Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: 10 tipp az élelmiszer-hulladék csökkentésére

2018. szeptember 12. - Borsós Zsófia

Szeptember 23.-án ünnepeljük a nemzetközi hulladékgyűjtő napot. Szerencsére a szelektív gyűjtés már felkapott téma, a veszélyes hulladékokról is sok szó esik.

Fontos lenne emellett az élelmiszer-hulladék csökkentésére is gondot fordítani, ebben segít az alábbi 10 ötlet:

breakfast-801827_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

1. Vásárláskor nézzük meg a szavatossági időt és vizsgáljuk meg, hogy nem sérült-e termék csomagolása. Ez segít abban, hogy ne kerüljön azonnal a kukába az élelmiszer. 

 

supermarket-949912_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

2. A megelőzés nagyon fontos, írjunk listát, tervezzük meg előre a heti menüt, így figyelni tudunk arra, hogy ne vegyünk felesleges élelmiszert. 

 

3. Ha úgy látjuk, hogy valamiből többet vásároltunk, vagy nem tudjuk időben elfogyasztani a leszedett, érett gyümölcsöt, zöldséget, akkor feldolgozással is tartósíthatjuk: készítsünk lekvárt, befőttet, vagy olyan készételt, amit lefagyaszthatunk.

fruit-3489313_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

4. Ha a készételt nem bírjuk mind megenni, akkor fagyasszuk le, amennyiben a fagyasztás nem tesz jót az adott ételnek, helyezzük el egy élelmiszeradomány-gyűjtőben

 

5. Ha tehetjük, komposztáljuk a gyümölcsök és zöldségek héját, csutkáját, eltávolított részeit.

 

6. Használjuk fel a maradék ételt újabb fogás elkészítésére, például a korábban köretként tálalt főtt krumpli rakott zöldség vagy zöldség torta alapanyaga lehet. A száraz kifliből guba, máglyarakás készülhet.

 

broccoli-1804446_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

7. Ügyeljünk a megfelelő tárolásra: ne kelljen a nem megfelelő hőmérséklet, vagy a hűvös, fénytől védett tárolóhely hiánya miatt kidobni a megvásárolt élelmiszert. 

 

spices-2454799_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

8. Az emberi fogyasztásra már nem alkalmas ételmaradékot odaadhatjuk az állatoknak is, amennyiben van rá lehetőségünk.

 

9. Hívjuk fel mások figyelmét is a problémára, mutassuk meg a gyerekeknek is, hogy milyen fontos ügyelni az élelmiszer-hulladék megelőzésére.

 

10. Olvassunk a témában további ötleteket. Ebben segítséget jelent a NÉBIH Maradék nélkül az élelmiszerpazarlás ellen c. kiadványa, mely letölthető itt:

 

kep3_9.png

Kép forrása: NÉBIH: Maradék nélkül az élelmiszerpazarlás ellen 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1914236593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása