Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Egy csésze kávé ára

május második szombatja a méltányos kereskedelem világnapja

2022. május 11. - Borsós Zsófia

Kávébabból készül el az a frissítő ital, melyet szívesen fogyasztunk reggelenként. A bögrénkig vezető út azonban rögös. A kávé, az ültetvénytől a fogyasztóig megtett út során körülbelül 150-szer cserél gazdát. A termelők egy 300 Ft-os kávé árából 9 Ft-ot kapnak kézhez. A hasznot, a kávét forgalomba hozó nagyvállalatok tehetik zsebre. Emellett számolnunk kell a szállítás környezetterhelő voltával is.

coffee-6464307_640.jpg

Kép forrása: Pixabay.com

A nemzetközi kereskedelem nem törekszik a termelőkkel szembeni méltányosságra. A fair trade kereskedelem (méltányos-, lelkiismeretes kereskedelem) célja, hogy a termelők méltó bérhez jussanak, gondolva a gyermekmunka megszüntetésére és a környezetvédelemre is.

Főként a kávé-, tea-, banán-, kakaóültetvények munkásait érinti Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában.

fairtrade_1.png

Fair trade logó

(Kép forrása, bővebb információ: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

 

Magyarországon 2004-ben civil szervezetek kezdeményezték a mozgalom elindítását, később megnyílt az első Fair Trade kávézó is, majd egyre több üzlet polcán jelentek meg a méltányos kereskedelem termékei.

A fair trade kereskedelem világnapját május második szombatján ünnepeljük, emlékezzünk meg az alkalomról az alábbi kisfilmmel:

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Nemrég az Öko gyülekezeti mozgalom is foglalkozott a témával egy online workshop keretében, az alkalomról és a fair trade kereskedelemről a szervezet weblapján érhető el még több információ: Mi fán terem a méltányos kereskedelem?

Az alkalom pedig itt nézhető vissza:

Forrás: Öko gyülekezeti mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3617829457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása