Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: fenntartható takarítási tippek

2017. szeptember 08. - Borsós Zsófia

Házunk, lakásunk tisztán tartása természetes igényünk, de nem mindegy, hogy a kívánt hatást mivel érjük el. A vegyi úton előállított takarítószerek nagy része károsítja nem csak a bőrünket, hanem légútjainkba kerülve irritáló és allergiás hatást is kiválthatnak. Kisgyermekes családoknál különösen fontos, hogy a gyerekek ne kerüljenek kapcsolatba ilyen anyagokkal. A lefolyón távozó vegyszerek azután (a nem teljes körű szennyvíztisztítás miatt) akár élő vizeinket és azok élővilágát is károsítják, valamint a talajt is szennyezhetik, végül pedig visszajutnak hozzánk.  

Szeptemberben ünnepeljük a takarítási világnapot, ezért a jeles nap apropójából összegyűjtöttünk pár környezetbarát takarítási ötletet.

kep1ww.png

Kép forrása: Pixabay

 

Kád, mosdókagyló tisztítása

Szórjunk szódabikarbónát a tisztítandó felületre, locsoljuk meg ecettel, hagyjuk körülbelül 10 percet pezsegni, majd dörzsöljük át a felületet és öblítsük le bőséges forró vízzel. 

Eldugult lefolyó

Öntsünk egy fél pohár szódabikarbóna port a lefolyóba, ezt kövesse egy pohár ecet, majd pár perc múlva egy kanna forró vizet öntsünk bele.

 

bath-1937412_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

Mikrohullámú sütő tisztítása

1 pohár vízbe tegyünk 1/2 dl ecetet (vagy ½ citrom levét), melegítsük 3-5 percig, majd miután kivettük a poharat, egy ronggyal töröljük le a sütő falára kiült párát.

 

Fa bútorok ápolása

Keverjünk össze 1 rész citromlevet és 1 rész olíva olajat, ronggyal dolgozzuk el a felületen, és egy másikkal töröljük le.

 bookshelf-413705_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

Tükör tisztítása

5:1 arányban tegyünk vizet és ecetet egy szórófejes flakonba, ezzel spricceljük be a tükröt, majd töröljük szárazra.

 

A környezetbarát takarítási tippek tárháza végtelen, korábban már említettük a Tudatos Vásárlók Egyesületének alábbi videóját, mely sok gyakorlati tanáccsal szolgál:

 Videó forrása: Youtube

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3312809214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása