Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Fenntartható tisztálkodás a kézmosás világnapja (10.15.) alkalmából

2018. október 03. - Borsós Zsófia

Október 15.-én ünnepeljük a kézmosás világnapját. A tisztálkodás, testápolás fontos kérdés az egészségünk szempontjából, emellett azonban arra sem árt figyelnünk, hogy a különböző kozmetikumok milyen hatást fejtenek ki az élővilágra, szűkebb és tágabb környezetünkre.

A következő cikkben 10 ötlet szerepel a fenntartható tisztálkodás témájában:

 hands-2238235_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

1. A bőrünk állapotán elsősorban nem kívülről, hanem belülről tudunk változtatni: fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel.

aqua-3445987_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

2. A dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a napozás is nyomot hagy a bőrön, és gyorsítja annak öregedését, védjük magunkat tudatosan a káros hatásoktól.

 

3. Kerüljük a káros összetevőket, például a kőolajszármazékokat vagy alumíniumsókat tartalmazó készítményeket, tanulmányozzuk minden esetben a kozmetikum összetevőit.

 

4. Keressük a természetes növényi alapanyagokból készült krémeket, dezodorokat, szappanokat.

 

5. A helyi, kézműves szappanok segítenek kiváltani a túlcsomagolt, folyékony szappanokat és tusfürdőket, így a hulladék mennyisége mellett a szállításból származó károsanyag kibocsátás is csökken.

 

6. Ha házilag készítjük el a kozmetikumokat biztosak lehetünk az összetevők tisztaságában, és nincs szükségünk tartósítószerekre, adalékanyagokra sem. Egy korábbi cikkünkben bemutattunk pár receptet.

soap-2726387_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

7. A mesterséges hajfesték helyett használjunk természetes növényi alapanyagokból készült festékeket, például hennát.

 

8. A szépségápolás témájánál kiemelten fontos, hogy ne engedjünk a reklámok kísértésének, a jól hangzó szlogeneknek és csillogó képi világnak. 

 

9. Kerüljük az agyoncsomagolt, kis kiszerelésű termékeket, melyeknek nagyobb része a csomagolás és kisebb része maga a kozmetikum.

cosmetics-106982_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

10. A fenntartható tisztálkodás témájához a víztakarékosság kérdése is szorosan kapcsolódik, a zuhanyzás jobb választás a kádban fürdésnél, emellett érdemes víztakarékos zuhanyfejet választani. 

 shower-1027904_1920.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1814274155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása