Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

A Föld bajnokai pályázat_E.ON

2024. március 03. - Borsós Zsófia

Mi az E.ON Hungária Csoportnál hiszünk a "mi" erejében. Abban, hogy összefogással jelentős eredmények, sőt változások érhetőek el. A fenntartható jövő megteremtésében kulcsszerepük van az új generációknak, ezért az ő érdekükben hoztuk létre A Föld bajnokai pályázatunkat, mellyel a környezeti fenntarthatóságra nevelés népszerűsítéséhez és terjesztéséhez szeretnénk támogatást adni elkötelezett és tenni akaró óvodai és iskolai közösségeknek.

Pályázat útján keressük a fenntarthatóság területén példaértékű programokat, együttműködéseket és ötleteket, hogy támogatást nyújtsunk ezek megvalósításához.

cq5dam_web_1280_1013.jpeg

Kép forrása: E.ON

Olyan megoldásokat, új és már zajló programokat, közösségi megmozdulásokat szeretnénk támogatni és bemutatni, amelyek a gyakorlatban is működnek, a díjjal pedig lehetőség nyílna fenntartásukra vagy továbbfejlesztésükre. A pályázat nyerteseit a program finanszírozásával jutalmazzuk, de tudjuk: a valódi tét mindannyiunk jövője.

A pályázat leírása
Kik jelentkezhetnek?
Óvodai, valamint általános és középiskolai közösségek - osztályok, szakkörök, szülői munkaközösségek, tanár-diák munkacsoportok, egyéb e körből kikerülő szerveződések - jelentkezését várjuk.
Milyen pályázatokat várunk?
Célunk olyan kezdeményezések támogatása, melynek során egy óvodás, általános- vagy középiskolai közösség (továbbiakban közösség) - azaz gyermekek és tanárok/egyéb munkavállalók/szülők - együtt dolgoznak környezeti fenntarthatóság témában, így a közös munka és élmény hozzájárul a gyerekek oktatásához és neveléséhez, rajtuk keresztül pedig tágabb környezetük szemléletformálásához.

FÖLD BAJNOKAI PÁLYÁZAT FONTOS DÁTUMAI:
- A pályázati projektek benyújtására 2023. 03. 20.-2023. 05. 01. között van lehetőség;
- A pályázati projektek kiválasztása: 2023. 05. 02.-2023. 06. 09. között;
- A Föld bajnokai pályázat nyertes Pályázóinak a Pályáztató egy ünnepélyes díjátadót szervez 2023 őszén.
- Az esemény helyszínéről és pontos időpontjáról a nyertes Pályázókat a Pályáztató később értesíti.

Pályázni olyan egész éven át tartó közösségi projektekkel lehet melyek központi témái...
a megújuló energia,
az energiahatékonyság,
a klímavédelem,
a vizeink, termőföldjeink, erdőink védelme,
a hulladék-újrahasznosítás,
a természeti erőforrások fenntartható használata,
és a biodiverzitás.
Olyan új vagy futó fenntarthatósági projekteket keresünk, amelyek rendszeres közösségi tevékenységekből állnak, a fentiek közül egy vagy akár több témát is érintenek, osztálytermi és/vagy kültéri megvalósításra is kiterjednek, építenek a diákok ötleteire és önálló munkavégzésére, és képesek arra, hogy bevonják a szülőket, tanárokat, esetleg a helyi közösséget is. Olyanokat, amelyet a közösség régóta tervez, esetleg folytatni vagy kiterjeszteni kíván, ehhez azonban támogatásra van szüksége.

Fontos kritérium a közösségi szemlélet, az, hogy egy egész csapat dolgozzon a pályázni kívánt fenntarthatósági szemléletű projekten, ezért egy pályázó csoport létszámát minimálisan 13 főben határoztuk meg. Egy óvodából vagy iskolából akár több különböző projekt is érkezhet, de egy közösség csak egy pályázatot nyújthat be.

Kik pályázhatnak?
Az óvodai és iskolai közösségek nevében az óvodákhoz és iskolákhoz kapcsolódó, magyarországi székhelyű egyesületek és alapítványok, vagy ezek hiányában maguk a közoktatási intézmények (óvodák, általános- és középiskolák) jelentkezhetnek.
Díjazás
Az E.ON 2023-as A Föld bajnokai pályázatának költségvetése 25 millió forint. A nyertes projektek maximum 2,5 millió forint összegű támogatásra nyújthatnak be pályázatot.
A díjakat az E.ON A Föld bajnokai gála keretében adja át. A nyertes pályaművekről a programot bemutató rövid, inspiráló kisfilmek is készülnek, hogy a jó gyakorlatokat minél többen megismerhessék.

Jelentkezés a pályázatra
A zsűri tagjai
A beérkező pályázatok közül az öttagú bíráló bizottság választja ki a támogatást elnyerő pályaműveket. A zsűrit az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatója mellett a fenntarthatósághoz, energetikához, innovációhoz hivatásuk, érdeklődésük révén kapcsolódó szakemberek és a fenntartható életforma népszerűsítéséből részt vállaló közéleti szereplők alkotják. Az előszűrt pályázatok közönségszavazáson is részt vesznek, ahol a nagyközönség szavazatai alapján is be lehet jutni a győztes kezdeményezések közé.

Guntram Würzberg
Az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója
A szakember 25 éve dolgozik a nemzetközi E.ON csoportnál, az európai energiaipar egyik meghatározó személyiségeként érkezett az E.ON Hungária Csoport vezérigazgatói pozíciójába 2022-ben.
Az E.ON Hungária Csoport és anyavállalata, az E.ON SE számára stratégiai cél a fenntarthatóság, és mindent megtesznek, hogy a jövő hálózatának építésével, termékeikkel és szolgáltatásaikkal ügyfeleiket zöldebb megoldásokhoz segítsék. A cégvezető hisz a közösség és a közös összefogás erejében, és abban, hogy a fiatalabb generációk fenntarthatóságot célzó merész ötleteikkel képesek változást elérni és követendő példát mutatni egy klímapozitívabb, zöldebb világ felé vezető úton.

Ürge-Vorsatz Diána
Fizikus, az ENSZ klímajelentéseket készítő testületének (IPCC) alelnöke
Ürge-Vorsatz Diána a Közép-európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007 és 2018 között a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója, valamint az ENSZ "Éghajlatváltozási Kormányközi Testület"-ében (IPCC) a mérsékléssel foglalkozó munkacsoport (Working Group III) Alelnöke.
Több mint 200 tudományos publikáció szerzője, és professzorként, hétgyermekes anyukaként, valamint elhivatott klímakutatóként szívügyének érzi felhívni a társadalom figyelmét a környezetre gyakorolt lábnyomunk hatásaira és következményeire.

Pokorny Lia
Színésznő, a Holnapra is marad c., a fenntarthatóság jegyében született receptgyűjtemény szerzője
A színésznő kisgyermekként egy hatalmas világító üveggömbnek képzelte a Földet, amelyen megszámlálhatatlan kis szorgos lény dolgozik: egy ügyért, egy célért, egy mindent átívelő, mindenek feletti közös dologért, a békés együttélésért. De felnőttként rájött, hogy mindemellett a természettel is együtt kellene élni. Hiszi, hogy minden olyan gondolat és tett, amely az ember és a természet együttélését mélyíti el, jótékonyan hat mindannyiunkra, és mintát ad azoknak a cseperedő gyerekeknek, hogy azt gondolják és éljék meg, amit kislányként ő hitt az otthonunkról, a Földről.

Kump Edina
Okleveles környezetkutató, a Körforrás szakmai vezetője és alapítója
Kump Edina az ELTE-n diplomázott mint környezetkutató, és több mint 15 éve foglalkozik környezetvédelemmel: hulladékgazdálkodással, fenntarthatósággal, szemléletformálással.
Számos oktatási projektet vezetett, melyek egyike a Greennovációs Nagydíjat is elnyerte. A Forbes.hu szerint "a zero waste mozgalom úttörője Magyarországon". A kutató számos elismerést tudhat magáénak: 2016-ban TEDx előadóként állt ki a fenntarthatóság mellett, 2019-ben elnyerte a SzuperWMN különdíjat, az InStyle magazin pedig a 2020-as nemzetközi listájában beválasztotta az 50 leginspirálóbb nő közé.

Szomolányi Katalin
A Planet Fanatics's Network alapítója és ügyvezetője
Ahogy a cége neve és küldetése is utal rá, egy fenntarthatóbb világ elősegítésén dolgozik elsősorban vállalatok szakmai támogatásával. Szomolányi Katalin az üzleti ügyfelek mellett azonban a civil életet és a fiatalokat is támogatja, így több társadalmi szervezet (például a WWF) igazgatósági tagja, tizenhárom éven át szervezte a Fenntarthatósági Nap fesztiválkonferenciát, nemrég pedig óraadóként csatlakozott a Budapesti Corvinus Egyetem MBA képzéséhez fenntarthatóság témában.
Szakmai gondolatait, megéléseit kollégáival közösen a Fenntartható fejlövés blogon szokta megosztani. Tulajdonképpen minden nap keresi és támogatja a Föld kisebb-nagyobb bajnokait.

Forrás, bővebb információ:
https://www.eon.hu/hu/rolunk/fenntarthatosag/felelosseggel-a-tarsadalomert/a-fold-bajnokai.html

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6418344499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása