Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Kutyás alkotások

Ismerkedjünk a hungarikumokkal! I. rész

2024. február 08. - Borsós Zsófia

A Zöld-Híd Alapítvány a "Zöld Óvodák a hungarikumok szolgálatában" címen, HF/574/2023 számon nyert támogatást az Agrárminisztériumtól. A program célja a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítése, megismertetése. Jelenleg egy interaktív kiállítási anyagon dolgozunk, melyet Baranya, Tolna és Somogy óvodáiban fogunk bemutatni 2024 tavaszán. Emellett folyamatosan tartunk ingyenes óvodai környezeti nevelési foglalkozásokat Zöld Óvodás vagyok! címmel. A pécsi Öko-Kuckóban, illetve az óvodákban dolgozunk fel különböző környezetvédelmi témákat a gyerekekkel. 

A projekt keretében a szülőket, nagyszülőket is szeretnénk bevonni, legközelebb 02.16.-án pénteken tartunk családi délutánt az Öko-Kuckóban (7621 Pécs, Széchenyi tér 2., 1. emelet). Játékokat készítünk majd az újrahasznosítás jegyében és folytatjuk a hungarikumokkal való ismerkedést. Szeretettel várjuk az óvodás és kisiskolás gyermekeket, szüleikkel, nagyszüleikkel közösen. A programb 15.30 és 18.30 között tart, bármikor bekapcsolódhatnak az érdeklődők.

Ebben a bejegyzésben a korábbi családi délutánunkon kipróbált technikákat mutatjuk be, melyek segítségével a gyerekek különböző díszek, játékok elkészítése közben ismerkedhetnek a hungarikumok közé tartozó magyar pásztor- és vadászkutyákkal.

img_5970.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó 

Kutyák a hóban

A havas táj alapját fekete színű, négyzet alakú lap adja (oldala kb. 20 cm hosszú). Miután meghajtottuk a két átlót, az egyiket be is vágtuk a középpontig. A hajtás mentén kapott 4 db. háromszögből egyet beragasztóztunk, és rásimítottuk a mellette lévőt. 

Hópehely mintás formalyukasztóval, fehér ceruzával, vattával díszítettük a téli tájat. A gyerekek az alább letölthető magyar pásztor- és vadászkutya képekből is választhattak.

Nyomtatható kutyás képek

6_5.png

 

Báb papírtasakból

A papírtasakra a bábkészítés során a gyerkek rögzíthették a kutya fülét és orrát. Ehhez nyomdától kapott karton mintákat és maradék papírokat használtunk az újrahasznosítás és anyagtakarékosság jegyében. A bábokat mozgó szemekkel láttuk el.

img_5971.JPG

A bábkészítéshez ötletindítóként a magyar pásztor- és vadászkutyák képét is megmutattuk, valamint a nevüket is megismerhették a gyerekek.

Letölthető kutya képek, névvel

7_5.png

Puli marionett báb fonalból 

A báb alapját egy spatula adja, melyre ragasztópisztollyal rögzítettük a filc csíkra varrt fonalkötegeket. A képen látható báb hat egyenként körülbelül 10 db. 20 cm hosszú fonal középen összekötött kötegéből áll. A kutya nyelve filc anyagból készült. A báb alsó spatuláját a felső spatulával két damil szál köti össze. A felső spatulán gumigyűrűvel rögzítettük a damilt.

419968484_774143654754857_1748139254744713084_n.jpg  

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7418317479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása