Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Hogyan ünnepeljük meg a Föld napját?

2019. április 10. - Borsós Zsófia

Az előző években számos ötletet mutattunk be egy-egy zöld jeles nap óvodai megünneplésére. Az alábbi összefoglaló alkotásokat és játékokat tartalmaz, melyek segítséget jelenthetnek egy-egy foglalkozás, témahét vagy családi délután megszervezéséhez.

 

Föld színező

Az alábbi alkotás során a gyerekek megismerkedhetnek a térképekkel, a színek jelentésével, valamint a Föld aljára rögzített szívbe rajzolhatnak egy környezettudatos ötletet is. A dekoráció a szülők érdeklődését is felkeltheti a témával kapcsolatban. Az eredeti cikk itt található.

 

_mg_4270_1.JPG 

Kép forrása:

Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

Földanya társasjáték készítése viaszos vászonból

A társas elkészítésének alapanyagait, folyamatát és a játék menetét itt mutattuk be.

 

img_1984_1.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

 

Ökológiai lábnyom kiszámítása

Az interneten elérhető tesztek segítségével megmérhetjük, hogy mennyire élünk fenntartható módon, segít kijelölni a változtatási irányokat is. Az óvoda dolgozói mellett a szülők számára is hasznos tapasztalat, illetve ígéretek megfogalmazására is sarkalhatja a kitöltőket. Az ökológiai lábnyomról itt írtunk.
green-1968591_960_720_1.png

Kép forrása: Pixabay

 

Ígéretek megfogalmazása

A témahét vagy projektnap végén rajzolhatunk nagy háztartási csomagolópapírra egy fát, melynek a lombja a gyerekek zöld papírra körberajzolt kéznyoma lesz. A kéznyomokba belerajzolhatják a jelüket és egy tevékenységet, ami környezetbarát (pl.: kerékpározás, szelektív gyűjtők), vagy valamit, amit szeretnek a természetben (pl: fa, virág, lepke), a szülők ígéreteket is megfogalmazhatnak. Itt mutattuk be a témát korábban.

 

Forgószínpados környezetvédelmi próba

A korábban ismertetett forgószínpados programmal egy csoportot vagy egy egész óvodát is megmozgathatunk, akár a szülőkkel közösen. Az alkalmat adhatja a Föld napja, a gyereknap vagy egy családi -udvarszépítéssel egybekötött- délután is. Az forgószínpados próbáról itt írtunk.


img_5595_1.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó (Zöld-Híd Alapítvány)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8014751287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása