Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Megőrizhető a biológiai sokféleség?

2020. május 01. - Borsós Zsófia

"A változatosság gyönyörködtet.”

Cicero

Május 22.-én ünnepeljük a biológiai sokféleség világnapját és a magyar természet napját. Ezen a napon figyelmünket a Földön kialakult élet változatosságára és sokszínűségére irányítjuk, hiszen megőrzése elemi érdekünk. 

Ha a Földön az élőlények sokfélesége tovább csökken, akkor az életminőségünk jelentősen romlani fog. A biodiverzitás csökkenésével veszélybe kerül például a jó minőségű és tiszta ivóvíz, levegő, termőtalaj. 

Kiemelten fontos, hogy mindannyian vállaljuk a saját részünket annak érdekében, hogy unokáink is egy sokszínű, egészséges és élhető bolygót örökölhessenek. A következőkben áttekintjük, hogy hol állunk az ügyben és mit tehetünk?

1_pxfuel.jpg

Kép forrása: Pxfuel

Nemrégiben kezdtük el felismerni, hogy a biológiai sokféleség, mint a földi élet csimborasszója az emberiség számára a legnagyobb érték. Az életet megtaláljuk a mélytengerektől a hegycsúcsokig, bolygónk minden szegletében a nyomára bukkanunk. 

2_4.jpg

Kép forrása: Pixabay

Eddig majdnem két millió fajt sikerült felfedezni és leírni a becsült 4-13 millióból. A legfrissebb kutatások hangsúlyosabban számolnak a szabad szemmel nem látható élőlényekkel, így akár 1 billió is lehet a fajok száma. Általános elv, hogy minél kisebb méretű egy élőlény, annál több faj létezik belőle. Minden egyes faj meghatározott szerepet tölt be az ökoszisztémájában, emiatt nincs hulladék a természetben. A biodiverzitás összetett fogalom, magába foglalja a genetikai sokféleséget, a fajok számosságát, az élőhelyek változatosságát, a természetes közösségek sokféleségét és az ökológiai folyamatok sokféleségét. 

Jane Goodall a biológiai sokféleséget élethálóként írja le, az alábbi inspiráló videóban bepillantást kapunk a biodiverzitás fontosságáról és nélkülözhetetlenségéről:

Jane Goodall - Földanya
(jobb alsó sarokban a tábla ikonnal a feliratot magyarra állíthatjuk)

Az ENSZ 1992. május 22.-én fogadta el a Biológiai Sokféleség Egyezményt, amely reagál az észlelhető kipusztulási hullámra, alapelveket és feladatokat definiál az államok számára a biodiverzitás megőrzése érdekében. Jelentős lépésként tartjuk számon a környezetvédelem történetében ezt az egyezményt. Legfőbb célja az ember és természet közötti egyensúly kialakítása, a természethasználat és a természet adta hasznok igazságos megosztása az emberek között.

Felemásak az eredmények a megfogalmazott célok elérése terén. Jelenleg 1000-szer gyorsabban halnak ki fajok, mint ahogy az természetesen történne. A legutóbbi jelentés (2019) szerint a jövőben a felfedezetlen élőlényeken kívül egymillió már ismert állat- és növényfaj tűnhet el a Föld színéről. Folyamatosan bővül a veszélyeztetett fajok köre, drasztikusan csökkennek a fajok egyedszámai és sorozatosan tűnnek el a természetes élőhelyek. A Föld felszínének háromnegyedén nagyipari méretekben végzünk környezetátalakító és kihasználó tevékenységet. Számottevő hatást gyakorol továbbá a szennyezés és a klímaváltozás is. 

3_4.jpg

2019-ben kihalt szumátrai orrszarvú

Kép forrása: Flickr

Fontos tudatosítani, hogy globalizált világunkban minden az életvitelünket érintő döntés, hatást vált ki a bolygó távoli pontjain is. Számos lehetőségünk van arra, hogy hozzájáruljunk a biológiai sokszínűség megóvásához. Ezek közül ma kettőt szeretnék bemutatni. 

Az első nagy témakör a táplálkozás.

Minden élelmiszer vásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vásárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.” 

Jane Goodall

A felhasznált élelmiszereink beszerzésekor preferáljuk a helyi termékeket, igyekezzünk minél közelebbi forrásból beszerezni. Ismerjük meg a helyi termelőket, akár a termelői piacokra látogatással, akár az interneten való keresésükkel. A pécsi Búza téri termelői piac minden szombat délelőtt míg a Kossuth téri tüke piac minden hónap páros péntekén tart nyitva. Léteznek helyi termelőket összegyűjtő oldalak  is (pl.:https://www.fenntarthatobaranya.hu/helyi-termelok ), illetve ma már sok termelő hirdeti termékeit közösségi oldalakon. Ismerjük meg őket!

4_7.jpg

Kép forrása: Pixabay

Az óvodában környezetünk formálásával is segíthetjük a biológiai sokféleség megőrzését, illetve a gyermekek szemléletformálást. Hazánkban is drasztikusan csökken napjainkban a rovarok száma. Ez kihat a teljes táplálékláncra, például a fecskék számának alakulására is. Rovarok nélkül elképzelhetetlen az élet, mindegyik faj fontos szerepet tölt be a természetben. Ezért indultak mozgalmak, melyek a kertekben szállás és biztonságos élettér biztosítására buzdítanak. Az élővilág barát kertekben megtalálható a rovarhotel, a gyíkvár, a lepke-teleltető, a darázs-garázs, a süntanya, a béka-garázs, az odú, a porfürdő és madáritató is. 

Egyre népszerűbb a lepke- és madárbarát kertek kialakítása. Alapelv a kertrendezés során, hogy táplálékot, vizet, búvóhelyet és vegyszermentes környezetet biztosítsunk az élőlények számára. A következő linken érhető el az Élővilágbarát kert - Természetvédelem házunk körül című kiadvány, mely a Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület gondozásában jelent meg 2014-ben: http://mek.oszk.hu/14400/14481/14481.pdf

5_3.jpg

Képek forrása: PixabayWallpaperflare 

A biológiai sokféleség csökkenésével fokozatosan elvesznek a természet azon képességei, amelyekkel az életfeltételeinket biztosítja. Fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a kedvezőtlen folyamatok megállítása, vagy legalább mérséklése érdekében. 

6_3.jpg Képek forrása: Pixabay

 

Ádám Bence 

geográfus

Források:

Dr. Ábrahám Levente entomológus előadása https://www.youtube.com/watch?v=qey0v_uKiKY

https://ipbes.net/sites/default/files/2020-02/ipbes_global_assessment_report_summary_for_policymakers_en.pdf

https://nater.mbfsz.gov.hu/sites/nater.mfgi.hu/files/files/04_Elovilag_web.pdf

https://ec.europa.eu/environment/pubs/pdf/factsheets/Eco-systems%20goods%20and%20Services/Ecosystem_HU.pdf

https://qubit.hu/2019/05/22/a-biologiai-sokfeleseg-csokkenesere-hivja-fel-a-figyelmet-a-magyar-termeszet-napja

https://qubit.hu/2019/05/06/ensz-egymillio-faj-pusztulhat-ki-a-foldrol-sz-emberi-tevekenyseg-miatt

https://qubit.hu/2019/11/20/matyas-csaba-a-biologiai-diverzitas-nem-ruhazhato-fel-ertelemmel

https://www.mme.hu/nyilt-level-az-eu-vezetoinek-kozos-agrarpolitika-azonnali-reformjara-van-szukseg

https://wwf.hu/hireink/egyeb-termeszetvedelem/magyar-termeszet-napja-2019/

https://www.eea.europa.eu/hu/themes/biodiversity/intro

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6515652158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása