Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Ökotudatos testápolás

2017. október 03. - Borsós Zsófia

Aktuális téma a kézmosás világnapjához kapcsolódóan az ökotudatos testápolás témája. Fontos, hogy legyünk tisztában az általunk használt kozmetikai készítmények összetevőivel, illetve használatuk várható hatásaival. Az egészségünk megóvása miatt fontos, hogy minél természetesebb módon őrizzük meg bőrünk szépségét.

Bőrünk nagyon nagy felületen érintkezik a külvilággal - hat rá a napfény, a szél, a forróság, a fagy, a légszennyezés és a tisztítószerek. Fontos tehát, hogy megvédjük ezektől a hatásoktól. Bőrünk ugyan rendelkezik természetes védekezőrendszerrel, de ez sokszor kevésnek bizonyul (pl.: nagyvárosi környezetben), illetve esetenként mi magunk is közrejátszunk abban - különféle kozmetikumok használatával –, hogy eltűnjön felületéről természetes védőköpenye, a hidrolipid film.

A bőrünk állapotán elsősorban nem kívülről, hanem belülről tudunk változtatni: fontos az egészséges táplálkozás, megfelelő folyadékbevitel. A krémezéssel csak a külső hámréteget befolyásolhatjuk. Kerüljük a káros összetevőket, például a kőszénkátrányt tartalmazó készítményeket.

soap-2565646_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

Keressük a természetes növényi alapanyagokból készült krémeket, dezodorokat, szappanokat. Ha házilag készítjük el a kozmetikumokat biztosak lehetünk az összetevők tisztaságában, és nincs szükségünk tartósítószerekre, adalékanyagokra sem. Következzen ehhez néhány recept:

 

 

Dezodor

Fél pohár étkezési keményítőt és fél pohár szódabikarbónát keverjünk össze annyi kókuszzsírral, amennyit felvesz (körülbelül 8-10 ek). Az elkészített krémes dezodort tégelybe tölthetjük miután teafa, levendula vagy citrom illóolajjal illatosítottuk (kb. 5-10 csepp).  

Testápoló

A kókuszzsír kiválóan alkalmas a bőr ápolására, ha testápolót készítünk belőle vegyíthetjük mandula olajjal is. Az arány 3:1 legyen, a kókuszzsír javára. Az alapanyagokat gőz felett olvaszthatjuk, keverhetjük össze, 10 csepp illóolajat is adhatunk hozzá.

Ajakír

Olvasztott méhviaszból könnyen készíthetünk ajakápolót, melyet gőz fölött olvasztva kókuszzsírral vegyíthetünk. Az ajakírt tégelyben tárolhatjuk.

 

soap-1665757_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

Felhasznált és ajánlott irodalom: 

Lukrécia kencéi

Ökoanyu

Móra Veronika (szerk.): Testápoló kislexikon. Ökotárs Alapítvány, Budapest, 2001.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8912913573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása