Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Dr. Faragó Tibor: Éghajlatváltozás [Kiadványajánló]

2021. október 18. - Borsós Zsófia

A Magyar Természetvédők Szövetsége egy online, ingyenesen elérhető kiadványt adott közre a közelmúltban „ÉGHAJLATVÁLTOZÁS: A nemzetközi és a magyarországi klímatudományi együttműködés és a klímapolitika” címmel,  mely az alábbi linken érhető el: https://mtvsz.hu/uploads/files/A5_Eghajlatvaltozas.pdf 

kep1_48.png

Kép forrása: MTVSZ

A szerző, Dr. Faragó Tibor az elmúlt évtizedek főbb történéseit, törekvéseit mutatja be és a jövőre vonatkozó tanulságokat is számba veszi. A kiadvány érdekes olvasmány lehet azok aszámára, akik érdeklődnek a fenntarthatóság iránt, aggódva figyelik a klímaváltozás folyamatát és szeretnének képet kapni arról, hogy milyen lehetőségei, esélyei vannak az emberiségnek a folyamat megfékezésére, illetve mi hátráltatja ezeket a törekvéseket.

Az ebben az összeállításban érintett témakörre is érvényes, hogy a tudományos közösség elemzéseinek következtetéseit a szakpolitikai programokban „többé vagy kevésbé” vették és veszik figyelembe más szempontoktól, prioritásoktól függően. A „klímaprobléma” az egyik különösen kritikus terület, mert egyéb vonatkozásai mellett messzemenően összekapcsolódik számos kulcsfontosságú ágazati tevékenységgel. Nemzetközi szinten pedig a kialakult helyzetért viselt eltérő felelősségek kérdése is alapvető fontosságú volt és maradt arra nézve, hogy az egyes országok, országcsoportok milyen módon és mértékben készek hozzájárulni e kockázatos globális környezeti probléma megoldásához. Márpedig egyelőre ebben az ügyben a tudomány és a politika – azaz a tudomány által javasolt és a politika által vállalt konkrét beavatkozási célok – között jelentékeny a „távolság”.

Dr. Faragó Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6116721086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása