Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Haladékot kaptak a méhek - segítsünk nekik

és ezáltal magunknak is

2021. április 01. - Borsós Zsófia

Kering egy idézet az interneten:

Ha kipusztulnak a méhek, az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl.

Egyesek Albert Einsteinnek tulajdonítják a mondatot, és bár erre nincs bizonyíték, sőt valószínűbb, hogy nem tőle származik, mégis elgondolkodtató kérdés, hogy mi lenne velünk a beporzók nélkül?

Dr. Vásárhelyi Tamás sokat tett azért, hogy bevezessük Magyarországon a beporzók napját (03.10.). A viszonylag friss zöld jeles nap célja, hogy az emberek figyelmét egy aktuális kérdésre irányítsa: az elmúlt évek során jelentősen csökkent a méhek száma, és a vadon élő beporzó rovarok nélkül alacsonyabb a terméshozam. Az Európában termesztett növények 2/3-a rovarbeporzású, ezért elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk a témával. 

Az alábbi előadásában is számos érdekességet oszt meg velünk a természet igen bonyolult és csodálatra méltó összefüggéseiről:

Forrás: MTVSZ (Magyar Természetvédők Szövetsége) Youtube csatorna

Az előadás bemutatja, hogy milyen súlyos a helyzet, de mégis mit tehetünk a mindennapokban annak érdekében, hogy részesei legyünk a változásnak és megállítsuk a káros folyamatot?

A Magyar Természetvédők Szövetsége már jó ideje kampányol annak érdekében, hogy minél többen aláírják a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért" elnevezésű európai polgári kezdeményezést. A cél, hogy az Európai Unió olyan mezőgazdasági modellt kövessen, mely lehetővé teszi a gazdák és a természet harmóniáját, a beporzók védelmét. Az aláírást online, gyorsan és egyszerűen végezhetjük el itt: --> ALÁÍRÁS <--

writing-1149962_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay

Jó hír, hogy a beporzók napjáig már 13.800 magyar aláírás gyűlt össze és szeptember 30-ig még lehet csatlakozni! Eredetileg hamarabb lezárult volna a gyűjtés, de  a járványhelyzet miatt meghosszabbították a rendelkezésre álló időt.

Természetesen az aláírás mellett a beporzóvédelem óvodai bemutatása is fontos feladat, melyhez korábban már adtunk ötleteket:

Papír bábok a beporzók napja alkalmából

Beporzók napja - 3 óvodai tevékenység 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3716484062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása