Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Bemutatkozik az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem

2019. január 09. - Borsós Zsófia

2004-ben, pályázati támogatással jött létre Pécsett az Öko-Kuckó interaktív környezetvédelmi oktatóterem. Berecz Ági a Zöld-Híd Alapítvány akkori munkatársa volt a terem megálmodója és megvalósítója. Az interaktív bemutatóterem azóta is megtalálható a Zöld-Híd Alapítvány székhelyén (7621 Pécs, Széchenyi tér 2. , 1. emelet)a belváros szívében.

Az Öko-Kuckó 5 környezetvédelmi témát mutat be: Földünk, víz, energia, fogyasztás valamint hulladék.  A gyerekek játékok kipróbálása és feladatokat megoldása közben sajátíthatnak el új ismereteket, valamint lehetőségük van a már megszerzett tudás összegzésére is. Óvodás és iskolás csoportokat is fogadunk a Kuckóban, mindenki megtalálhatja a számára érdekes táblákat, játékokat.

 kep2_9.png

A Kuckó témái

kep1_27.png

Berecz Ági alkotás közben

 

A cikkben szereplő képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

 Az Öko-Kuckó huszonkét interaktív táblája közül mutatunk be néhányat:

Az egyik játéknál gyógynövényekkel és gabonákkal töltött kosarakat vizsgálhatnak meg a gyerekek, a látás mellett a tapintást és a szaglást segítségül hívva kell párosítani a kosár tartalmát a növény fényképével.

 

img_6080.JPG

kep4_3.png

 

A második játékban a tapintásé a főszerep, a zsákokba rejtett természetes és mesterséges anyagból készült tárgyakat kell felismerni. Minden tárgynak van egy hasonló tapintású vagy ugyanarra használható párja. (pl.: fa és műanyag dugó; kígyóbőr és műanyag zacskó).

 

img_0109.JPG

A fenti, kékkel jelölt játékon megforgatható lapok találhatóak. A fa négyzetek mindkét oldalán egy olyan fotó látható, mely a víz felhasználást mutatja be. A gyerekeknek azt kell eldönteniük, hogy a lap két oldalán szereplő két tevékenység közül melyikkel pazarolunk kevesebb vizet: Fogmosás pohárral vagy nyitott csappal? Zuhanyzás vagy kádban fürdés? Mosogatás folyó vízben vagy dugó használata? A helyes megoldás betűjele a kérdőjellel ellátott lap alatt található.

 

A narancssárga jelölésű játékok az energia témaköréhez tartoznak. A mindennapok során megismert eszközök és berendezések rajzai szerepelnek két sorban (pl.: vonat, lámpa, tűzhely, kandalló, hajó), mellette pedig energiaforrások ikonjait láthatjuk (pl.: szén, víz, szél). A gyerekek  feladata, hogy megkeressék a párokat. A jó megoldást a megfelelő nyomógombok megtalálása esetén zöld lámpa felvillanása jelzi.

A másik táblán a különböző eszközök fogyasztását vizsgálhatják meg a gyerekek. Ha túl sok áramot használnak, sípszó figyelmezteti őket. 

kep6_2.png

img_2180.JPG

img_1047.JPG

 

A Kuckóban található memóriajáték képein távolról érkező élelmiszerek (pl.: banán, tea, csokoládé) és a szüretelést, feldolgozást végző helyi munkások képei szerepelnek. A játék a vásárlás és fogyasztás témájához kapcsolódik, ezért rózsaszínnel van jelölve.

img_5569.JPG

 

 

kep9_1.png

A fenti képen szereplő játék a hulladék témájához tartozik, a szelektív gyűjtés szabályait tudatosítja, játékos formában. A játék felső részén hulladékokkal töltött vitrinek találhatóak. Minden vitrinhez és minden gyűjtőedényhez (műanyag-, papír-, fém- és üveggyűjtő, komposztáló, hulladékudvar, kommunális gyűjtő) is tartozik egy-egy nyomógomb. A gyerekek feladata a párosítás, ha helyes megoldásra jutnak, zöld lámpa villan fel.

 

A hozzánk látogató óvodás csoportok az alábbi foglalkozásokból választhatnak:

 Foglalkozásaink óvodásoknak

 

Az Öko-Kuckót működtető szervezetről

 

zh1-1.jpg

A Zöld-Híd Alapítvány környezeti neveléssel foglalkozó nonprofit szervezet, mely 2000-ben jött létre. 2004 óta Pécs belvárosának szívében (7621, Pécs Széchenyi tér 2.) Öko-Kuckó néven interaktív környezetvédelmi oktatótermet működtetünk. Óvodás, általános– és középiskolás csoportoknak tartunk környezeti nevelési foglalkozásokat székhelyünkön, valamint kérésre az intézményben.

Nagyrészt pályázati forrásból működik szervezetünk, a tanítás mellett pályázatokat írunk és valósítunk meg, oktatási anyagokat, kiállítási installációkat készítünk.

A Baranya, Somogy és Tolna megyében működő óvodáknak segítünk a Zöld Óvoda pályázat megírásában és megvalósításában.

A zöld jeles napokhoz kapcsolódó programokon is részt veszünk, valamint havonta egyszer családi napot szervezünk az óvodás, kisiskolás gyermekek és szüleik számára az Öko-Kuckóban.

Web: zold-hid.hu

Facebook:@okokucko.pecs

Telefon: 20/293-33-23

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8114541816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása