Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Lépések a hulladékcsökkentés felé, csomagolásmentes bolt nyílt Pécsett

2019. június 07. - Borsós Zsófia

Korunk egyik nagy környezeti kihívása a rengeteg hulladék, melyet megtermelünk és amely kezelést igényel.  A szelektív gyűjtés fontos feladat, de sajnos nem elegendő a probléma uralásához. A legfontosabb -a hulladék piramis alapja- a megelőzés lenne:

hulladekhierarchia_5lepcso_kornyezetvedelem.jpg

Hulladékpiramis

(Forrás:Hulladékból terméket)

 

Számos lehetőség áll rendelkezésre, hogy már vásárláskor megelőzzük a hulladék keletkezését:

1. Ne kérjünk zacskót, vigyünk helyette vászon vagy tüll szatyrot a piacra vagy a pékségbe.

2. Vigyünk magunkkal a piacra, zöldségeshez, vagy a kimért termékeket is kínáló üzletekbe befőttes üveget, ebbe önthetjük a babot, lencsét, olajos magvakat.

3. Legyen nálunk saját ételes doboz, termosz, ha elvitelre kérünk készételt. 

 

img_8225.JPG

img_8229.JPG

 

Pécsett Zöld Blokk néven csomagolásmentes bolt nyílt, mely nagy öröm a fenntarthatóságot szem előtt tartó pécsiek számára, az alábbiakban a boltot megálmodó házaspár mutatkozik be:  

 

62121494_448920945919059_6142064143953297408_n.jpg

61998691_1013542925508820_6061430548197277696_n.jpg

 

"Már évek óta vállalkozásban gondolkodtunk. Közben folyamatosan keresgéltük a környezetkímélő megoldásokat saját életünkben, törekedtünk, hogy az egészségünkre legkevésbé káros alternatívákhoz nyúljunk. Olyan helyeket kerestünk a városban, ahol felesleges csomagolás nélkül vásárolhatunk, de nem sok sikerrel jártunk (pl. gondolunk itt száraztésztára, étolajra, fűszerekre, lisztre). Aztán hallottuk, hogy már nemcsak Nyugat-Európában nyitnak a Zero Waste boltok, de Budapesten is próbálkoznak vele. Ez adott egy löketet. És amikor megvásároltuk az elődünk kis bioboltját, tudtuk, hogy mi ezt az irányt fogjuk követni. Egy másik alternatívát szeretnénk nyújtani a mai „egyszerhasználatos” világunkban. És ez nem nagy újdonság, csupán a régi normalitáshoz való visszatérés.

Magánéleti indíttatást pedig a gyermekünk érkezése adott – mint oly sok fiatalnak, akik ebbe az irányba orientálódnak. Mi is ekkor kezdtük keresni a természetes, káros anyagoktól mentes, ésszerűbb megoldásokat a mindennapi életünkhöz, mégsem mindegy milyen világot is hagyunk magunk után. Mivel ilyen jellegű bolt nem volt a közelünkbe hát csináltunk egyet, s vele tanuljuk mi is ezt az életformát.

 

A legfontosabb számunkra, hogy a környékről jussunk hozzá minél több termékhez. Ez alatt értjük Pécset, Baranyát, vagy a szomszédos megyéket. Így kevesebbet kell utaztatni, emellett támogathatjuk a környékbeli kistermelőket, kézműveseket. Persze minden termék esetében ezt nem tudjuk kivitelezni. A másik nagyon fontos szempont, hogy a termékek gasztro kiszerelésben érkezzenek (5-25 kg), vagy lehetőség legyen a visszaváltásra (pl. üvegek esetében), az utántöltésre, így rengeteg felesleges hulladéktól megóvható a környezetünk. Ezeket a gasztro kiszerelésű csomagokat mi a boltban kinyitjuk, és a vásárlók által hozott textilzsákba, üvegbe, vagy a nálunk megvásárolható tárolókba kimérjük a kívánt mennyiséget.

Elsődlegesen a vevőkör és a termékkör kialakítását tűztük ki célul, a boltban még töredékét találják a vásárlók annak a termékkínálatnak, amire hosszú távon törekszünk. Év végéig szeretnénk elérni azt, hogy a bolt el tudja tartani magát. Műhelymunkákat is szeretnénk szervezni, ahol mindenféle ügyes praktikákat osztanánk meg a résztvevőkkel, melyeket otthon gyakorolva, elkészítve lépéseket tehetnek a hulladékcsökkentés irányába.

Nem a világ megváltása a célunk, csak annyi, hogy aki szeretné, annak lehessen módja rá, hogy kevesebb szemetet termelve jóérzés tölthesse el, hogy tett valamit egy élhető jövőért.

A cikkben szereplő képek forrása: Zöld Blokk

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6514884016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása