Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Alkotás italos kartonból

2017. május 10. - Borsós Zsófia

A tej és gyümölcslé csomagolása a tetra pak, vagy más néven az italos karton. A dobozok belül legtöbbször ezüst színűek, vízállóak, könnyen szétvághatóak, így a barkácsolás közkedvelt alapanyagai. 

Ha tudjuk, jobb elkerülni vagy mérsékelni az italos kartonba csomagolt termékek vásárlását. Amennyiben mégis bekerül a háztartásba, fontos, hogy újrahasznosítsuk, vagy öblítés és lapítás után a szelektív gyűjtőbe helyezzük.

smoothie-1578253_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

Az italos kartonnal kapcsolatban sok hasznos ismeretet nyújt az IKSZ (Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés) weblapja: http://www.italoskarton.hu/

Az alábbiakban pedig következzen pár ötlet, melyet mind kipróbáltunk már az Öko-Kuckóban:

1. Táska

Hozzávalók: 1 db tetra-pak doboz, kb. 1 m hosszú kalapgumi, 2 cm hosszú öntapadós tépőzár, szigetelőszalag, tűzőgép, olló.

Vágjuk le a doboz tetejét, majd fordítsuk magunkkal szembe. A doboz két hátsó élét felül vágjuk be, föntről lefelé kb. 5 cm mélyen, és a hátsó lapot hajtsuk hátra. A maradék 3 álló oldalt a bevágás magasságáig körben vágjuk le egyenesen (mint a pénztárcánál), majd a keletkező éleket szigetelőszalaggal vonjuk be (a szalagot félszélességig ragasszuk körbe, majd hajtsuk mögé). A megmaradt hátsó lapot vágjuk kerekre, majd a doboz felső részén az oldalakat nyomjuk be harmonikaszerűen, és az íves lapot hajtsuk előre, ez lesz a táska lezáró eleme. Ezek után a záródáshoz ragasszunk fel öntapadós tépőzárat (tűzőgéppel is odaerősíthetjük). A kalapgumi mindkét végére kössünk csomókat, majd a táska két oldalához belülről tűzőgéppel rögzítsük oda a csomók felett, ez lesz a táska kantárja. Ezek után még szigetelőszalaggal is kidíszíthetjük.

A képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány

 

2. Karkötő

Hozzávalók: tetra-pak doboz, különböző színű szigetelőszalagok, 2 cm hosszú öntapadós tépőzár, tűzőgép, olló.

A tetra-pak dobozból hosszában vágjunk ki egy olyan hosszú csíkot, ami körbeéri a csuklónkat kb. 2 cmes ráhagyással, a szélessége pedig kétszer akkora legyen, mint amekkorát szeretnénk. Ezek után hosszában hajtsuk félbe, erősen nyomkodjuk le, majd az így keletkezett nyitott felét szigetelőszalaggal ragasszuk össze (hosszában végig a szalag félszélességében végigragasztjuk, és mögé hajtjuk). Ha szimmetrikusan szeretnénk díszíteni, akkor ugyanezt a másik oldalán is tegyük meg. Ezek után még különböző színű szigetelőszalagokkal is díszíthetjük, ügyelve arra, hogy a szalag végződése mindig a leendő karkötő belső felére essen, hogy ne látszódjon. Végül az öntapadós tépőzárat a karkötő két végére ragasszuk fel, és erősítsük meg tűzőgéppel is!

karkoto_1.png

A kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

 

3. Nyaklánc

Hozzávalók: tetra-pak doboz, különböző színű szigetelőszalagok / alkoholos filc, kalapgumi, ragasztó, olló.

A nyaklánc a karkötőhöz hasonlóan készül, a kiválasztott mintát azonban duplán kell körbevágni, félbehajtani és középen összeragasztani. Alkoholos filccel és szigetelő szalaggal is díszíthetjük a medált, melyet könnyen felfűzhetünk a gumiszalagra.

18057712_1447800851960365_6825169207997221823_n_1.jpg

A kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7012491259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása