Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Készítsünk méhviaszos kendőt!

Az alufólia és folpack kiváltásának egyszerű módja

2025. május 12. - Borsós Zsófia

Májusban, amikor a természet újra megtelik zsongással, virágporral és fényben úszó szirmokkal ne feledkezzünk el arról, hogy a körülöttünk lévő világ a beporzók apró, mégis nélkülözhetetlen munkája nélkül nem lehetne ilyen színes. A méhek nemcsak a mézhez segítenek minket, hanem gyümölcsöt, zöldséget, életet is adnak. Ők a fenntarthatóság csendes őrzői.

484177575_1061191696050050_1161460156290877992_n.jpg

A világ élelmiszer-növényeinek körülbelül 75%-a legalább részben függ a beporzóktól, a legtöbb gyümölcs, zöldség, mag és dióféle gyakorlatilag kiesne az emberi étrendből. 

Tanulva tőlük, a természetbarát élet apró, mégis jelentős lépései közé sorolhatjuk a méhviaszos kendőt, ami a műanyag fólia környezetbarát alternatívája. Egyetlen háztartásban évente akár 3–5 kg alufólia vagy műanyag fólia is elfogyhat csak szendvicsek csomagolására – ez országos szinten több ezer tonna nem újrahasznosítható hulladékot jelent, hiszen túl vékonyak és szennyezettek – így a szeméttelepen végzik vagy elégetik őket.

Az elmúlt időszakban a Zöld-Híd Alapítvány több alkalommal is szervezett méhviaszos kendőkészítő foglalkozásokat, ahol pedagógusok és családok bevonásával készítettünk ilyen praktikus környezetbarát társat a mindennapok hulladék csökkentéséhez.

Így készül:

  1. Pamutvászon az alap – természetes, lélegző anyag, amit alaposan kimosunk, megszárítunk, majd tetszés szerinti méretre vágunk. (átlagos szendvicskendő-30x30 cm) Mi cikkcakkos ollót használtunk az anyag foszlás megelőzése érdekében.

  2. Méhviasz –méhészboltban akár nagy lapokban beszerezhető-apró darabokra széttörve szórjuk az anyagunkra. Egy 30x30 anyagra 10-15 gramm viasz elegendő.

  3. Sütőpapír közé helyezve –fontos, hogy az olvasztás folyamatát két sütőpapír között végezzük, egyszerűen vasalóval megolvasztjuk a viaszt, ami teljesen átmosva az anyagot. Először csak olvasszuk fel a viaszdarabkákat, utána tudjuk vasaló mozdulatokkal egységesen eloszlatni.

  4. Hagyd kihűlni – a kendő pillanatok alatt megszilárdul, és készen áll arra, hogy friss zöldséget, szendvicset, félbevágott almát öleljen magához. 

 

Nemcsak az uzsonnához használhatjuk akár a hűtőszekrényben is lefedhetünk vele felbontott finomságokat. A kéz hőhatására felveszi a lefedésre szükséges formát. Tisztítani kevés hideg vízzel érdemes. Ügyeljünk rá, hogy nagy meleg esetén a viasz megolvadhat! 

Újrahasználható. Komposztálható. És ami talán a legfontosabb: személyes. Minden darab a kezed nyomát viseli – és egy választást tükröz. Azt, hogy lehet másképp.

 

Poór Veronika

Zöld-Híd Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5018857806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása