Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Mit tehetnek a nők a fenntarthatóságért? - otthon is zölden, nőnapi gondolatok

2019. március 10. - Borsós Zsófia

Csak pár nap telt el nőnap óta, még a virágok sem hervadtak el, melyekkel a nőket köszöntötték. Az ünnep sok témát vet fel a nők helyzetével és szerepeivel kapcsolatban, ezek közül mi a nők környezetvédelemben betöltött szerepét vizsgáljuk meg közelebbről.

flower-illustration-1975861_960_720.png

Az alábbi cikk 5 gyakorlati lépést mutat be, melyet szem előtt tartva a vásárlás és a testápolás során óvhatjuk bolygónkat, megőrizve a következő generációk számára az élhető környezetet. Emellett természetesen az sem elhanyagolható, hogy anyaként, pedagógusként, kollégaként is mutathatunk példát, ha zöld döntéseket hozunk a mindennapokban, amikor textilbe csomagolt szendvicset és idénygyümölcsöt fogyasztunk, vagy kulacsból iszunk PET palack helyett.

sun-671362_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay 

 

 1. Válasszuk a természetes megoldásokat, minél kevesebb műanyaggal

Keressük a természetes növényi alapanyagokból készült krémeket, dezodorokat, szappanokat, melyek nem tartalmaznak káros anyagokat és nincsenek agyoncsomagolva sem. Ha belegondolunk a sok sampon, testápoló, hajkondicionáló mind műanyag flakonban és tubusban kerül az áruházak polcaira. Kis odafigyeléssel azonban megkereshetjük a tömbben árult testvajat és sampont.

 soap-1509963_960_720.jpg

 Kép forrása: Pixabay

 

2. Használjunk kevesebb eldobható terméket a fürdőben

A vattakorongot mosható textil koronggal helyettesíthetjük, az egyszer használatos törlőkendőket újrahasználhatóval, az eldobható borotvát tartóssal.

 cosmetics-360309_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

3. Keressünk a megunt, elhasználódott ruháknak megfelelő helyet

A fenntarthatóság szempontjából elengedhetetlen, hogy gondot fordítsunk a textil hulladékra. Az adományozás és a baráti körben megrendezett ruha börze mellett a a rosszabb állapotú ruháknak is találhatunk jó helyet. Az alábbi videó a Retextil Alapítvány munkáját mutatja be, ők a háztartási textilhulladékból fonással, szövéssel és hurkolással készítenek fonalat, majd lakberendezési tárgyakká és divatcikkekké alakítják őket. 

 

4. Tartós táskát, kiegészítőt válasszunk

Ha táskát, neszeszert, ernyőt vagy más kiegészítőt vásárlunk, válasszuk a tartós, természetes alapanyagból készített, időtálló darabokat. 

bag-801703_960_720.jpg

 Kép forrása: Pixabay

5. Ajándékozzunk zölden

Névnapra, születésnapra válasszunk fenntartható ajándékot, mely hat annak a gondolkodására, aki kapja: a helyi termelő portékája, csomagolásmentes kézműves szappan, vászon táska vagy élmény-ajándék (pl.: jegy egy szappanfőző tanfolyamra) mind jó választás. A meglepetést csomagoljuk zölden: használjunk természetes díszítést és kerüljük a felesleges rétegeket.

compote-428111_960_720.jpg

  Kép forrása: Pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr614680444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása