Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Az év ásványa és ősmaradványa 2022

Magnetit és óriásszarvas

2022. február 09. - Borsós Zsófia

Ismét szavazással választották meg az év ásványát és ősmaradványát. 2022-ben az ebben a bejegyzésben bemutatott magnetit és az óriásszarvas kap majd kiemelt figyelmet.

Az év ősmaradványa és az év ásványa oldalakon jelenleg még nem található információ a 2022-es év nyerteseiről, azonban érdemes figyelni a két oldalt, mert az év folyamán ismeretterjesztő anyagokat és rajzpályázatokat is rendszeresen megosztanak: https://evasvanya.hu/ http://evosmaradvanya.hu az_ev_2022.png

Kép forrása: Creative Commons

A magentit, mely magnéziai kő, mágnesvas, illetve mágnesvasérc néven is ismert, a legmagasabb vastartalommal rendelkező vasérc, mely az acélgyártás fontos nyersanyaga. Magyarországon bányászatra alkalmas mennyiségben nem áll rendelkezésre, a hazai gyűjteményekben megtalálható példányok leginkább Vas megyéből, illetve a Balaton-felvidékről származnak. Fekete vagy acélszürke színű, közepesen kemény anyag, melynek jellemző tulajdonsága az aktív mágnesesség. Természetes mágnes, képes magához vonzani kisebb vasdarabokat, már a korai iránytűk elkészítéséhez is használták.

A Szombathelyi Televízió rövid összeállításban mutatta be a 2022-es év ásványát és ősmaradványát: 

Videó forrása: Szombathelyi Televízió

Nagyjából 400.000 évvel ezelőtt jelent meg a Földön -főként Észak-Eurázsia nyílt füves területein- a körülbelül 2 méter marmagasságú óriásszarvas, mely 7500 évvel ezelőtt tűnt el bolygónkról. Több elmélet is született a faj kihalására vonatkozóan: a klímaváltozás -kiemelten a növényzet megváltozása, életterének beszűkülése által-, az emberi vadászat és az "evolúciós megszaladás" (a nőstények a nagy aganccsal rendelkező hímeket részesítették előnyben, mely az életben maradást megnehezítő méretű agancs hordását ösztönözte) jelensége is a feltételezések között szerepel. Leleteit hazánkban is számos helyen találták már meg (pl.: Paks, Zalaegerszeg, Miskolc környékén). 

 

Felhasznált és ajánlott anyagok:

Varga Andrea: Vonzó, mint a mágnes: a 2022. év ásványa, a magnetit (Geometodika) - https://geometodika.hu/2022/01/10/vonzo-mint-a-magnes-a-2022-ev-asvanya-a-magnetit/?fbclid=IwAR3HOn_aOYt8LD30QND_3u3DtJC7wi9LG0sLbd3wzQW-FsDxvU1vVMQ4k20

Greenfo: Bemutatták a 2022-es év ősmaradványát! - https://greenfo.hu/hir/bemutattak-a-2022-es-ev-osmaradvanyat/ 

Szombathelyi Televízió - https://youtu.be/Z2OAl0pIRn8 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7717266208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása