Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

"Mi, a Kölkedi Fehér Gólyák" - jógyakorlat

2019. február 07. - Borsós Zsófia

Aki járt már Kölkeden, ebben a déli határtól néhány kilométerre fekvő kis községben, annak bizonyára feltűnt, hogy mennyi gólyafészket lehet látni faluszerte . Ezek a csodálatos madarak nedves területek lakói, de természetes élőhelyeik csökkenése miatt fészkeiket villanyoszlopra, kéményekre, templomtoronyra építik. A tavalyi évben 13gólya pár töltötte a tavaszi-nyári időszakot falunkban. Ezért is nevezik Kölkedet a gólyák földjének. A gólyák élete természetesen kapcsolódik a falu lakóinak életéhez. Köztük, de mondhatjuk úgy is ,hogy velük élnek, nem zavarva egymás életterét. Az itt élők megszokták, szeretik őket, ismerősként üdvözlik a visszatérő gólya párokat. És ha valami baj történik, ha megsérül egy madár, ha árván marad egy fióka helyben van a segítség is. Csomor Tibor Kölked polgármestere házának udvarában ápolja, gondozza a segítségre szoruló állatokat.

Így, amikor néhány éve új nevet kerestünk az óvodánknak, egyértelmű volt a választás. 2015 óta Fehér Gólya Óvodának hívják intézményünket. S mivel a név kötelez a gólya több szinten is jelen van óvodánk életében.

img_20190123_083619.jpg

 

Természetesen kapcsolatban vagyunk a helyi a Duna-Dráva Nemzeti Park által 2002-ben alapított Fehér Gólya Múzeummal. Rendszeres meghívást kapunk projekt napjaikra, és emellett minden évben egyszer ellátogatunk hozzájuk a Márton hét rendezvényeinek keretében.

Már ismerősként üdvözöljük Pipacsot, a barátságos fehér gólyát, a múzeum udvarának állandó lakóját, aki évekkel ezelőtt egy sérülés miatt nem tudott társaival elrepülni és azóta itt él télen-nyáron egy számára kialakított tavacskánál. Pipacs már annyira  megszokta az ember közelségét, hogy egyáltalán nem tart tőlünk, érdeklődve nézegeti az őt figyelő ovisokat.

 

img_20190123_083535.jpg

 

A múzeum megtekintése szakvezetéssel történik,  gyerekek részére bábozással egybekötve nagyon élményszerűen.

Kamilla és Koszta segítségével megismerkedhetünk a gólyák táplálkozási és fészekrakási szokásaival, fiókáik fejlődésével.

Nagyon sok új információval gazdagodhatunk a gólya fajok sokszínűségével kapcsolatban. 

A gólyák vonulási útvonalait  pedig a gyerekek maguk egy nyomógomb segítségével ki is világíthatják.

dsc00890.JPG

A terem közepén egy terepasztal található, ahonnan a Béda-Karapancsa tájegységen élő állatvilág sokszínűsége köszön vissza.

dsc00907.JPG

 

Ovisaink számára mindig nagy élmény a múzeumlátogatás. Gyerekközpontú a tárlatvezetés, a bábozással a figyelem mindvégig fenntartható, és valóban sok újdonságot, érdekességet megtudhatunk ezekről a szép madarakról.

A Gólya Múzeum egész évben látogatható, előzetes időpont egyeztetéssel a tárlatvezetés is lehetséges. És emellett sok más a Duna-Dráva Nemzeti Park által szervezett programon is részt vehetnek az érdeklődők.

 

dsc00964.JPG

 

A teljesség igénye nélkül néhány, gyerekek számára is élvezetes program az idei évben:

február 16 -  Vajon a fehér gólya és a gólyatöcs rokonok?

Februárban egy remek délelőttre hívják a gyereket a kölkedi Fehér Gólya Múzeumba. Az év madaráról nagyon sok hasznos és fontos információt megtudhatunk. A bemutatóból az is kiderül, hogy a fehér gólya és a gólyatöcs vajon rokonok-e. Az ismertető után mindenki szorgos kis kezével kézműves foglalkozáson vehet részt.

április 27. – Tavaszi kenutúra a Külső Bédán.

október. 26.- Őszi kenutúra a Külső Bédán.

A program egy csodálatosan gazdag természeti környezetbe kalauzolja az érdeklődőket. A résztvevők először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban érdekes tárlatvezetés keretében ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét.

július- augusztusban minden szombaton – A gólyák nyomában Béda – Karapancsán.

A résztvevők először kenutúrát tehetnek a Duna hullámterén található varázslatos Külső-Béda mellékágon, majd a Fehér Gólya Múzeumban érdekes tárlatvezetés keretében ismerhetik meg e gyönyörű madarak életét.

november. 26.- A madáretető vendégei

Játékos úton foglalkoznak a téli madáretetés tudnivalóival. A program végén mindenki elkészítheti saját etetőjét.

Maga a múzeumlátogatás és a tárlatvezetés csak egy része azoknak a lehetőségeknek, amelyen keresztül megismerhetjük a gólyák életét, szokásaikat.  A helyi lovas birtokról lovas kocsis kirándulásokat indítanak a Duna töltésére az ártéri erdőkbe . Így mód nyílik arra is ,hogy saját természetes környezetükben  megfigyelhessük meg ezeket a szép madarakat.

Talán sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy egyszer ellátogassatok ide. Akár egyénileg, akár gyerekcsoporttal- mindenképpen maradandó élményben lesz részetek. Figyeljétek, ismerjétek és szeressétek meg ezeket a fantasztikus állatokat! Érezzétek jól magatokat ebben a csodálatos természeti környezetben!

dsc00965.JPG

 

Várunk benneteket Kölkeden – a gólyák földjén!

 

Kerényi Dominika

Kölkedi Fehér Gólya Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7314587726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása