Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

2021 legnépszerűbb tartalmai a Zöldítőn

2022. január 06. - Borsós Zsófia

2022 elején visszatekintünk a 2021-es évre, összegyűjtve a blog legolvasottabb tartalmait.

oko-kucko_edison100_3.png

 

"Alkotás az újrahasznosítás jegyében" - eredményhirdetés és galéria

2021 januárjában pályázatot hirdettünk azoknak az óvodapedagógusoknak a körében, akik szívesen dolgoznak feleslegessé vált csomagolásokkal. A célunk az volt, hogy felhívjuk a figyelmet:

- a csomagolásmentesség kezd elterjedni, de még mindig sok csomagolóanyag válik feleslegessé

- ha megismertetjük az óvodásokat az újrahasználat és újrahasznosítás gyakorlatával, akkor zöldebbé, takarékosabbá válik a generációjuk

- az újrahasznosítás technikájával is készülhetnek esztétikus díszek és kedvelt játékok

- ha nyitott szemmel járunk és kreatívak vagyunk, energiát és pénzt is spórolhatunk a különböző csomagolóanyagok megőrzésével és felhasználásával

Galéria

barackszinu_tengereszkek_virag_foto_kollazs_idezet_nyar_instagram_poszt_1.png

Kép forrása: Pixabay

 ***

Tollas barátaink az óvodában télen is - a pécsi Városközponti Óvoda jógyakorlata

Ebben az évben is nagy népszerűségnek örvendtek a jógyakorlatok. 2021 legolvasottabb óvodai anyaga az alábbi volt:

Óvodánk a Városközponti Óvoda a Budai Nagy Antal utcában található. Hatalmas füves, fás udvarunkon mindenki megtalálja a kedvére való helyet a játékhoz, kikapcsolódáshoz. Zöld óvodaként, a fenntarthatóság pedagógiája mindennapjaink részét képezi. Nevelési elveink már szinte egybefonódtak a természetvédelemmel, a környezetünk ápolásával, és ezt az elvet adjuk tovább a gyermekeinknek is.

img_20210203_082232.jpg

Kép és jógyakorlat forrása: Nádné Kresz Brigitta, Városközponti Óvoda

 Köszönjük a jógyakorlatokat megosztó óvodapedagógusok munkáját!

  ***

30 órás ingyenes "zöld" óvodapedagógus továbbképzés

"Zöld Óvodák-zöld otthonok" címen 30 órás, kreditpontot adó, ingyenes óvodapedagógus továbbképzést szervezett a Zöld-Híd Alapítvány 2021 augusztusában Pécsett. A képzéshez kapcsolódó felhívás is a legolvasottabb anyagok közé került.

A résztvevők megismerhették a fenntarthatóság alapfogalmait és összefüggéseit, képessé váltak életmódjuk környezetre gyakorolt hatásának elemzésére és felkészültek a korszerű környezeti nevelési jógyakorlatok alkalmazására, valamint a Zöld Óvoda pályázat megírására és megvalósítására, a fenntartható óvodai fejlesztések megtervezésére.
zold_ovodak-zold_otthonok_2021.png

Ez a program volt alapítványunk első saját fejlesztésű óvodapedagógus továbbképzése. Zöld Óvodák-zöld otthonok továbbképzés kidolgozására, akkreditációjára és az első teszt alkalom megszervezésére az Agrárminisztérium Zöld Forrás programja biztosított lehetőséget, amiért nagyon hálásak vagyunk. A tervek szerint 2022 tavaszán ismét szervezünk egy 30 órás továbbképzést a régió óvodapedagógusai számára.

238418831_5874457872627952_2317726548318551296_n.jpg

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

  ***

Az év élőlényei 2021

Az év élőlényeiről szóló bejegyzések minden évben nagy érdeklődést váltanak ki,  2021-ben is bemutattuk az év fáját, vadvirágát, gombáját, rovarát, kétéltűjét és madarát:

az_ev.jpg

Képek forrása: Eredeti posztban

  ***

Fenntarthatóság és Zöld Óvoda - visszanézhető előadások [VIDEÓ]

2021. május 13.-án, csütörtökön Fenntarthatóság és Zöld Óvoda címmel tartott online programot a Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó Oktatóterem), az Agrárminisztérium Zöld Forrás programjának támogatásával, a környezetvédelem iránt érdeklődő óvodapedagógusok részvételével.

Bolla Zoltánné (óvodai környezeti nevelő, Veszprém megye Zöld Óvoda Bázisintézmény mentora) Fenntartható Fejlődési Célok támogatásának lehetőségei az óvodákban, illetve Borsós Zsófia (szakmai vezető, Zöld-Híd Alapítvány) A Zöld Óvoda pályázat aktuális kérdései című előadása fel is került a Zöldítőre és bekerült a legnépszerűbb cikkek közé.

Bolla Zoltánné:Fenntartható Fejlődési Célok támogatásának lehetőségei az óvodákban

Borsós Zsófia: "A Zöld Óvoda pályázat aktuális kérdései"

A program a Zöld-Híd Alapítvány által elnyert, „Zöld Óvodák, zöld otthonok” elnevezésű PTKF/266/2020 sz. projekt keretében valósul meg, az Agrárminisztérium támogatásával (Zöld Forrás program).

Köszönjük az egész éves figyelmet, érdeklődést!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2316795976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása