Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Energiaközösség az óvodában - a Kék Elefánt Evangélikus Óvoda jógyakorlata

2020. február 10. - Borsós Zsófia

Örömmel osztom meg a hírt, hogy a Kék Elefánt Evangélikus Óvoda immár nem csak kék, de hivatalosan zöld is! Január 23-án első ízben vehettük át az ezt igazoló oklevelet. Óvodánk gyakorlatából itt egy olyan tevékenységet osztok meg, ami a családok fenntartható életmódjának segítségét szolgálja.

Az idei nevelési évben meghirdettük a jelentkezést óvodánkban az E.ON EnergiaKözösségek program 2019/2020-as évadjára. A programról részletek itt olvashatók: http://www.energiakozossegek.hu/

A közösség lelke a klíma-koordinátor, aki megszervezi, összetartja és versenyezteti a csapatot a verseny során december 1-től április 30-ig.

img_8996.jpg

csoportkep_fb.JPG

Képek forrása: GreenDependent©

A verseny két legfontosabb célja, hogy:

  • a résztvevő közösségek megtanulják, hogyan érhetnek el jelentős energiamegtakarítást otthonukban, beruházás nélkül;
  • és jól együttműködő kis közösségek alakuljanak, hiszen együtt spórolni is könnyebb!

A felhívásra 7 család jelentkezett, november végére megalakult csapatunk, amelynek neve „Ződ-Kék Elefántok” lett. Ez a közösség arra vállalkozott, hogy tagjaik fogyasztási szokásaik megváltoztatásával energiát spórolnak meg, így közösen, együtt tesznek valamit egy fenntarthatóbb jövő érdekében. A megváltozott szokások reményeink szerint beépülnek a családok életmódjába és hosszú távon meghatározóak lesznek.

Hogyan valósul meg mindez a program segítségével a versenyen keresztül?

Első lépésben összegyűjtötték azokat az adatokat a háztartások, amelyek a korábbi energiafogyasztásukra vonatkoznak (referencia), és amelyek a fogyasztást befolyásolják (pl. lakók száma, lakás típusa, használt energiaforrás, fűtőanyag). Ezeket a verseny honlapján regisztrált felhasználóként elérhető fiókjukban rögzítették. Az oldalon működik egy kalkulátor, ami a havonta (vagy ennél gyakrabban) bevitt mérőóra-állások adatai alapján grafikonon jelzi, hogy milyen mértékű fogyasztás-csökkenést (vagy éppen növekedést) sikerült elérni. A háztartásonkénti eredményeket a közösség szintjén is összesíti a rendszer, ez számít a versenyben.

Mindeni csapattag látja a saját eredményeit, a koordinátor nyomon tudja követni a csapat tagjaiét. Mi létrehoztunk egy zárt facebook csoportot, itt tudunk egymásnak ötleteket, bíztatást adni.

A verseny ideje alatt megoldandó három kreatív feladat közül az első abból állt, hogy megadott kérdések alapján részletesen felmértük háztartásonként az energiahasználati szokásainkat. Ez alapján összegeztük, hogy miben vagyunk jók, és miben kell még fejlődnünk. Erre reflektálva minden háztartás minimum három olyan releváns vállalást tett, amivel a verseny célkitűzéseit meg fogja valósítani. Ezekről egymást is tájékoztatjuk, és folyamatosan elemezzük a megvalósítás sikereit, buktatóit. Közösségben ez jobban megy, hiszen a tapasztalatok cserélődnek, összegződnek.

Az első feladat részeként alaposan felforgattuk a lakást, házat és kerestük a közösség 3 “energiamatuzsálemét” és “energiazabálóját”. A felmerült anyósok (bocs!) és kamaszok megoldást elvetettük, és végül sikerült összeállítanunk a listát.

Eddig két összejövetelt tartottunk az óvodában, ahol meg tudtuk beszélni a versennyel kapcsolatos tudnivalókat, ötleteinket.

Várjuk a következő izgalmas feladatot, igyekszünk csökkenteni a fogyasztásunkat és követjük ennek alakulását. A sikeres megvalósításhoz rendszeres hírlevélben kapunk tippeket.

A családi és az óvodai minta együttesen segíti a gyermekek későbbi tudatos magatartásának alakulását.

  

Horváth Henriette Krisztina
óvodavezető

Kék Elefánt Evangélikus Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7015467510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása