Májusban, amikor a természet újra megtelik zsongással, virágporral és fényben úszó szirmokkal ne feledkezzünk el arról, hogy a körülöttünk lévő világ a beporzók apró, mégis nélkülözhetetlen munkája nélkül nem lehetne ilyen színes. A méhek nemcsak a mézhez segítenek minket, hanem gyümölcsöt, zöldséget, életet is adnak. Ők a fenntarthatóság csendes őrzői.
A világ élelmiszer-növényeinek körülbelül 75%-a legalább részben függ a beporzóktól, a legtöbb gyümölcs, zöldség, mag és dióféle gyakorlatilag kiesne az emberi étrendből.
Tanulva tőlük, a természetbarát élet apró, mégis jelentős lépései közé sorolhatjuk a méhviaszos kendőt, ami a műanyag fólia környezetbarát alternatívája. Egyetlen háztartásban évente akár 3–5 kg alufólia vagy műanyag fólia is elfogyhat csak szendvicsek csomagolására – ez országos szinten több ezer tonna nem újrahasznosítható hulladékot jelent, hiszen túl vékonyak és szennyezettek – így a szeméttelepen végzik vagy elégetik őket.
Az elmúlt időszakban a Zöld-Híd Alapítvány több alkalommal is szervezett méhviaszos kendőkészítő foglalkozásokat, ahol pedagógusok és családok bevonásával készítettünk ilyen praktikus környezetbarát társat a mindennapok hulladék csökkentéséhez.
Így készül:
- Pamutvászon az alap – természetes, lélegző anyag, amit alaposan kimosunk, megszárítunk, majd tetszés szerinti méretre vágunk. (átlagos szendvicskendő-30x30 cm) Mi cikkcakkos ollót használtunk az anyag foszlás megelőzése érdekében.
- Méhviasz –méhészboltban akár nagy lapokban beszerezhető-apró darabokra széttörve szórjuk az anyagunkra. Egy 30x30 anyagra 10-15 gramm viasz elegendő.
- Sütőpapír közé helyezve –fontos, hogy az olvasztás folyamatát két sütőpapír között végezzük, egyszerűen vasalóval megolvasztjuk a viaszt, ami teljesen átmosva az anyagot. Először csak olvasszuk fel a viaszdarabkákat, utána tudjuk vasaló mozdulatokkal egységesen eloszlatni.
- Hagyd kihűlni – a kendő pillanatok alatt megszilárdul, és készen áll arra, hogy friss zöldséget, szendvicset, félbevágott almát öleljen magához.
Nemcsak az uzsonnához használhatjuk akár a hűtőszekrényben is lefedhetünk vele felbontott finomságokat. A kéz hőhatására felveszi a lefedésre szükséges formát. Tisztítani kevés hideg vízzel érdemes. Ügyeljünk rá, hogy nagy meleg esetén a viasz megolvadhat!
Újrahasználható. Komposztálható. És ami talán a legfontosabb: személyes. Minden darab a kezed nyomát viseli – és egy választást tükröz. Azt, hogy lehet másképp.
Poór Veronika
Zöld-Híd Alapítvány