Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

A felelős állattartás 7 pontja

2020. október 16. - Borsós Zsófia

9 éve emlékezünk meg az állatok világnapjáról minden évben október 4.-én. Az elmúlt évek során a vadon élő állatok védelmén túl már minden állatra kiterjed a figyelem ezen a jeles napon. Egyre fontosabbá válik, hogy a haszonállatok mellett a kedvtelésből tartott állatok felelősségteljes tartására is odafigyeljünk. A világnap alkalmat teremt arra, hogy fókuszba emelhessük a felelős állattartást. A következőkben megismerkedünk a téma fontosságával és alapvetéseivel.

1_allatok_vilagnapja_magyar_logo_1.jpg

Az állatok világnapjának hivatalos logója alapján készített magyar változat

Saját szerkesztés

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

(Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg)

Sajnos társadalmunkban jelenleg elterjedt nézet, hogy a házi- és haszonállatokra tulajdonként és nem élőlényként tekintünk. A világnapot elindító fő eszme, hogy megváltozzon ez a szemlélet és az állatokat érző lényként ismerjük el, valamint teljes figyelem fordítódjon a jólétükre. A mozgalom célja, hogy az ember felelősséggel viszonyuljon az állatokhoz.

Jelentős és egyre inkább szembetűnő probléma hazánkban is a kivetett kóbor állatok sokasága. A kóbor kutyák számát csak becsülni lehet de a kutyák példája jól szemlélteti az alacsony felelősségtudatot. 

Ahhoz, hogy ezen a társadalmi örökségen változtathassunk, már gyermekkorban érdemes lefektetni a felelősségteljes állattartás alapjait. Az állattartási kultúra a felelősségteljes gondolkodásmód kialakulásán és elterjedésén múlik. 

Felelős gazdává csak válni lehet, alapismeretek tanulásával és a magatartásforma elsajátításával.

2_5.jpg

Forrás: Pixabay

A felnőttek számára a felelős gazda magatartásforma kialakításához fontos, hogy végiggondolják a döntésükkel járó következményeket. Mielőtt otthont biztosítanak egy állatnak először tájékozódjanak a választandó állatfaj életkörülményeiről, jellemzőiről és igényeiről. Olyan körülmények kialakítására kell törekedni, amelyek lehetővé teszik az állat természetes viselkedését. Más és más igények jelentkeznek különböző fajtájú, nemű, korú állatok esetében, melyekről előre tájékozódni szükséges.  

3_gekkopxfuel_com_2.jpg

Leopárd gekkó természetes élőhelyét reprezentáló terráriumban

Forrás: Pxfuel


Fontos végiggondolni, hogy hogyan tudjuk biztosítani a szóban forgó faj számára a legoptimálisabb környezetet, életfeltételeket, a választott élőlény élete végéig. Ez hatalmas kötöttség és felelősség, rendszeres időráfordítást és anyagi költségeket igénylő vállalkozás, hiszen egy érző lény feletti döntésről van szó.

A döntés meghozatalában segítségünkre szolgálhat a felelős állattartás hét pontjának átgondolása és magunkra vonatkoztatása.

4_a_felelos_allattartas_7p.png

Saját szerkesztés - Canva 

A 7 pontban foglaltakkal összhangban lévő konkrét kérdéseket érdemes magunknak megfogalmazni egy új állat családba fogadása előtt. Az alábbi példák kiinduló alapot biztosítanak ahhoz, hogy saját kérdésekkel is bővíthessük a listát:

  • Az állat érkezésével járó plusz kötelezettségeket tudom vállalni? 
  • Tisztában vagyok az állat szükségleteivel és ki is tudom elégíteni azokat? 
  • Mennyi időt tudok az állatra fordítani? 
  • Örömet szerez-e az állattal való foglalkozás? 
  • Tudom-e anyagilag biztosítani az ellátását, ápolását, oltásait, betegség esetén a kezelését? 
  • Ha elutazok lesz-e, aki gondoskodik az állatról? 
  • Tudok-e neki csendes, nyugodt zugot biztosítani, ahova elvonulhat? 
  • Amennyiben kisgyermek is van a családban, az állat temperamentuma összeegyeztethető-e a gyermek közelségével? 
  • Van-e már otthon állat? Lehetséges-e az összeszoktatás az új jövevénnyel? 

 

A gyerekek állatok iránti szeretetteljes odafordulásában segíthet ha új ismereteket és élményeket szereznek. Ennek egyik eszköze lehet a zenei nevelés. A Kaláka együttes “Nálatok laknak-e állatok?” című albuma 34 dalon keresztül az állatokat állítja középpontba. Az alábbi lejátszási listán szemezgethetünk az albumról:

r-3950182-1351000626-3012_jpeg.jpg

 Ízelítő az albumról

Forrás: Spotify

Az album felvezetőjében olvashatjuk, hogy “A hangyától az elefántig mindenféle nagyságú élőlényt, - éljen bár szárazon, vízben, vagy levegőben” megénekelésre kerül a dalokban. Ezen az albumon kívül több ízben is témául szolgál az állatok és a természet szeretete az együttes munkásságában. Honlapjukon feleleveníthető a teljes diszkográfia: http://www.kalaka.hu/discografia.php

 

Korábbi években más módszereket is bemutattunk a zöldítőn, ezek visszanézhetőek itt, ittitt és még itt.

Ádám Bence

geográfus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8416240830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása