Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Szívügyünk az óvoda

Óvoda Igazgatók Platformja Pécsett

2024. május 24. - Borsós Zsófia

A XXI. század folyamatos megújulást kíván a pedagógusoktól, köznevelési intézményektől, így az óvodának is, mint szervezetnek reagálni kell a változásokra. Kérdés az, hogy az értékek, hagyományok megőrzése mellett tudunk-e azonosulni az új típusú gondolkodásmóddal, innovatív szemlélettel. Felismerjük-e a változtatás lehetőségét? A vezető nyitottabbá tudja tenni a nevelőtestületet, képes-e irányítani a változásokra való reagálás folyamatát?

Az új pedagógus életpályatörvény (2023.évi LII. törvény) bevezetésével számos feladat várt-vár a köznevelési intézmények igazgatóira. Vezetőként el kell tudni igazodni a jogszabályi és tanügyigazgatási kérdésekben, szakmailag hitelesnek kell lenni. A köznevelés jelen helyzetét tekintve most a legnagyobb szükségét a változáskezelésnek érezzük. 

Az Óvoda Igazgatók Platformja azért jött létre, hogy színteret biztosítson egy értékalapú közösség fórumának, a vezetői gyakorlatban felmerülő számos kérdésre a résztvevőkkel közösen keressünk választ. Egyrészt inspirálódjunk, másrészt szakmai párbeszéd alakuljon ki a pécsi óvodaigazgatók között - fenntartótól függetlenül.

hozzaszolas.jpg


A Civil Közösségek Házában első alkalommal 2024. április 17 -én találkoztunk. Minden vezetői műhely egy bizonyos téma köré szerveződik: először a köznevelés aktualitásaival foglalkoztunk interaktív előadás és kerekasztal beszélgetés keretében. Majd május 21-én körbejártuk a pedagógusokat, igazgatókat jelenleg legjobban foglalkoztató témát: a teljesítményértékelési rendszert. Szeretnénk, hogy ezeken a találkozókon a tudásmegosztás, a tapasztalatcsere és a kapcsolatépítés kerüljön előtérbe.


Ugyanazokkal a nehézségekkel, problémákkal küzdünk, így egymás megoldási javaslataiból tanulva könnyebben vesszük az akadályokat. Mások sikere, jó gyakorlata motiváló lehet újabb közösségeknek is. Kötetlen műhelyfoglalkozásaink a nyitottság, az aktív részvétel és a közös
gondolkodás jegyében teltek. Szeretnénk, hogy ez a platform hozzájárulna a vezetői kompetenciák fejlesztéséhez, korszerű vezetői ismeretek elsajátításához is.

Az igazgatók, tagintézmény-igazgatók az óvodai nevelés-oktatás tartalmáért, minőségért és feltételeinek biztosításáért vállalnak felelősséget. Ez a vállalás nagyfokú elkötelezettséget követel a vezetőtől, valamint a „csapatától”: a nevelőtestülettől, munkatársi közösségtől. A vezetői szerephez sokszor magányosság járul- ezt szeretnénk oldani a találkozásokkal, kötetlen beszélgetésekkel.


Bízunk abban, hogy az Óvoda Igazgatók Platformja hozzájárul ahhoz, hogy Pécsett az óvodák szervezetét folyamatosan fejlesztő, változásokra reagáló, új ötleteket kereső, a gyermekek, pedagógusok, óvodai dolgozók igényeit és érdekeit tiszteletben tartó, értékteremtő és értékközvetítő vezetői szemlélet érvényesül. A vezetői professzió fejlődését támogatja https://www.igazgatoiplatform.hu/ web-oldalra felkerülő cikkek, szakmai anyagok, módszertani ajánlók is.

Nekünk szívügyünk az óvoda!

Hirdiné Deák Diána
mesterpedagógus szaktanácsadó
Városközponti Óvoda igazgatója

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4818413089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása