Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Ne vásárolj semmit nap és Európai Hulladékcsökkentési Hét az óvodában

Játék- és tevékenység ötletek [Letölthető kártyákkal]

2021. november 18. - Borsós Zsófia

Idén a Ne vásárolj semmit! nap és az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából 10 óvodai tevékenységet, játék- és kézműves ötletet gyűjtöttünk össze. 
ewwr2021_circularcommunities_photo_instagram-01.png

 

1. Beszélgetés a vásárlás témájáról [Letölthető kártyacsomag]

Amikor a vásárlás témájában tartunk óvodai foglakozást, általában kis termék kártyákat rejtünk el a csoportszobában, melyeket a gyerekek először megkereshetnek, majd csoportosíthatnak.

Melyiket vásároljuk a hentesnél? Melyiket a piacon? Melyik kapható a pékségben?

Idén készítettünk egy frissített kártyacsomagot, mely letölthető és szabadon nyomtatható, használható:

Vásárlás kártyacsomag_Öko-Kuckó_2021
kep1_53.png

 

2. Csomagolás vizsgálat

Játékos anyagismereti feladattal indul a tevékenység: minden gyerek kap egy csomagolást, melyet behunyt/bekötött szemmel, tapintással kell felismernie. Megbeszéljük, hogy mi jellemzi, honnan ismerhető fel a papír, a műanyag, a fém és az üveg.

Anyag alapján hullahopp karikákba is rendezhetjük a csomagolásokat, a szelektív gyűjtésnek megfelelő színű karikákat vagy színes lapokat használva.

A kitapogatott csomagolások mellett az alábbi párokat is bemutathatjuk a csoportnak, megbeszélve, hogy melyik környezetbarát és melyik nem:

  • pille palack - kulacs
  • papírpohár - fém termoszpohár
  • műanyag zacskó - vászon szütyő
  • alufólia - méhviaszos kendő edényhez
  • műanyag szatyor - vászon szatyor
  • folpack - újraszalvéta

 

3. Cipősdoboz akció

A Ne vásárolj semmit! nap kapcsán a jótékonykodás, a jó állapotú, de már feleslegessé vált ruháktól, játékoktól való megválás, a hátrányos helyzetű gyerekekkel kapcsolatos érzékenyítés is kiemelt téma lehet.

kep3_13.png

Kép forrása: Cipősdoboz.hu

Az ismertető ITT érhető el.

4. Alkotás csomagolásokból

Ötletindítónak néhány korábbi cikkünk:

"Alkotás az újrahasznosítás jegyében" - eredményhirdetés és galéria

Alkossunk hulladékokból!

A sokoldalú kartondoboz

 

5. Építés csomagolásokból

Gyűjtőmunka keretében is kerülhetnek a csoportba csomagolóanyagok, vagy a reggeli, uzsonna közben keletkezőket is kimoshatjuk és felhasználhatjuk, ezzel is láttatva, hogy milyen sok csomagolás van körülöttünk a mindennapokban. A megtisztított anyagokból a gyerekek szabadon építhetnek. 

 

6. Boltos játék eszközeinek bővítése

A szerepjátékokhoz használt eszközöket is frissíthetjük. A vásárláshoz használható vászon szütyő, a csomagolásmentes bolt kellékei: doboz, mérleg, nagy kanál, magok is bekerülhetnek a tematikus hét során a boltos játék díszletébe, hogy kipróbálhassák a gyerekek a csomagolásmentes vásárlást.

 zero-waste-3749854_960_720.jpg

 Kép forrása: Pixabay.com

 

7. Csomagolásmentes bolt, piaci felkeresése

Ha van rá lehetőség a településünkön, akkor csomagolásmentes boltba, piacra is ellátogathatunk a gyerekekkel.

