Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Néphagyomány a Keleti Városrészi Óvodában, Pécsett

2019. november 05. - Borsós Zsófia

A Keleti Városrészi Óvoda 5 éves innovációs programot valósít meg Néphagyomány éltetés terén.

Kiemelt célunk a népi kultúra értékeinek átörökítése, a mértéktartó hagyományápolás gyakorlatának formálása. Pedagógiai munkánk során jelenjen meg a mindennapok népszokásőrző tevékenységei, szokásőrző játékai a gyermekek életkori sajátosságának figyelembevételével.

A beillesztendő népművészeti tartalmak átgondolt kiválasztását tudatos gyűjtőmunka előzi  meg (mondókák, mesék, népi játékok, kismesterségek, mindennapi szokásőrző cselekvések). 

61853382_1830242337077347_9025396451353559040_n.jpg

Fontosnak tartjuk az új népművészeti tartalommal megtöltött szokásőrző cselekvések fokozatos, mértéktartó beillesztését, a családok szemléletének alakítását. Nyitott óvoda programjainkon mindig szem előtt tartottuk, hogy a szülők ismerkedjenek pedagógiai munkánkkal, elfogadása szemléletváltást eredményezzen. Ehhez úgy  szervezzük az egyes tevékenységeket, hogy annak aktív részesei lehessenek. Már a program elején motiváltuk őket népi használati tárgyak gyűjtésére, az összegyűjtött tárgyakból díszítjük fel óvodánk fogadóterét mindig az adott jeles naphoz igazítva. A népi életmód jelképeivel naponta találkozó, óvodába belépő szülő érdeklődővé, fogékonnyá válik az adott jeles nap hagyományőrző szokásai iránt, szívesen vesz részt a népi kismesterségek megismerését, elsajátítását elősegítő családi délutánokon, így ma már erős igényként jelentkezik a néphagyományőrző tevékenységek, szokások beépítése az óvodai nevelés folyamatába.

 

Májusfa állítás, Pünkösd

Nagy sikerű családi délutánt szerveztünk júniusban Pünkösd alkalmával, mintegy 400 fős vendégsereg vett rész a sokszínű programon. Ezt a napot természetesen megelőzte májusban a májfa állítása. A kisfiúk igazi meglepetéssel készültek. Színes szalagokkal ünnepi díszbe öltöztették a májusfát, amit az udvar közepén állítottunk fel a lányok nagy örömére.

Pünkösd napján a népszokásnak megfelelően délelőtt mind a 6 csoportban a fiúk összemérték erejüket, ügyességüket. A legügyesebb, legerősebb legényke elnyerte a megválasztott kis királylány kezét.

Délután már a családok jelenlétében megkoronáztuk a pünkösdi királyt. A gyermekekkel, szülőkkel közösen élőzenére kitáncoltuk a májusfát, majd a népszokásnak megfelelően ledöntöttük.

Lisztes játszóház, népi játékok sokasága várta a nagyszámú érdeklődőt, éhségüket kemencében sült langalló, lekváros bukta csillapította.

Galéria: Májusfa állítás, Pünkösd (A Keleti Városrészi Óvoda saját fotói)

 

Teréz-napi vigasság

Programunk részeként tartottunk Teréz napi családi délutánt. Valamikor Baranyában ezen a napon kezdték a szüretet. Csoportosan dalolva indultak a szőlőhegyre a nehéz, de örömteli munkát kezdeni. Ez a nap dolog tiltó nap, nem szabad mosni, nehéz házi munkát végezni, kenyeret sütni, mert balszerencsét hoz a házra.

Sokszínű tevékenységgel vártuk a családokat:

Kukorica játszóházban folyamatosan 5-6 gyermek morzsolta, darálta a kukoricát, majd szitálták a darát. A lemorzsolt csutkából építeni lehetett. Nagy érdeklődés kísérte a káposzta gyalulást, majd hordóban taposták a gyerekek a már legyalult, savanyításra szánt   káposztát. Lábukra természetesen nylon zacskót húztunk, nem idegenkedtek tőle, sőt örömteli tevékenységként élték meg.

A szőlőt ledaráltuk, préseltük, a mustot elfogyasztottuk. Szülők talicskában tolták gyermekeiket. Nagy érdeklődés kísérte a szalmajátszóházat, a népi játékok sokasága. Kézműves játszóházban bőrből ostor fonáshoz, virágos karkötő készítésére invitáltuk a gyerekeket.

A rendezvény előtti 2 hétben őszi gyümölcsöket, zöldségféléket dolgoztunk fel  a gyerekekkel közösen, főztünk lekvárt (szilva, körte, alma,) aszaltunk szilvát, almát, savanyítottunk csalamádét.

A népi ételek megismertetése céljából kemencében sült, lekvárral ízesített kukoricamálé és sült tök igazi csemegének bizonyult. A napot táncházzal zártuk.

Volt itt mindenféle móka, mustból jóízű itóka.
Apró gyermek talicskában tolva,
bátor ügyes zsákban ugorva.
Vízen úszó alma, huncut gyermek jutalma.
Senki hasa nem maradt korogva,
ha kukoricamálét, sütőtököt kóstolta,
Üres tarisznyával senki se ment haza,
ha kamráját az itt készült portékákkal gazdagította

 

Galéria: Teréz-napi vigasság (A Keleti Városrészi Óvoda saját fotói)

 

 

Deliné Székely Ágnes

Keleti Városrészi Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5815290186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása