Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: 5 tipp a fenntartható húsvéti ünnepléshez

2022. április 12. - Borsós Zsófia

A húsvéti készülődés során is előnyben részesíthetjük a fenntartható, természetes megoldásokat. Ehhez kínál 5 tippet és számos linket, videót jelen bejegyzés.

A tavalyi, húsmentes fogásokat bemutató zöld csütörtöki cikkünk pedig itt érhető el.

92996653_10212959804908505_2180804455253934080_n.jpgKép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

1. Tavaszi nagytakarítás természetes anyagokkal

Nem csak az ünnepekkor fontos a takarítás kérdése. A naponta használt, vegyi úton előállított takarítószerek jelentős része károsítja a bőrünket, illetve a légutakba kerülve irritáló és allergiás hatást is kiválthatnak. A lefolyón távozó vegyszerek azután akár élő vizeinket és azok élővilágát is károsíthatják, valamint a talajt is szennyezhetik, végül pedig visszajutnak hozzánk. Az ecet, szódabikarbóna jó szolgálatot tehet a nagytakarítás során.

Korábbi bejegyzésünk a témában, számos ötlettel:

https://zoldito.blog.hu/2017/09/08/otthon_is_zolden_fenntarthato_takaritasi_tippek

cleaning-268126_640.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

 

2. Tojásfestés a természet erejével

A Nosalty alábbi videója számos növényi színező anyagot mutat be:

Videó forrása: Nosalty 

 

3. Fenntartható menü

Az ünnepek során is fontos, hogy megvizsgáljuk, mi kerül az asztalra. Érdemes keresni a helyi termékeket, illetve a 0-ás (ökológiai), 1-es (szabad) vagy 2-es (alternatív) jelöléssel ellátott tojást választani. Az idény jellegű, helyi zöldségek fogyasztása is fontos szempont lehet. Ebben hónapról hónapra segítséget nyújt a Felelős Gasztrohős gyűjteménye. Az április szezonális alapanyagok:

1578869247286_szezonalis-04.jpg

 Forrás: Felelős Gasztrohős

Az is fontos szempont, hogy annyi ételt készítsünk, amennyit el is bírunk fogyasztani. Természetesen a gondos tervezés ellenére is keletkezhet maradék, ezek felhasználására számos kreatív recept áll rendelkezésre. Előzzük meg az megmaradó ételek kukába kerülését a segítségükkel:

Mindmegette ötletei

Az Éva magazin gyűjteménye

A Nosalty válogatása

A Street Kitchen receptjei

 

4. Természetes dekoráció

Az ünnepi dekoráció összeállításakor is érdemes ügyelni arra, hogy természetes, tartós, keveset utaztatott díszeket válasszunk, a műanyagból készült, kínai tucatáru helyett.

Az előző évben bemutattunk néhány papírból, fonalból, csipeszből elkészíthető darabot:

Forrás: Öko-Kuckó

 

5. Édességek megbízható forrásból

A húsvéti csoki esetén is érdemes követni azt az elvet, hogy inkább kevesebbet, de jobb minőségűt - magas kakaótartalmú, pálmaolaj mentes terméket- válasszunk. Egyre több üzletben találkozhatunk fair trade, azaz méltányos kereskedelemből származó csokoládékkal is, melyeket az alábbi címkéről ismerhetünk fel:

husveti_vedjegy.jpg

Kép forrása: Felelős Gasztrohős 

 

További információk a témában: 

Videó forrása: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9417805647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása