Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

„LÉLEKSZELLŐZTETŐ – Lélek Zen - Lélegzem”

A Mecsek Gyöngyszemei-Mecseki mondák nyomában KÖSZI- MESE Nemzetközi Partnertalálkozó a Pécsi Kertvárosi Óvoda szervezésében - Pécs, 2021.július 21.-július 24.

2021. október 18. - Borsós Zsófia

kep2_19.png

A Kertvárosi Óvoda Erasmus+ KÖSZI (Korszerű Ön- és Szervezetfejlesztési Innováció- határon innen és határon túl) és MESE (Mesével Együtt Segítsük az Egészséget!) projektek újabb tudás megosztó tevékenységére került sor a „Lélekszellőztető-LÉLEK ZEN-LÉLEGZEM” nemzetközi partnertalálkozón négy ország részvételével.

KÖSZI és MESE projektpartnereink: 

  • Mészáros Dávid Alapiskola és Óvoda - Nagymácséd
  • Bellyei Gerle Óvoda
  • Ficánka Napköziotthon – Székelyudvarhely
  • Csemete Református Óvoda, Napközi és Bölcsőde-Kolozsvár
  • Kertvárosi Óvoda –Pécs

 
1_6.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

KÖSZI projektünk középpontjában a Kertvárosi Óvoda szervezetének megújulása és a dolgozóink lelki egyensúlyának megteremtése áll, melyet korszerű módszertannal és eszközökkel, intézményi törekvésekkel a pozitív pszichológia és a szociálpszichológia ismereteire építve kívánunk megvalósítani. Intézményünk dolgozóinak lelki egészségvédelme tevékenységekkel, folyamatokkal, melyek az emberi személyiséget és a közösségi kapcsolatokat erősebbé és fejlettebbé teszik. Szeretnénk elérni, hogy a pozitív mentálhigiéné eszközei által fejlődjön személyiségünk, önelfogadásunk, pozitív kapcsolataink másokkal, mások elfogadása, a társas integráció. Célunk, hogy óvodánk lelki egészségre tett törekvései által értékátadó, értékközvetítő szerepének hatékonysága növekedjen.

Összegzés az eltelt időszak tevékenységeiről, a KÖSZI projekt előrehaladásáról:

A köznevelési szférában a dolgozók lelki egészségének fontossága ilyen formában még nem kapott figyelmet. Hangsúlyoztuk több platformon, hogy az intézmény, mint szervezet a pedagógusok és pedagógiai munkát segítő alkalmazottak közössége, mindenki mentálhigiénés állapota ugyanolyan fontos. A szervezet minden dolgozója ugyanolyan értékes. Egyéni döntéstől függően kapcsolódtak be a programjainkba. 

Széles körben terjesztettük a KÖSZI projektet, hangsúlyozva a lelki egészség elsődleges szerepét, a lelki egészségvédelemre tett intézményi törekvések fontosságát.

Pedagógusaink szakma profiljának megújítása folyamatosan megvalósul új módszerekkel, eljárásokkal, coachinggal, asszertív kommunikációval, motivációs technikákkal, fókuszolással, kiégés prevencióval, művészetterápiával.

Szakmai kapcsolataink bővültek.

Amin változtatni kívánunk:

A lelki egészség megteremtésére tett intézményi törekvések szélesebb körű terjesztése, hatékonyságának növelése egyéni és intézményi jellemzők figyelembevételével.

Az alkalmazotti kör bevonása a képzésekbe, tréningekbe, a megvalósításban való aktív részvétel.

Az ERASMUS+ Iskolai, óvodai partnerségek program keretében megvalósuló KÖSZI projekt COVID-19 járványügyi helyzet kialakulása miatt beadott hosszabítási kérelme pozitív elbírálást kapott. A kérelemben megfogalmazott céljaink a járványügyi helyzet miatt részben valósultak meg és a korlátozások miatt továbbra is nehézségekbe ütköztek.

Kolozsvári és Székelyudvarhelyi partnerintézményeink a járványügyi helyzet miatt hosszú ideig zárva voltak.

Partnerintézményeinkkel hasonló életszervezési feladatokkal küzdöttünk. Éltünk az online kapcsolattartás lehetőségeivel, de számos programunk, képzésünk, tréningünk elmaradt, illetve online formában került megvalósításra. Több nemzetközi mobilitást, partnertalálkozót el kellett halasztanunk.

A fent említett speciális körülmények befolyásolták az együttműködések megvalósítását, az eredeti projektterv megvalósítása a tervezett formában nem volt lehetséges.

2021 júliusában a járványügyi helyzet lehetővé tette a személyes jelenléttel történő partnertalálkozó szervezését, melyre nagy örömmel készültünk, mivel az elmúlt időszakban online konferenciákon, megbeszéléseken, csak a virtuális térben találkoztunk partnereinkkel.

A találkozó a Lélekszellőztetés jegyében zajlott, a járványügyi helyzetnek megfelelően többnyire a szabadban, felhasználva közvetlen környezetünk természeti szépségeit, adottságait, a területhez kacsolódó művészeti lehetőségeket.

 

A találkozó célja:

A projektben résztvevő partnerek tudásának bővítése, kompetenciák megerősítése, belső képzés, rövidtávú képzés megvalósítása, saját mese fonása helytörténeti mese, monda alapján.

Meghívott előadóval, Császár Levente Mesemívessel, mesekönyvíróval a mesemíves módszer elsajátítása.

A Mecseki Óriás Kaland- Mecseki mondák kincsvadászata-fókuszban a csapatépítéssel és a természethez való kapcsolódással. A helytörténeti tudnivalókat, a látnivalókat és a Mecsek értékeit megismerjék a  partnertalálkozó résztvevői.

A Keleti-Mecsek legújabb lakói, a mecseki mondavilág és a játék megelevenítői kapcsán (Kőmorzsoló, Ércnyelő) ismerkedés Baráth Gábor építész, belsőépítész, tájtervező alkotói inspirációival, a fenntarthatóságra, -és természet szeretetére neveléssel a fókuszban.  

 

A találkozón megvalósult tevékenységek, programok

A Bóbita Bábszínházban-bábkészítés, - bábkiállítás megtekintése a MESE projekt szervezésében.

kep2_10.jpgKép forrása: Kertvárosi Óvoda

                                               

MESEFONÓ - Császár Levente Mesemíves irányításával

Inspiráció: Magyaregregyen a Máré-Vár megtekintése, ismerkedés mondatörténetével, hőseivel a várkapitány elbeszéléseivel kiegészítve. A mesefonás módszerével való ismerkedés, ötletelés, anyaggyűjtés.  Az Ércnyelő szobor (Háromfejű sárkány-Máré-vár őrzője) készítésének kulisszatitkai.

kep3_10.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

                                             

Már említettem, hogy Máré várába készítettem egy háromfejű sárkányt használt gumiabroncsból, a testet autóabroncsból, a fejét pedig bicikligumiból csináltam meg, Bikalra pedig kértek egy sárkányölő vitézt, aki legyőzi a szörnyeteget. Akkor kezdődött az egész járványmizéria, mikor felkértek rá. Amikor dolgoztam, számomra szimbolikusan a Covid-19 elleni harc jelent meg a lelki szemeim előtt, és ezt is akartam valahogy átadni, belevinni. Ahogy a harcos vitéz végül legyőzi a sárkányt, úgy leszünk mi is úrrá a járványon, a víruson. Szóval számomra a démon elleni harc szimbóluma lett az a szobor.

(Baráth Gábor)

Mecseki Óriás Kaland: Magyaregregyen a kincskereső játék az adott település helytörténetére épült, a partnerek csoportokban járták a települést, megkeresték a feladatokban kijelölt helyeket, megismerték a település anekdotáit, meséit és látnivalóit, ezek kincseit kutatták fel a helybéliek segítő támogatásával.

A kincskereső játék után a feladatokat teljesítők a tudáson kívül a helyi kézműves termékekből kaptak jutalomcsomagokat, magukkal vitték az ízeket, zamatokat.

Kincskeresés-bátorságpróba közben a nemzetköziesítést segítette a csapatmunka, az összetartás, az együttműködés, a közös gondolkodás.

 kep4_8.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

A játék Pesti János Az ördögszántotta hegy meséi nyomán épül fel: az óriások elcsatangolnak a helyükről, és meg kell őket keresni. Onnan jött az ötlet, hogy a helyi mondákat kincskereső játékként felhasználjuk, és úgymond eldugjunk néhány óriást a települések határában, hogy láttam egy dán szobrász alkotásait külföldön, ő az erdőkbe rejtette el az óriás szobrait. Gondoltam, ezt mi is megcsinálhatnánk itt, és még a gyerekeknek is játszva adnánk át a hagyományainkat, legendáinkat a segítségükkel. (Császár Levente)

Meseműhely-mesefelolvasás, ankét, meseírás saját mese fonása helytörténeti mese, monda alapján Császár Leventével a magyaregregyi Kedély Ház-Nyitott Porta udvarán, ahol csodálatos természeti környezetben „lehetősége nyílt a résztvevőknek lelassulni, élesebben látni, megélni a hétköznapokban elrohanó közös pillanatok varázsát, engedni, hogy az élmények kibontakozzanak, hogy a partneri társaság „szabadon együtt lehessen”. (Keszthelyi –Dékány Mária & Dékány Ferenc tulajdonosok)A Mecsek mondavilágra épülő mesekönyvbemutató, felolvasás, szakmai diskurzus témái:

  • A mesében a konfliktus, illetve a konfliktuskerülés
  • Helyi hősök – a közösség összetartó ereje
  • Alapvető emberi tulajdonságok közvetítése
  • Hagyomány szerepe

 

ALKOTÁSRA HÍVLAK! A „művészi szabadság”, mint kreativitás alkalmazása.

Meseműhely: Császár Levente bemutatta, hogy a legendárium (a hely szelleme) hogy alakul át a hely meséjévé.

Megtanultuk, hogy milyen népmesei motívumokat, tanításokat szőhetünk a történetbe.

A „művészi szabadság”, mint kreativitás alkalmazása.

Az alkotófolyamatot során spontán feszültségoldás, kreatív önkifejezés valósult meg. A lényeg maga az alkotás folyamata volt. A mesemíves módszerrel megírt mese illusztrációjának elkészítése is lehetőséget adott a művészetterápia sokszínű technikai megvalósítására.

kep5_6.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

 

Mecseki Óriás Kaland- A Mecsek Gyöngyszemei-Mecseki mondák nyomában

Túrázni hívtuk, a természet felfedezésére invitáltuk a résztvevőket, hogy ismerjék meg a térség múltját és jelenét, különös tekintettel a helyi értékekre, csodálatos természeti kincseinkre: Kisújbánya, Ferde-vízesés, Csepegő-szikla, Cigány-hegyi kilátó. Lehetőséget teremtettünk a természethez való kapcsolódásra, a LÉLEKSZELLŐZTETÉS során a befelé fordulásra, harmónia megtalálására, az érzelmi komfortérzet kialakulására, egységben a természettel.

Megtekintettük az óriás Kőmorzsoló szobrát, Baráth Gábor alkotását a Püspökszentlászló és Hosszúhetény közötti erdőszélen. A szobor nincs bebetonozva, így nem károsítja a környezetet. Császár Levente elmesélte a szobor születésének történetét.

               kep6_6.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

A Máriagyűdi Kegyhely látogatásával lehetőség nyílt lelki feltöltődésre, megpihenésre, művészeti alkotások által (építészet, festészet, zene-orgonakoncert).

 kep7_5.jpg

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda

A találkozó valóban a Lélekszellőztetés jegyében zajlott, a járványügyi helyzetnek megfelelően a szabadban, felhasználva közvetlen környezetünk természeti szépségeit, adottságait, a területhez kacsolódó művészeti lehetőségeket. Megismertük Magyaregregy történetét, mondáit, csodálatos helyeken jártunk, bebarangolva Kisújbánya és Óbánya természeti szépségeit. Részünk volt gasztronómiai felfedezésekben és megtapasztalhattuk a falusi vendéglátás tradicionális értékeit. Lehetőségünk nyílt szakmai és baráti beszélgetésekre, szakmai tapasztalatokról, eredményekről, fenntarthatóságról, a projekt folytatásának lehetőségeiről és arról, hogy a tudásmegosztás keretében ki mit visz magával, mit oszt meg kollégáival.

A tudásmegosztásba bevontuk Pécs város érdeklődő óvodapedagógusait, vezetőit, ezzel is segítve a vezetői kompetenciák fejlődését, valamint az intézmények közötti kommunikáció és együttműködés hatékonyabbá tételét.

 A partnertalálkozó sikeres volt, élményekkel gazdagodtunk, hatékonyabbá vált a vezetők és pedagógusok együttműködése, gazdagodott önismeretünk, jó példákat láthattunk a fenntarthatóságra nevelés és  újrahasznosítás megvalósításáról.

A projekttalálkozóról készült videók az alábbi linkeken megtalálhatók:

https://www.facebook.com/313109049276374/videos/880527012822327

https://www.facebook.com/313109049276374/videos/953921812120494

https://www.facebook.com/Erasmus-K%C3%96SZI-313109049276374/photos/pcb.888805171706756/888804938373446/

Köszönjük a Kertvárosi Óvoda dolgozóinak és partnereinknek a támogatását, az együtt gondolkodást, a tevékeny, aktív részvételt programjainkon, mellyel hozzájárultak a „Lélekszellőztető-LÉLEK ZEN-LÉLEGZEM” projekttalálkozó sikeres megvalósításához!

Kakas Anikó és Hirdiné Deák Diána

 

kep8_3.jpg

 

kep1_49.png

Kép forrása: Kertvárosi Óvoda 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7616725668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása