Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Jógyakorlat: A Magyar Mozgáskotta Módszer alkalmazása és fontossága a Pécsi Kertvárosi Óvoda Anikó Utcai Tagóvodájában

2019. április 10. - Borsós Zsófia

A Magyar Mozgáskotta módszer az Anikó Utcai Óvoda Pedagógiai programjában jelentős szerepet kap, mivel általa nap mint nap többet tudunk nyújtani a ránk bízott gyermekeknek és maximálisan tudjuk érvényesíteni a gyermekközpontú szemléletünket.

img_1554.JPG

A módszer olyan tervszerű és hatékony eszközt kínál nekünk, pedagógusoknak, amely a kisgyermekkor testi és pszichológiai sajátosságaihoz alkalmazkodva, játékos módon fejleszti a gyerekek testi és értelmi képességeit. Nincs szükség nagy terekre, különálló üres szobára, akár az óvodai csoportszoba is alkalmas az eszköz igénybevételére. Sőt, már csak azért is jó választás a gyermekekhez közelálló, már jól ismert közegben való alkalmazás, mivel így még biztonságosabban, nyugodtabban ismerkedhetnek meg az eszközökkel és sajátíthatják el a módszer lényegét. Óvodánkban heti rendszerességgel megvalósul a Mozgáskotta foglalkozás, de az eszközeit bármelyik óvodai tevékenység keretében kiegészítő elemként is nagyon jól fel tudjuk használni. Általa a mozgás és a sport a nevelés egészébe helyezve, a mindennapok meghatározó élményévé válik.

A gyerekek hamar azonosulnak a színes eszközökkel, a kedves és jól ismert állatfigurákkal. A módszer bevezetése már kiscsoportos korban megkezdődik. Ez a korai időszak fontos feladata a mozgásos motiváció és az eszközkészlet összekapcsolása. Erre nagyon jó felhasználhatóak az állatfigurákkal ellátott babzsákok és kottalapok. Az óvodás korú gyerekek motiválására amúgy is nagyon sokszor hívjuk segítségül az állatokat, akár egy bábfigurával vagy bármilyen mozgásos tevékenység során, amikor az állatokat utánozva cselekszünk vagy az állatok bőrébe bújva viselkedünk. Ennél a korosztálynál is így kezdjük el az eszközökkel való ismerkedést, összekapcsolva az állatok megismerésével, az állatszeretet és a róluk való gondoskodás fontosságával. A módszer lehetőséget biztosít arra, hogy összekapcsoljuk a mozgást, az egészséges életmód kialakításával és a környezettudatos magatartás megalapozásával. A fenntarthatóságra nevelés áthatja az óvodai életünk minden tevékenységét. Rengeteg a környezettudatos nevelésüket szolgáló programhoz próbáljuk őket hozzájuttatni. Célunk, hogy gyermekeink óvják és védjék környezetüket, igyekezzenek benne rendet tartani, a természet és állatvédelemmel kapcsolatos szokásaik rögzüljenek.

Rendszeres és tervszerűen összeállított foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek, melyen változatos, élvezetes és játékos mozgásokra, szerteágazó tanulási folyamatokra nyílik lehetőségük.

A módszer tulajdonképpen egy komplex mozgás és személyiségfejlesztő program. A széleskörű játékos fejlesztési formák megteremtik annak lehetőségét, hogy minden gyermek sikerélményhez jusson, ami további motivációs bázisul szolgál a gyerekek fejlesztésében.

Az óvodáskorú gyerekeket nem lehet elképzelni tartósan nyugalmi állapotban. Ez a kor a motoros aktivitás sokoldalú megnyilvánulásának korszaka. A mozgás és játék, mint az óvodáskorú gyermekek apavető természetes megnyilvánulási formái a módszer központi pillérei, amelyben a nevelés, fejlesztés – figyelembe véve a gyerekek eltérő egyéniségét, fejlődési ütemét – a teljes személyiségükre irányul. Azoknak a gyerekeknek is élvezetes és hasznos fejlesztési alternatívát kínál, akik a megszokott teljesítményközpontú mozgásoktatásban kevésbé jeleskednek, esetleg elfordulnak attól.

A Mozgáskotta módszer során használt eszközök természetes anyagokból készültek, színben, formában gazdagok és a velük való tevékenykedés a gyerekek számára rendkívül élvezetes élményt nyújtanak. A szín és alakfelismerésben nagy segítséget jelentenek a marokzsákok, kottalapok, dobogók. A mozgásfejlesztésben óriási szerepe van a láb- és forgójeles kottalapoknak, dobogóknak, gerendáknak, melyek segítségével a járás, szökdelés különböző formái síkban és térben rögzített tervszerű mozgásos feladatokat biztosítanak a gyerekek számára. A jobb és bal oldal következetes színjelölése – kottalapokon, karpántokon – az oldaliság észrevétlen fejlődését biztosítja. A kottalapokon elhelyezett, a kartartást szimbolizáló állatfigurák az utánzó feladatokon túl, a felső végtagok térbeli helyzetét mutatják. A lábjeleken lévő pontok a számolási készség fejlődést, a számfogalom megszilárdulását segítik. Számos egyéb, a gyermekek egész személyiségére kiható fejlesztést tudunk általa végezni.

Pécs városában elsők között alkalmaztuk ezt a módszert, folyamatosan megismerve, más óvodákkal kapcsolatot tartva, elsajátítottuk a lényegét az eszközök helyes használatát. Több foglalkozáshoz kiegészítő elemként tudjuk kapcsolni és szerteágazóan kihasználni. A folyamatos és tervszerű alkalmazásnak köszönhetően a gyerekek sikert, sikerre halmoznak, még azok is, akik a hagyományos mozgásfoglalkozásokon nem tudnak jól teljesíteni.

Befejezésképpen pedig szeretném néhány képpel bemutatni a módszer lényegét, a felhasznált eszközöket és a boldog gyermekeket. Ha esetlegesen felkeltettem az érdeklődését bárkinek a módszerrel kapcsolatban, ha szívesen megismerné az eszközöket, szeretné saját maga is kipróbálni, akkor bátran keresse óvodánkat. Szívesen bevezetjük ebbe a varázslatos világba, ahol minden gyermek kiteljesedik és valami új, valami más oldalról tudja megközelíteni a mozgást, a sportot, az egészséges- és környezettudatos magatartást.

A módszer által kínált rengeteg, változatos és élvezetes játékok nagymértékben hozzájárulnak a gyermekközpontú szemléletmód kialakításához, az óvodai fejlesztő munkánk sikeres végzéséhez. Nekünk óriási segítségnyújtás a mindennapi munkánkhoz, de sikeressé csak a rendkívül stabil szakmai tudással rendelkező, a program által biztosított szemlélettel azonosulni tudó, alkotásra hivatott pedagógus tudja alkalmazni, helyesen és rendeltetésszerűen használni.

Bálintné Fider Krisztina
Óvodapedagógus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4414717763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása