Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: kertek és balkonok

2018. május 02. - Borsós Zsófia

"Kertész leszek, fát nevelek,
kelő nappal én is kelek,
nem törődök semmi mással,
csak a beojtott virággal.

Minden beojtott virágom
kedvesem lesz virágáron,
ha csalán lesz, azt se bánom,
igaz lesz majd a virágom."

(József Attila: Kertész leszek)

 jug-1677576_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

Az alábbiakban a kert megművelésével, balkon-kertészettel és a közösségi kertekkel kapcsolatos ötleteket, javaslatokat, videókat gyűjtöttünk össze:

 

Kertek

Akinek saját kertje vagy telke van kiváló lehetőséget kap a változatos mozgásra, aktív pihenésre, valamint friss és vegyszermentes táplálékot is termelhet. Nem elhanyagolható emellett a pompázó tavaszi kert esztétikai élménye.

 

Mire figyeljünk a fenntarthatóság szempontjából:

1. Ha tehetjük, komposztáljunk. Amellett, hogy nem a szemétbe kerülj a szerves hulladék, a komposztot fel is tudjuk használni a kert megművelésekor. A komposztálás a kertben árnyékos helyen felállított fából, téglából vagy drótból készült komposztládában történhet. Fontos, hogy a gyűjtő tartalma jól levegőzzön, mert az oxigén hiánya a baktériumok elszaporodását okozza, emellett locsolással kell gondoskodnunk a megfelelő nedvességtartalomról.

2. Gyűjtsük össze az esővizet és használjuk fel locsolásnál.

3. Alakítsunk ki magaságyást, mely derékbarát, kényelmesen gondozható és a talaj javítása is egyszerűbbé válik segítségével.

 

rake-2915742_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 4. Vegyszerek helyett használjunk környezetbarát megoldásokat. Ebben segít az Ökológiai Intézet alábbi videója:

 

Forrás: Ökológiai Intézet

 

Kertészkedés erkélyen, balkonon, teraszon

A kisebb erkélyeken is érdemes belevágni a kertészkedésbe, a dísznövények mellett gyógynövényeket és fűszereket is termeszthetünk, ha fenntartható módon szeretnénk eljárni:

basil-2395060_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

1. Vegyük figyelembe az adott növények igényeit, kiválasztáskor tartsuk szem előtt az erkély adottságait, a fekvését, a fényviszonyokat.

2. A nagyobb súly és a fagy hatására történő állagromlás ellenére érdemes előnyben részesíteni a természetes anyagú edények, mivel nagy előnyük a megfelelő szellőzés.

3. Ha tehetjük, gyűjtsük össze az esővizet és használjuk fel öntözéskor.

 

Közösségi kertek

Napjainkban egyre több közösségi kert jön létre a városokban, ahol a családoknak a társasházakban nincs lehetősége a föld megművelésére, de szeretnének olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, mely helyi, vegyszermentes, és amiben benne van a saját munkájuk is. Ez a panelházas környezetben élő gyermekek számára is nagy élmény lehet, mert amellett, hogy megtanulják az ültetés, vetés, szüretelés technikáját, lépéseit, találkoznak a növények növekedésének folyamatával is. Szintén nem elhanyagolható a közösségformáló erő, ami a közösségi kertekben rejlik.

Az alábbi videó a "Kis-Pesti Közösségi Kert" működését mutatja be:

 Videó forrása: Civil Kamera

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2513885020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása