Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

A ruha teszi az embert? - fenntartható öltözködés

2020. február 10. - Borsós Zsófia

"A divat változik, a stílus örök." mondta Coco Chanel, sokan mégis követni próbálják a folyton változó divatot. Egyre több hírt lehet hallani azzal kapcsolatban, hogy nagy környezetterheléssel jár, hogy a ruha értékesítéssel foglalkozó egyes nagyvállalatok egy évszakon belül is több kollekciót vezetnek be. Ezzel folyamatos ruhatár cserére ösztönözve a vásárlókat, miközben a raktáron maradt felesleget hulladékként kezelik.

Egy amerikai pedagógus, Julia Mooney egy különleges akcióval hívta fel diákjai figyelmét a divatipar káros hatásaira: 100 napig ugyanazt a vászon ruhát viselte az iskolában. Természetesen rendszeresen kimosta és a hidegebb napokon alálöltözettel, kardigánnal és vastag harisnyával egészítette ki, de így is sikerült felkeltenie a diákok figyelmét. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a tizenévesek ne az öltözék alapján ítéljék meg egymást, valamint szeretné ha azon is elgondolkodnának, hogy a ruhák előállítása sok energiát, nyersanyagot és munkát igényel, ezért fontos a tartós használat. Az akcióról az alábbi cikk számol be részletesen: 100 napig tanított ugyanabban a ruhában, és okkal tette

julia-ranson-e1551646197468.jpg

Kép forrása: Sokszínű vidék

Amellett, hogy a divatipar állandó költekezésre és a megunt ruhák kidobására csábít, a ruhák előállítása közben is szennyezi a környezetet. A pamut előállítása vízigényes, a műszálas anyagok a nagy mennyiségű vegyszer felhasználása miatt okoznak gondot. A fenntartható öltözködés alapja, hogy a megvásárolt ruhadarabokat minél tovább használjuk.

t-shirt-2351761_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay 

Mengyán Eszter újságíró, a a Holy Duck! blog szerzője az alábbi TEDx előadásában sok adatot oszt meg a nézőkkel a divatiparral kapcsolatban, valamint beszél a vásárlási szokások változásáról és egy ruhavásárlás mentes kihívás tapasztalatairól:

Forrás: TedxTalks Youtube csatorna 

Izgalmas kezdeményezés a Green Culture felelős divattal kapcsolatos innovációja, mely 2019-ben elnyerte a Magyar Telekom Csoport DELFIN díját. Az alábbi videóban Dr. Szabó Kriszta a cég tulajdonosa, tervezője és stílustanácsadója beszél arról, hogy egy-egy kiegészítővel sokféle alkalommal, mindig megújítva viselhetjük ugyanazt a ruhát.

Forrás: Telekom Youtube csatornája

 

Mit tehetünk, ha fenntartható módon szeretnénk öltözködni?

- Keressük a természetes anyagokat, például: a lenvásznat, a gyapjút, és a nemezt.

- Helyi, keveset utaztatott termékeket vásárolunk, illetve felfedezzük a turkálók kínálatát.

- Nem dőlünk be az akcióknak, kerüljük azokat a ruhadarabokat, cipőket, melyek gyorsan tönkremennek.

- Keressük az újrahasznosított anyagból készült ruhadarabokat, kiegészítőket.

- Megjavíttatjuk a cipőimet, hogy hosszabban tudjuk használni őket.

- A megunt, kinőtt, de jó állapotú ruhákat eladományozzuk, a rosszabb állapotúakat géprongy anyagot feldolgozó szervezetnek adjuk.

 

Forrás, bővebb információ:

https://www.holyduck.hu/

https://wmn.hu/ugy/52078-felesleges-azert-dolgozni-hogy-ruhakat-vehessek-amikben-dolgozni-jarok--het-no-aki-leszokott-a-fast-fashion-holmikrol

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2019/03/04/100-napig-tanitott-ugyanabban-a-ruhaban-es-okkal-tette/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9515419118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása