Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Otthon is zölden: a fenntartható táplálkozás

2018. február 07. - Borsós Zsófia

A farsangi időszakban a bálok és mulatságok idején sok jó falat kerül az asztalra. Fontos a táplálkozás során is szem előtt tartani a környezetvédelmi szempontokat akár az élelmiszer kiválasztása vagy feldolgozása során. A következő 10 tipp a fenntartható táplálkozásról szól, és a kapcsolódó linkek segítségével még mélyebbre áshatnak az érdeklődők a témában: 

 

tomato-2780424_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

1. Kevesebb húst eszem, mivel a mértéktelen húsfogyasztás nagy területet és vizet igényel, azáltal, hogy az állat takarmányát is meg kell termeszteni.

2. Helyben termelt gyümölcsöket és zöldségeket választok, hogy ne terheljem a környezetet a termékek szállításából származó károsanyag-kibocsátással. Baranya megye helyi termelőinek jegyzéke--> Fenntartható Baranya

 

kep1_21.png

Kép forrása: Fenntartható Baranya

3. A piacon érdeklődöm a termesztés módja felől, és azt az árut vásárolom meg, melyhez kevesebb vegyszer felhasználása társul.

4. Ügyelek arra, hogy idénygyümölcsöt és zöldséget fogyasszak.

vegetables-752153_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

5. Csapvizet (tisztított csapvizet) fogyasztok, megelőzve a műanyag PET palack hulladék keletkezését.

6. Kerülöm az adalékanyagban, tartósítószerben és csomagolási hulladékban gazdag gyorséttermi és félkész ételeket.

7. Megvizsgálom, hogy milyen összetevőkből áll a választott élelmiszer, keresem a környezetbarát címkéket. Ökocímke gyűjtemény --> ÖKO-Pack Kft

 kornyezetbarat_termek_rgb_600dpi.jpg

 

Kép forrása: ÖKO-Pack Kft.

 

8. Ahogy tudom, megelőzöm, hogy élelmiszer kerüljön a kukába: figyelem a termékek szavatossági idejét; komposztálom a hámozásból származó zöld hulladékot és igyekszem minél több részét felhasználni az egyes gyümölcsöknek, zöldségeknek.

9. Ha többet főzök, mint amennyit meg bírok enni, lefagyasztom vagy elhelyezem egy élelmiszer adomány gyűjtőben a maradékot.

 

coffee-1149983_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

10. Amennyiben van rá lehetőségem méltányos kereskedelemből származó, fair trade termékeket választok (Pl.: csokoládé, kávé, banán esetében). 12 tény a fair trade kereskedelemről--> Tudatos Vásárlók Egyesülete 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2013619298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása