A húsvéti készülődés során is előnyben részesíthetjük a fenntartható, természetes megoldásokat. Ehhez kínál 5 tippet és számos linket, videót jelen bejegyzés.
A tavalyi, húsmentes fogásokat bemutató zöld csütörtöki cikkünk pedig itt érhető el.
Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány
1. Tavaszi nagytakarítás természetes anyagokkal
Nem csak az ünnepekkor fontos a takarítás kérdése. A naponta használt, vegyi úton előállított takarítószerek jelentős része károsítja a bőrünket, illetve a légutakba kerülve irritáló és allergiás hatást is kiválthatnak. A lefolyón távozó vegyszerek azután akár élő vizeinket és azok élővilágát is károsíthatják, valamint a talajt is szennyezhetik, végül pedig visszajutnak hozzánk. Az ecet, szódabikarbóna jó szolgálatot tehet a nagytakarítás során.
Korábbi bejegyzésünk a témában, számos ötlettel:
https://zoldito.blog.hu/2017/09/08/otthon_is_zolden_fenntarthato_takaritasi_tippek
2. Tojásfestés a természet erejével
A Nosalty alábbi videója számos növényi színező anyagot mutat be:
Videó forrása: Nosalty
3. Fenntartható menü
Az ünnepek során is fontos, hogy megvizsgáljuk, mi kerül az asztalra. Érdemes keresni a helyi termékeket, illetve a 0-ás (ökológiai), 1-es (szabad) vagy 2-es (alternatív) jelöléssel ellátott tojást választani. Az idény jellegű, helyi zöldségek fogyasztása is fontos szempont lehet. Ebben hónapról hónapra segítséget nyújt a Felelős Gasztrohős gyűjteménye. Az április szezonális alapanyagok:
Forrás: Felelős Gasztrohős
Az is fontos szempont, hogy annyi ételt készítsünk, amennyit el is bírunk fogyasztani. Természetesen a gondos tervezés ellenére is keletkezhet maradék, ezek felhasználására számos kreatív recept áll rendelkezésre. Előzzük meg az megmaradó ételek kukába kerülését a segítségükkel:
4. Természetes dekoráció
Az ünnepi dekoráció összeállításakor is érdemes ügyelni arra, hogy természetes, tartós, keveset utaztatott díszeket válasszunk, a műanyagból készült, kínai tucatáru helyett.
Az előző évben bemutattunk néhány papírból, fonalból, csipeszből elkészíthető darabot:
Forrás: Öko-Kuckó
5. Édességek megbízható forrásból
A húsvéti csoki esetén is érdemes követni azt az elvet, hogy inkább kevesebbet, de jobb minőségűt - magas kakaótartalmú, pálmaolaj mentes terméket- válasszunk. Egyre több üzletben találkozhatunk fair trade, azaz méltányos kereskedelemből származó csokoládékkal is, melyeket az alábbi címkéről ismerhetünk fel:
Kép forrása: Felelős Gasztrohős
További információk a témában:
Videó forrása: Tudatos Vásárlók Egyesülete