Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Közeledik a beporzók napja

ötletek a zöld jeles nap megünnepléséhez [letölthető foglalkoztató lapokkal]

2022. február 09. - Borsós Zsófia

A beporzók napjához közeledve csoportszobában végezhető és udvari tevékenységeket gyűjtöttünk össze az új zöld jeles nap óvodai megünnepléséhez. Amellett, hogy március 10.-e az Ildikók mellett már évek óta a beporzók napja is egyben, április 30.-án a méhek napja keretében is foglalkozhatunk a rovarok, illetve a méz témájával. 

a5_kiadvany_beporzok.png

Kép forrása: Canva, saját szerkesztés

Dr. Vásárhelyi Tamás, a jeles nap egyik ötletadója így fogalmazott a kezdeményezésről:

Magyarországon 2018 óta „ünneplik” a Beporzók napját (március 10.). Valójában a beporzókat ünnepeljük ezen a napon. Azokat az állatokat, amelyek nélkül (egyharmaddal) kisebb lenne a terített asztal, (kétharmaddal) kevesebb lenne a termesztett növényi termés. Másképpen fogalmazva, a termesztett növények kétharmada és az élelmiszereink egyharmada rovaroktól függ. Nem is igen vesszük észre, micsoda nyüzsgés folyik természetben, a kertekben, a virágláda körül. A haszonélvezők nemcsak mi vagyunk. A virágok is azok, a szorgos rovaroknak nektárral, virágporral „fizetnek”.

Forrás: Magyarmuzeumok.hu

A beporzók megismerése

A Méhészhírek - Mézes receptek Youtube csatorna egy rövid videóban gyűjtötte össze a méhek életének fontos pillanatait, így biztonságosan, mégis egészen közelről figyelhetik meg a gyerekek a méhek csodálatos világát:

Videó forrása: Méhészhírek - Mézes receptek Youtube csatorna

Nagy élmény, ha sikerül meghívni az óvodába egy méhészt, aki bemutatja a munkáját és a méz elkészítéséhez szükséges eszközöket. Ha erre mégsem nyílik lehetőségünk, akkor a Alma & Veda Studio Youtube csatornáján található rajzos  Hogyan készül a méz? című videót is használhatjuk (a legjobb, ha mézkóstolással egybekötve):

 

Annak ellenére, hogy a beporzók közül leggyakrabban a méheket emelgetjük, a jeles nap arra is jó lehetőséget teremt, hogy magazinokat, könyveket, vagy internetről összegyűjtött képeket nézegessünk, megismerve a többi beporzót: például a különböző hazai lepékéket, a kacsafarkú szendert vagy a kolibrit.

A Hegyvidéki Zöld Iroda weblapjáról letölthető egy plakát is, mely a beporzó barátaink címet viseli.
beporzo_bara_taink_hegyvide_k_31_746x1500.png

 

Mese

Orgoványi Anikó Beporzók országa címmel írt mesét, mely szintén segít feldolgozni a témát, bemutatva a beporzók életét és azokat a veszélyforrásokat, melyek miatt kiemelt figyelmet kell kapniuk napjainkban a rovaroknak.

 

Foglalkoztatók

Készítettünk néhány szabadon letölthető és fénymásolható foglalkoztató lapot is a témában:

beporzok_zolditore_1.png

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó) Canva programmal szerkesztve

 

A lapok itt érhetőek el:

Kakukktojás kereső - méhész

Párkereső - kép és árnyékkép

Vonalvezető

 

A Zöld Matek oldal is közreadott egy játékos párkeresős feladatlapot, mely szintén ingyenesen tölthető le --> ITT <--.

 

Barkácsolás

Korábban összegyűjtöttünk néhány ötletet beporzókat mintázó kéz- és ujjbábok elkészítéséhez, mely --> ITT <-- érhető el.

A Skillo (korábban Gyereketető) oldal Youtube csatornáján pedig egy nagyon ötletes vonalvezető elkészítését követhetjük nyomon:

 Videó forrása: Skillo

 

Mozgás, zene 

A vonalvezetők ötletindítóként szolgálhatnak a méhek táncának kipróbálásához. Ha szigetelő szalggal megformázzuk a csoportszobában vagy tornaszobában az útvonalakat (vagy az udvaron felrajzoljuk őket krétával), akkor a gyerekek be is járhatják a virágtól kaptárig tartó utat, miközben el is játszhatják a méhek hangját, mozgását. A virágoktól egy-egy virágport jelző sárga pompomot vagy papírgalacsint is szállíthatnak magukkal.

Variáció: a méhek a kaptárba visszatérve mozgásukkal igazítják útba a többieket, az óvodapedagógus ujjával vagy lábával rajzolhatja fel a levegőbe vagy a földre az általa választott útvonalat, a gyerekek pedig kitalálják, hogy melyik utat választotta.
beporzok_zolditore_2.png

A járvány első hulláma során a MUS-E Egyesület számos videót osztott meg Kincsesház Kicsiknek sorozata keretében. A Méhák tánca című videó is sok jó ötletet kínál:

Forrás: MUS-E Youtube csatorna

 

Beporzóbarát udvar

A szakemberek azt javasolják, hogy februárban már érdemes megkezdeni a kerti előkészületeket annak érdekében, hogy tavaszra rovarbaráttá váljon a környezetünk. Az alábbi kiadvány és videók segítenek abban, hogy az óvoda udvarán is otthon érezzék magukat a rovarok, miközben a gyerekek megfigyelhetik és megismerhetik őket.

 

rovar_es_madarbarat_kert_leszunk.png

Kép: a kiadvány borítója (MTVSZ)

--> ITT <-- érhető el a kiadvány

A kiadvány beveztőjéből:

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) több, mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége. Tagszervezeteinkkel évek óta folytatunk szemléletformáló programokat. Hiszünk abban, hogy a tanulás nem csak kötelesség, hanem egy izgalmas kaland is. A kíváncsiság és a tudásvágy ott van minden gyerekben, csak ki kell csalogatni azt. Mint ahogy az is meggyőződésünk, hogy minden téma, legyen az bármely összetett vagy bonyolult, elmagyarázható a legkisebbeknek is, ha azt megfelelő módon, a gyerekek saját nyelvén, izgalmas formában mutatjuk be.
Ezzel a szemlélettel készítettük jelen összefoglalónkat is, melynek célja, hogy bemutassuk, hogyan lehet egy óvoda vagy iskola udvarán egyszerűen és minimális anyagi ráfordítással rovar- és madárbarát kertet létrehozni és fenntartani. A témákon belül ötletlistákkal mutatjuk be a kapcsolódó lehetőségeket, az ötletlista mellett segítséget nyújtunk a téma feldolgozásához is.

Az alábbi videó mellett  az MME felhívása: Felhívás - február végén érdemes elkészíteni és kihelyezni a méhecskehoteleket, amikkel a lakosság is rengeteget tehet a beporzó rovarok védelméért! is sok ötletet tartalmaz. 

 

Az alábbi felvétel pedig rögzíti, hogy a méhecske hotel olyan beporzóknak készül, melyek nem bántanak minket és háziállatainkat sem:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3717270436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása