Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év élőlényei 2020

2020. január 13. - Borsós Zsófia

Évről évre egyre több szavazásban vehetünk részt, már nem csak az év fájára és madarára voksolhatunk, hanem vadvirágot, gombát, halat, hüllőt, rovart és emlőst is választhatunk.

Ebben a cikkben a 2020-as év élőlényeit mutatjuk be röviden, februárban pedig az év ásványával és ősmaradványával foglalkozunk majd.

az_ev_2020_1.png

 A képek forrásai a cikkben szerepelnek

 

Tatár juhar - az év fája

Az Országos Erdészeti Egyesület hetedik alkalommal rendezte meg az év fája szavazást, mely során 2131 vokssal a tatár juhart választották 2020 fájává. 

tatar_juhar.jpg

Képek és információ forrása: Országos Erdészeti Egyesület

 

Nemes májvirág - az év vadvirága

Kis termetű, 5-15 cm magas növény, mely kora tavasszal hozza kék virágait, három hegyes karéjú levelei pedig szinte egész évben megtalálhatóak. A Dunántúl déli részén, valamint Zalában és a Balaton-felvidéken találkozhatunk vele leginkább. Védett növény, természetvédelmi értéke 5000 Ft. 

hepatica_nobilis_05_farkass_k.jpg

Kép és információ forrása: Magyar Természettudományi Múzeum,fotó: Farkas Sándor

 

Csoportos csészegomba, - az év gombája

Piros színű, csészékből álló gomba, mely korhadékbontó faj. Általában nagyobb csoportokban találkozhatunk vele. Különleges megjelenésével a tavaszi erdők ékköve, azonban nem ehető. 

csoportos-cseszegomba_honlapra4.jpg

Kép és információ forrása: Magyar Mikológiai Társaság

 

Süllő - az év hala

A voksok 44%-át kapta az év hala szavazáson a süllő. Megnyúlt testű, enyhén lapított, ragadozó hal. Magyarországon széles körben elterjedt, leginkább a nagyobb folyókban, valamint a nagyobb tavakban találkozhatunk vele, az oxigéndús, tiszta vizeket kedveli. Húsa szálkamentes, jó minőségű, ezért közkedvelt.

magyarorszag-halfaunaja.png

Kép és információ forrása: Magyar Haltani Társulás, fotó: Sallai Zoltán

 

Keresztes vipera - az év kétéltűje

A keresztes vipera a Föld egyik legynagyobb elterjedésű hüllője, hazánkban is találkozhatunk vele, elsősorban a Zemplénben, a Szatmári- és a Beregi-síkon, illetve Belső-Somogyban és Dél-Zalában. Leginkább az erdőszegélyek lakója, a téli pihenőt követően általában márciusban jelenik meg. Álelevenszülő, azaz a tojásaik a nőstény testében fejlődnek ki. Védett állat, természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Mérgeskígyó, rejtőzködő életmódot folytat, ha mégis találkozunk vele fontos, hogy ne érintsük meg, és legalább három lépés távolságot tartsunk tőle.

dsc_4643kaszo.jpg

dsc_7802suha.jpg

Kép és információ forrása: Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály

1. kép: nőstény, 2. kép: hím keresztes vipera

 

Tavaszi álganéjtúró - az év rovara

Az év rovara 12-20 mm hosszú, domború hátú bogár, színe kékeszöld vagy zöld. Fémesen csillogó, hazánk gyakran előforduló, szembetűnő rovar. Neve arra utal, hogy a valódi ganéjtúrókhoz képest az álganéjtúrók rágói egyszerűbbek, melyek segítségével a táplálékot darabolják, azonban nem alkalmasak a bonyolultabb szűrési folyamatok elvégzésére. A patások ürülékének legfőbb lebontói.

tavaszi_alganejturo_balogh_diana-768x632.jpg

Kép és információ forrása: Magyar Rovartani Társaság, fotó: Balogh Diána (izeltlabuak.hu)

 

Erdei fülesbagoly - az év madara

Az év madara közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, hosszú és keskeny szárnyú bagoly. Jellegzetessége a tollfüle, valamint narancssárgás színű szeme. Ragadozó madár, mely - hasonlóan a többi bagolyhoz - nem rak fészket, hanem  varjúfélék vagy ragadozó madarak üres fészkeiben vagy korhadt fák üregeiben költ. Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában is megtalálható, Magyarország egyik leggyakoribb bagolyfaja, erdőkben és lakott területeken is találkozhatunk vele. Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft

erdei_fulesbagoly_agak_kozott_nappal_budapest_20170518_orban_zoltan_0001.jpg

Kép és információk forrása: Magyar Madártani Egyesület, fotó: Orbán Zoltán

 

Vidra - az év emlőse

Az év emlősének a vidrát választották, mely a menyétfélék közé tartozik. A vizes élőhelyek lakója, jó úszó, teste áramvonalas, lábujjai között úszóhártya feszül. Védett állat, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

018.jpg

A kép forrása: Index Fotó: Máté Bence Az Év Természetfotósa 2015, a fotró címe: Tűzijáték (Az emlősök viselkedése kategória, 1. díj) 

Az információ forrása:Vadonleső

 

Forrás, bővebb információ: Országos Erdészeti Egyesület, Magyar Természettudományi Múzeum,  Magyar Mikológiai Társaság , Magyar Madártani Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi SzakosztályMagyar Rovartani Társaság , Magyar Madártani Egyesület,Vadonleső.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3115406656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása