Kép forrása: "Marco", Pilzfotograf - Deutsche Gesellschaft für Mykologie / Wikimedia Commons

***

Közönséges temetőbogár

Ebben az évben az év rovara címet a dögbogárfélék közé tartozó közönséges temetőbogár nyerte el. Testhossza körülbelül 12-22 milliméter, alapszíne fekete, szárnyfedőjének jellegzetes mintájáról könnyen felismerhető. Testét sárga szőrök borítják, csápbunkója vöröses színű. Potrohgyűrűik és szárnyfedőik segítségével adnak ciripelő hangot. Nevük onnan származik, hogy a lárváik elhullott kisemlősben vagy madárban fejlődnek ki.

Forrás: Magyar Rovartani Társaság

nicrophorus_vespillo.jpg

Kép forrása: James Lindsey at Ecology of Commanster

 

Videó forrása: Nagy Sándor m&m

***

Lápi póc

Zömök, aprótermetű, oldalról lapított testű hal, mely lápokban és mocsarakban fordul elő. Szájában kefefogazat található, melyet apró fogacskák alkotnak. A fogazat segítségével rovarlárvákat, bolharákokat ejt zsákmányul. A vízszabályozás hatására jelentősen csökkent a magyarországi állománya, valamint élőhelye is. Fokozottan védett halfaj, értéke 250.000 Ft.

Forrás: Magyar Haltani Társaság

umbra_krameri.jpg

Kép forrása: Sallai Zoltán / Magyar Haltani Társaság

 

A Régió TV Esztergom rövid összefoglalója az év haláról:

Videó forrása: Régió TV Esztergom

 

Ajánlott weblapok: 

Országos Erdészeti Egyesület

Vadonlesők Közössége TE

Magyar Madártani Egyesület

Magyar Rovartani Társaság

Haltani Társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1518021424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása