Ebben az évben az Öko-Kuckó facebook oldalán adventi naptárat vezetünk, onnan osztjuk meg az eddig kinyitott ablakok mögül előbújó zöld gondolatokat:
Az adventi időszakban a megszokottnál hangosabban harsognak a reklámok, pedig milyen jól esne egy kis csönd. A virtuális kalendáriumunk kulcsszavai: természetesség, letisztultság, egyszerűség. Szeretnénk bemutatni napról napra, hogy a kevesebb lehet több. Érdemes a természettel és a környezettel harmóniában készülni az ünnepre, hogy legyen idő lélekben is megérkezni.
24 nap, 24 zöld ötlet a karácsonyi készülődéshez.
1.Természetes dekoráció - érdemes kerülni a műanyagot, a természet kincseiből is szép, illatos dekoráció készülhet. Inspiráció: https://morzsafarm.hu/
2. A Mikulás csomag is lehet fenntartható, ha kerüljük a felesleges csomagolást és kevesebb, de magas kakaótartalmú, pálmaolaj mentes csokit választunk. Aszalt gyümölcs, csokoládéba mártott magok, müzlikeverék is kerülhet a csizmába.
Még több ötlet: https://naturanyu.hu/
3. A karácsonyfára is kerülhetnek ezek a hófehér, csillogó szódabikarbóna díszek, illetve ajándékba is adhatjuk őket. Kiváló program, ha a gyerekekkel közösen készítjük el, akár otthon, akár az óvodában, iskolában. A december 20.-i Öko-Kuckó családi délutánon is ki lehet majd próbálni.
Recept: https://zoldito.blog.hu/
4. Az adventi időszakban csatlakozhatunk a cipősdoboz akcióhoz, vagy megkereshetünk egy segélyszervezetet, hogy a jó állapotú, de kinőtt ruhák vagy a megunt gyerekjátékok eljussanak oda, ahol nagy szükség van rájuk. Bővebb információ: http://ciposdoboz.hu/
5. Próbáljuk meg elkerülni a felesleges csomagolásokat az adventi időszakban. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét lendülete talán kitart az ajándékok beszerzése során is. Egy csomagolásmenetes kihívás tapasztalatait mutatja be a következő cikk: https://divany.hu/offline/…/03/04/csomagolasmentes-vasarlas/
6. Hangulatos adventi program a közös szaloncukor készítés. Ha magunk készítjük a szaloncukrot, akkor amellett, hogy tudjuk, hogy mi került az édességbe, előnyben részesíthetjük a helyi alapanyagokat, elkerülhetjük a sok cukrot, ízfokozót is. Recept: https://zoldito.blog.hu/2017/12/06/mikulas_varas_663
7. A reklámokat, akciókat érdemes fenntartásokkal kezelni, illetve az impulzusvásárlást is fontos kivédeni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete készített egy érdekes videót a témában: https://www.youtube.com/watch?v=CNaknzXDsas
8. Érdemes megnézni a helyi termelők, kézművesek kínálatát. A helyi termékek nagy előnye, hogy nem utazták át a világot és sok esetben csomagolás nélkül is megvásárolhatjuk őket.
9. A karácsonyi ajándékok kiválasztásakor is ügyelhetünk arra, hogy környezettudatos szemlélet közvetítsünk. Zöldíthetjük a megajándékozott mindennapjait egy termoszpohárral, üveg kulaccsal vagy vászon szütyővel is. További ötletek: https://www.youtube.com/watch?v=vu295f0AQ50