 

8. Mindennapos testnevelés a vásárláshoz kapcsolódva

Az egyik korábbi kampányhét során a dabasi Bóbita Óvoda készítette el az alábbi akadálypályát:

2013-europai-hulladekcsokkentesi-het-016-225x300.jpg Kép forrása: Szelektálok.hu

 További mozgásos játékok:

  • Piac játék
  • A gyakorlat kezdetén kijelölöm a játékteret és ismertetem a szabályokat: mindenki szabadon futhat a csoportszobában, ők lesznek a piacon a kofák, akik standot keresnek maguknak. A csoportszobában szétszórt párnák a standok. Tapsra mindenkinek el kell foglalnia egy helyet, egy párnára azonban csak egy gyerek guggolhat. A cél, hogy minél hamarabb elfoglalják a helyüket és mozdulatlanul üljenek. Minden kör végén kiveszünk egy párnát, így minden kör végén hazamegy egy-egy kofa. Akinek nem jutott hely oldalra ül, nem zavarva a többiek játékát és választhat magának egy gyümölcsöt vagy zöldséget. A játékot dicséret zárja. 
  • Fagyasztós fogó 
  • Minden gyermek a plüss gyümölccsel a fején mozog a térben (fut vagy sétál), a cél, hogy el tudjon menekülni az óvodapedagógus által kijelölt fogó elől, de ne essen le a fejéről a gyümölcs vagy zöldség (Vigyázunk a portékára, hogy ne sérüljön meg!). Akinek leesik a fejéről, megfagy. Akkor állhat vissza a játékba, amikor egy társa felveszi, és visszateszi a fejére a gyümölcsöt/zöldséget.

 

9. Színezők és játékok a vásárlás témájához

Korábban már írtunk a Manka és Zsigi boltba megy! című foglalkoztatóról, mely továbbra is ingyenesen érhető el a Magyar Természetvédők Szövetségének weblapjáról. Az online kiadvány nyomtatható és sokszorosítható, célja, hogy minél több gyermeket ismertessen meg az ökotudatos bevásárlás és a szelektív gyűjtés témájával, játékos feladatok, színezők és kézműves ötletek segítségével. A foglalkoztató INNEN tölthető le

manka_es_zsigi_borito_c427e1645000de0ec466a6a6c7bd4759.jpg

Kép forrása: MTVSZ

 

10. Tematikus könyvek forgatása: Óvd a Bolygót! - Műanyag

A Csupazöld nevű oldalon részletes cikk is született a könyvről (ITT olvasható), melyről videót is készítettek:

Forrás: Csupazöld Youtube csatorna

Idén az Öko-Kuckó közösségi oldalán napról napra osztunk meg hulladékcsökkentési tippeket a tematikus hét során, melyekhez kapcsolódóan online játékra is hívjuk az érdeklődőket.

Érdemes figyelni az oldalt 2021.11.20 és 28. között, mert egy öko ajándékcsomag talál gazdára a játékban résztvevők között. A csomag tartalmaz egy példányt a fenti könyvből is!

 

A Ne vásárolj semmit! nap egy zöld jeles nap, melyet először 2011-ben rendeztek meg Magyarországon. A nap célja, hogy azokban az országokban, ahol a túlfogyasztás problémát jelent, ott felhívják a figyelmet a tudatos vásárlás és a mértéktartó fogyasztás fontosságára. Ez a nap egy jelkép: ha nem vásárlunk november utolsó péntekén, ezzel jelezhetjük hogy  érezzük, a jelenlegi vásárlási szokások nem fenntarthatóak. A jeles nap a fekete péntek (black friday) ellensúlyaként is szolgál.

Idén is megrendezik az Európai Hulladékcsökkentési Hét elnevezésű meg a tematikus hetet, november 20. és 28. között. A kiemelt téma a: „körkörös közösségek”.

A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezés célja, hogy a résztvevő országok lelkes önkéntesei egy teljes héten keresztül saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező mennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A főszervező EWWR – European Week for Waste Reduction – a hulladékok problémakörén keresztül szándékozik bemutatni a fenntartható fogyasztás és a körforgásos gazdaság jelentőségét.

Európa legnagyobb hulladékmegelőzési kampánya hazánkban is egyre népszerűbb. A tavalyi évben 10.695 akciót valósítottak meg Európa-szerte a programhoz csatlakozó önkéntesek. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt.

(Az idézet forrása: https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5416758432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása