Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

„Süssünk, süssünk valamit…” Udvari homokozó telepítése egy kicsit másként

2018. május 02. - Borsós Zsófia

A Keleti Városrészi Óvoda Zsolnay Vilmos Utcai Tagóvodájának jógyakorlata.

A mi óvodánk, Pécs közismerten "Gyárvárosnak” nevezett részén található. Sajátosságunk, hogy közös az épületünk a Szieberth Róbert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolával, az óvodaudvarunk is az iskolaudvaron belül van kialakítva. Három csoportunk van: pipitér, pitypang és kankalin csoport. A zöld óvodák hálózatához 2015-ben csatlakoztunk. Az idei évben Kincses Kultúróvoda címet nyertük el, melynek egyik fő szakmai célkitűzése a zöld jeles napokhoz kötődő néphagyományok ápolása.

A környezettudatos gondolkodást, a zöld szemlélet első lépéseit 2012-ben ovikertünk, az „Aprók kertje” létrehozásával tettük meg.  Kezdetben az volt a célunk, hogy a kedvezőtlen adottságokkal bíró udvarunkat alkalmassá tegyük a gyermekek nevelésére, mozgásigényük kielégítésére, és a környezeti nevelésre, a munka jellegű tevékenységek, elsősorban kerti munka megvalósítására.  Minden évben egy kicsit szebbé tettük az udvart: van konyhakertünk fűszer, gyógynövény és virágos ágyásaink. Vannak különböző cserjéink, változatos formájú és méretű fáink. Gyűjtjük az esővizet, komposztálunk. A „zöld barlangban zöld kuckó” pályázatunkkal játszóhelyet alakítottunk ki egy hatalmas fenyő alatt és kerítéssel választottuk el a mozgásos területet a nyugalmas játszóhelyektől, ezáltal sok növényt is megkíméltünk a kitaposástól. A gyermekek számára természetessé vált, hogy rendszeresen gondozzuk a növényeket, a kiskerteket, a fákat, a bokrokat, megfigyeljük fejlődésüket, óvjuk őket. A zöld tartalmak ma már beépültek pedagógiai gyakorlatunkba, és változatos tartalommal jelennek meg az óvodaszintű projektekben, pályázatokban, és a mindennapokban.

 

Minden igyekezetünk ellenére sajnos az udvarunk fejlesztésére folyamatosan szükség van. Legsürgetőbb problémának az egyik leromlott homokozó kicserélését tartottuk. A közösségi oldal megosztásai közt leltünk rá egy olyan ötletre, ami illeszkedett az elképzelésünkhöz.

 

kep2_8.jpg

kep1_7.jpg

Képek forrása: Right Brained Mom 

 

A megvalósítás folyamata

A pályázatunkkal célul tűzzük ki, hogy az óvodaudvarunkon a gyermekek számára olyan homokozó-játszóhelyet alakítsunk ki, ahol megjelenhet a hagyományos babaszobai játék újszerű formában, felhasználva a természet kincseit valamint az udvarunk, az „aprók kertje” kínálta lehetőségeket.

A projekt megvalósítását három esemény köré csoportosítottuk

  1. Homokozó telepítése.
  2. Régi, megunt edények gyűjtése, kiállítás szervezése.
  3. Avató ünnepség, amelyet összekapcsoltuk házi lekvár kóstolóval, és a Márton napi felvonulással.

A projekt, ha kis csúszással, de a tervezett időszakon belül megvalósult. A homokozó felállításához szükséges alapanyagokat szeptemberre tudtuk beszerezni. A szakipari munkákat, a tervrajzot az elképzelésünk alapján egy régi szülő a karbantartónkkal két szombati nap végezte. Az előkészítésben, és a régi homokozó lebontásában segített az iskola karbantartója is. A homokozót önkéntes munkában az óvoda dolgozói festették le.

 

 

A kísérő események közül a régi konyhai eszközök gyűjtése, és kiállítása októberben megtörtént. A gyerekek szívesen játszanak valódi eszközökkel, tárgyakkal, ezért is terveztük ezt a gyűjtést.  Viszonylag sok fém edényt hoztak. A gyerekek és a szülők is érdeklődéssel nézegették az óvoda belépőjénél elhelyezett „retro” lábasokat, kisfazekakat, serpenyőket, fedőket.

 

kep7_3.jpg

 

Az avató ünnepséget a Márton napi felvonuláshoz kötöttük, mivel ezen a napon szinte minden család részvételére számítottunk. A programot megelőző héten kértük a szülőket, hogy hozzanak házi készítésű lekvárt, és mi is készítettünk a gyerekekkel birsalma lekvárt. Sajnos csak kevesen kapcsolódtak be az akcióba, ez is igazolja a fontosságát annak, hogy a gyerekekkel megismertessük a házi ízeket, a kézműves termékeket.

Az avató ünnepség előtt mécsesekkel feldíszítettük a vonulási utat, szépen megterítettünk, a homokozó „főzőhelyére”, kihelyeztük az általunk készített lekváros és libazsíros falatkákat. A nagycsoportosok tánccal, verssel, és énekkel ajándékozták meg a részvevőket. A műsor után mindenki vehetett egy kis kóstolót, majd kezdődhetett a hagyományos Márton napi felvonulás.

kep9_1.jpg

Sajnos az őszi-téli időjárás nem engedte, hogy a gyerekek ténylegesen birtokba vehessék a játszóhelyet, így a valódi üzembe helyezés tavasszal kezdődött. A jó idő beköszönte után a babakonyhai játék az udvaron is napi szinten része lett a gyermekek játéktevékenységének.


Úgy gondoljuk, sikeresen valósítottuk meg a „Süssünk, süssünk valamit”projektet, amely által udvarunkon új, többfunkciós játéktér alakult ki, a régi használati tárgyakat újrahasznosítottuk, felhívtuk a figyelmet az egészséges magunk által készített ételek fontosságára, így hozzájárultunk az egészséges életmód népszerűsítéséhez, tágabb értelemben a környezet tudatos alakításához, a környezettudatos szemlélet kialakulásához.

kep10_1.jpg

kep11.jpg

 

Schäffer Zoltánné

Keleti Városrészi Óvoda Zsolnay Vilmos Utcai Tagóvodája

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5513884622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása