Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

"Így kapcsolódunk az Európai Mobilitási Héthez" 2023 - jógyakorlatok és eredményhirdetés

2023. október 07. - Borsós Zsófia

Szeptember 16. és 22. között került megrendezésre az Európai Mobilitási Hét, melyhez az óvodák is csatlakozhattak szemléletformáló programokkal. A Zöld-Híd Alapítvány az előző évhez hasonlóan idén is felhívást tett közzé a Magyarországon, elsősorban a Baranya, Tolna és Somogy megyében működő óvodák körében. A felhívás kapcsolódott az Ökováros-Ökorégió Alapítvánnyal közösen szervezett pécsi Európai Mobilitási Heti programsorozathoz, de nyitott volt más települések intézményei számára is.
Ebben a bejegyzésben a felhívásra jelentkező óvodák jógyakorlatait mutatjuk be, illetve kihirdetjük a nyerteseket.

Kép forrása: Pixabay.com

 

Kervárosi Óvoda Melinda Utcai Tagóvodája (Pécs) 

A Melinda Utcai Óvodában Szeptember 22-én ünnepeltük az autómentes napot, de egész heti tevékenységünk ennek jegyében zajlott. Sokat beszélgettünk a témával kapcsolatban, rengeteg képeskönyvet, kisfilmet néztünk meg.  Több tevékenységünk közben említést tettünk arról, hogy hogyan takarékoskodhatunk az energiával. Kézműves tevékenységeink is a témával kapcsolatosan zajlottak. 

Sétáink során megfigyeltük a közlekedési zajokat, azt, hogy mire kell nagyon odafigyelnünk. Több sétát tettünk a közeli parkban.

A látottak, hallottak és tapasztalatok után a csoportszobában is eljátszottuk az élményeinket, gyakoroltuk a közlekedési szabályokat, a közlekedési eszközök színeit, formáit.  Feladatlapok segítségével mélyítettük el meglévő tudásunkat.  A Mozgáskotta színes eszközeit is felhasználva gyakoroltuk a helyes és figyelmes közlekedést.

Az autómentes napon minden gyermek biciklivel vagy rollerrel érkezett az óvodába. Kihasználva a közeli park adta lehetőségeket, mindenki kerékpárra és rollere szállva indult el a nagy kirándulásra. A parkban nagyon jól tudtuk gyakorolni a közlekedési szabályokat. Sokszor említést tettünk az egészséges és energiatakarékos közlekedés fontosságáról. 

 

 

 

Nyugati Városrészi Óvoda Radnóti Miklós Utcai Tagóvodája

A NYVÓ Radnóti Miklós Utcai Tagóvodája is színes programkínálattal valósította meg a Zöld-Híd Alapítvány felhívását az „Így kapcsolódunk az Európai Mobilitási Héthez” projektet. Ennek keretében ökotudatos szemléletformáló tevékenységekkel, tapasztalati- szenzitív játékokkal, szülők bevonásával kapcsolódtunk a kezdeményezéshez. A csoportokban az építéseknél, a fenntartható, környezettudatos közlekedés témaköre került előtérbe alternatív ötleteket adva az élhetőbb környezetre. A Maci csoportban a régi és mai közlekedést is szemléltették, megbeszélték sajátosságait - előnyeit, hátrányait. A gyerekek aszfalt rajzverseny keretében mutathatták be, milyen a környezetet kímélő közlekedés (közös csoportmunka készült). Valamint az „Én járművem” rajzkiállítással is felhívtuk a gyermekek és a családok figyelmét az alternatív, a levegő szennyezettségét kímélő, valamint környezetbarát közlekedési lehetőségekre.
Pénteken a szülőket is bevontuk a kezdeményezésbe és az Autómentes napon kértük, aki tud kerékpárral, vagy gyalog jöjjön az oviba. A kihívást teljesítő családok, illetve óvodásaink matricát kaptak ajándékba (online felhívással tájékoztattuk a lehetőségről a szülőket). E napon megválasztottuk a legszebb és a legbiztonságosabb kerékpárt is. Az udvaron akadálypályát rendeztünk be a nagycsoportosoknak, és az óvoda körül egy kört gurulhattak járműveikkel.
Élmény volt a tér tágítása, új felszín, és új útvonal felfedezése óvodásainknak. A kicsiknek az udvaron biztosítottunk bójákkal kijelölt motorospályát. A középső csoportosainkkal sétával egybekötve megfigyeltük az e-rollerpark járműveit. Lehetőség nyílt a közúti és a közösségi közlekedés eszközeinek összehasonlítására, valamint a közlekedési szabályokat gyakoroltuk az úttesten áthaladáskor. A Gergely kertben megtapasztaltuk, élveztük a fák által kibocsátott friss levegő előnyeit, a szemet gyönyörködtető növényzet színességét, sokszínűségét.
Az óvodásainknak a szülőkkel közösen kitöltött Közlekedési totója a témában való elmélyülést, beszédtéma adását és ismereteik rendszerezését is segítette. Tartalmas, szemléletformáló tevékenységekkel sikerült mindenkit bevonni az Autómentes napi programunkba.

 

Romonyai Óvoda
Intézményünk közös kampányban kezelte az Európai Mobilitási hét programját és a Mozdulj a Klímáért kampányt. A családoknak tippeket adtunk, hogyan csatlakozhatnak a programokhoz, rendezvényeket ajánlottunk, melyeken gyermekeikkel részt vehetnek. Gyermekeink részt vettek az Öko-Kuckó témahéthez kacsolódó programján, ahová természetesen tömegközlekedéssel jutottak el.
Az óvodában bringás napot szerveztünk, mely során igyekeztünk megismertetni a gyerekeket a biciklis közlekedés szabályaival illetve biciklis akadálypályán tehették próbára ügyességüket. A családokat zöld mérföldek gyűjtésére bíztattuk, melyhez többen csatlakoztak úgy, hogy gyalogosan, biciklivel vagy tömegközlekedéssel közlekedtek a héten. Emellett szemétszedéssel és faültetéssel is segítették gyűjtésünket- közel 30 fa csemetét ültettek el a programhoz kapcsolódva. Közlekedésbiztonsági napot is szervezünk, mely kifejezetten gyerekeknek készült, játékos formában valósul meg. Sajnos időpont egyeztetési nehézségek miatt ez a programunk később fog megvalósulni.
kep1_66.png
Bakonszegi Zöldliget Óvoda
Óvodánk Zöld óvoda révén nagy hangsúlyt fektet a környezettudatos nevelésre a fenntarthatóság jegyében. Évek óta hagyománnyá vált csoportjainkban az Európai Mobilitási Héthez való csatlakozás. Egy teljes hét keretében közelebb hozzuk a gyermekekhez ennek a témának a fontosságát, jelentőségét. Biciklitúra alkalmával több kilómétert teszünk meg a községünkben megtalálható almás kertig a keleti parton. Kresz pályánkon akadálypályák felállításával igyekszünk biztonságos közlekedés tudatosítására, közlekedési tábláink használatával. Egész héten ennek a jegyében tevékenykedünk, kézműveskedünk, újrahasznosított játékokat készítünk. Az autómentes közlekedésre való figyelemfelhívás a környezetvédelem nagyon fontos feladatunk. 

 

 

Keleti Városrészi Somogyi Tagóvodája (Pécs)

Idén is változatos eszközökkel, módszerekkel dolgoztuk fel a gyerekekkel a mobilitási hét adta témákat.
Sok játék mellett készítettünk KRESZ pályát, közlekedési terepasztalt újrahasznosított alapanyagból.
Kihangsúlyozva a tiszta levegő fontosságát kirándultunk a közeli erdőben.
Részt vettünk a Zöld Híd Alapítvány, a Rendőrség és az Tüke busz programján a Tanuló Város  Fesztivál keretében, Pécsett a Széchenyi téren. Út közben újra megbeszéltük az e-bicikli használatát és ellátogattunk a vasútállomásra is.

 

Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvodája (Pécs)

A Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvodája Pécsett, a Mecsek keleti lábánál helyezkedik el. Társadalmi környezetére a külvárosi sajátosság jellemző. Elszürkült, fejlődésében megállt lakótelep (volt bányászlakások), ahol megindult egy szegregációs folyamat. Itt telepedett le a város szegény rétege, közöttük igen magas a cigány családok száma. Életüket súlyos társadalmi problémák, munkanélküliség, a mélyszegénység nehezíti. Óvodánkban esztétikus, gyermekbarát környezetben, a különbözőségeket elfogadó légkörben neveljük gyermekeinket. A mozgás és a játék eszközeivel törekszünk a gyermeki kompetenciák kialakítására, a hátrányok kompenzálására, az esélyegyenlőség biztosítására, a tehetséggondozásra. 

img_9411.jpg

A hátránykompenzálás megoldására az egyik lehetőségünk, hogy részt veszünk különböző pályázatokon, szponzorokat, támogató szervezeteket keresünk. Emiatt kapcsolódtunk az Európai Mobilitási Hét programjához is, hogy esetleg nyerünk a sorsoláson. Nagyon jó lenne bármelyik nyeremény ezzel is elősegítve a hátrányok csökkentését. A mobilitási hét keretén belül foglalkozást tartottunk nagycsoportosainknak a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban a csoportszobában és az udvaron, sétálni vittük őket, megnéztük a különböző járműveket. Gyermekeink örömmel vettek részt a foglalkozásokon, betartották a közlekedési szabályokat sok új ismerettel gazdagodtak. 

 

 

Kozármislenyi Janikovszky Éva Óvoda

Zöld óvodaként évek óta szerepel a munkatervünkben a mobilitás hét szervezése és kivitelezése. Idén is egy teljes heti programsorozatot építettünk fel. Minden tevékenységben megjelent a biztonságos közlekedés, a környezetvédelem, a közlekedési eszközök megismerése. Szabad játékidőben épültek utak, garázsok, autós éttermek, de a gyurmázás és a színezők is kapcsolódtak a témához. A délutáni mese szintén a témához illő volt. Sokan hoztak otthonról képes könyveket, mesekönyveket, ezeket a galérián bekuckózva sokat lapozgatták.
Matematikai ismereteiket is sikerült bővíteni, a csoportosítások, halmazalkotások, válogatások, sorba rendezések, számlálások játékos megjelenítésével. Egy autós mozi című projekt is megvalósult, melyben óvodánk mind a 12 csoportja együttműködött. Mint a program felelőse, összehívtam egy gyors megbeszélést, elmondtam a terveket, valamint megbeszéltük a megvalósítás menetét. Helyi boltokból kértem karton dobozokat, minden csoport részére kettőt. A csoportok saját elképzelés alapján autókat készítettek belőle és a megbeszélt napon a cél helyszínre (tornaterem) vitték őket. Emellett minden csoport készített egy–egy közlekedési táblát, amit lelamináltunk, innentől fogva később is használhatók lesznek. Ezek az eszközök a hét folyamán folyamatosan készültek a csoportokban. Ezzel az újrahasznosítás is megvalósult, melyre felhívtuk a gyerekek figyelmét.


Csütörtökre egy rendőrautó bemutatót szerveztem az gyerekeknek, ennek részleteit a megbeszélésen pontosítottunk, majd az óvodánk dolgozói csoportjában is megjelenítettem. Előzőleg felvettem a kapcsolatot a Baranya Vármegyei Rendőrkapitánysággal, hogy szeretném, ha egy munkatársuk eljönne óvodánkba és tartana egy autós bemutatót. Készítettem egy időbeosztást, hogy mikor ki menjen, így elkerültük a torlódást. (12 csoport, közel 300 gyerek) A bemutató nagy sikerű volt. Ajándékba foglalkoztató füzetet és színezőket kaptunk.
A hét folyamán ugróiskola készült az udvaron, amit a gyerekek színeztek ki aszfaltkrétával, és a roller pályán is nagy volt a forgalom. Több csoport szervezett rövidebb sétát az óvoda környékére, ahol a gyalogos közlekedés szabályait gyakorolták és a kihelyezett jelzőtáblákkal ismerkedhettek.
Csütörtökön minden csoport befejezte az autós mozihoz szükséges2-2 autót, és a jelzőtáblákat. Összesen 24 autó készült, melyet a tortateremben úgy helyeztem el, hogy mozizáshoz alkalmas legyen. Pénteken valósult meg az autós mozi. Ide szintén készült egy időbeosztás és az útvonalat is minden csoport jól láthatta a folyosókon, amik a színezett és laminált jelzőtáblákból, illetve igazi táblákból álltak. Minden csoportot külön fogadtam, egy rövid beszélgetés után pedig a kisautókba beülve közlekedési mesét vetítettem nekik projektorral. Mese végén mindenki színezőt kapott ajándékba.
Pénteken, az autómentes napon, aki igyekezett azt megoldani, hogy ne kocsival jöjjön, jutalom kártyát kapott ajándékba. A zárt csoportokon erre felhívtuk a szülők figyelmét, valamint egész héten beszélgettünk róla, így a gyerekek már várták.

Az egész hétre terveztünk egy plakátot, amit minden csoport kitett a saját faliújságára, illetve feltett a zárt csoportjába. Nagyon jól sikerült a mobilitás hete, a kollégáknak, a szülőknek és a külsős szakembereknek köszönhetően. Az autókat eltettük, hogy később is használni tudjuk őket. Jeleztük a helyi médiának a programot, így a városi sajtóban is várhatóan megjelenik majd a képes beszámoló.

 

Keleti Városrészi Óvoda Bártfa Utcai Tagóvodája (Pécs)
Szeptember 22.-én az autómentes napon elektromos autóbusszal közlekedtünk, a gyermekek megtekintették a Pécs városában kihelyezett elektromos bicikliket és rollereket, beszéltünk hasznosságukról, alkalmazásukról.  Az óvodába vissza felé vezető úton gyalogosan közlekedtünk, a Vincze utcai Regatta papírhajó úsztató versenyről, mely szintén szeptember 22 -én volt.
Az óvodában maradó csoport a csoportszobában és az udvaron ábrázoló foglalkozás, környezeti és anyanyelvi nevelés keretében foglalkozott a témával.
 Feladat volt a járművek képekről történő felismerése és kiválogatása (környezetbarát -nem környezetbarát) és hol közlekednek (vízi - szárazföldi közlekedési eszközök). Beszélgetés után elkészültek szebbnél szebb alkotások.
Nyugati Városrészi Óvoda Hajnóczy József Utcai tagóvodája (Pécs)
Óvodánk, a Hajnóczy József utcai Óvoda is csatlakozott az Európai Mobilitás hét felhíváshoz. 
A katica csoportban a szeptember 18-22-i között Magyar Népmese napjára készülve, a népmesék volt a főszerep, viszont mindenképp szerettünk volna hangsúlyt fektetni  a Zöld-Híd Alapítvány felhívására is. Úgy építettük be a hetünkbe a fent említett felhívást, hogy többször meséltünk arról a gyerekeknek, hogy a mesékben a szereplő, a királyok , nem olyan járművekkel közlekedtek, amely káros anyagokat bocsátanak volna ki, szennyezték volna a levegőt. Közösen festettünk is egy hintót, kartondobozból, hogy még szemléletesebb legyen számukra. A hét folyamán többször beszélgettünk velük arról, ha csak megtehetik, és rövid távon közlekednek, inkább gyalog, biciklivel vagy rollerrel tegyék ezt.

 

 

 

Komló Városi Óvodák Kökönyösi Tagóvodája

A 2023-as európai mobilitási hetet így ünnepeltük a gyerekekkel:

 -  sokféle, változatos programot kínáltunk nap,mint nap

- kézműves tevékenységek, mint pl. környezetbarát közlekedési eszközöket vágtunk, ragasztottunk, színeztünk, jelzőlámpákat, jelzőtáblákat készíttünk.

-résztvettünk a "Közlekedj ökosan" interaktív foglalkozáson, amit az Ökokuckó munkatársai hoztak el hozzánk.

 -autómentes napot tartottunk, az udvarunkon akadálypályával vártuk a saját közlekedési eszközeikkel érkező kis óvodásainkat

- természetesen a szülőket is bevontuk programjainkba, azáltal, hogy sok-sok képet készítettünk a gyermekekről, melyeket nagy örömükre meg is osztottunk az óvodai zárt csoportjainkban.

 

A résztvevők között az alábbi nyereményeket sorsoltuk ki:

  • 1 darab öko családi délután az óvodában az Öko-Kuckó részvételével, 2 óra időkeretben, közösen egyeztetett időpontban (2023 december végéig használható fel) - Kertvárosi Óvoda Melinda Utcai Tagóvodája
  • 1 darab szemléletformáló eszközöket tartalmazó óvodai ajándékcsomag - Romonyai Óvoda
  • 1 darab nagyméretű talpas közlekedési tábla készlet (pécsi intézmény között kerül kisorsolásra, Pécs MJV Önkormányzata által beadott mobilitási heti pályázat keretében) - Keleti Városrészi Óvoda Bártfa Utcai Tagóvodája

(Nyeremények átadásának tervezett időpontja: 2023 novembere)

Gratulálunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2318229145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása