Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Erasmus+ HELP projekt a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodájában

2017. február 09. - Borsós Zsófia

A februári jógyakorlat a Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodája által megvalósított Erasmus+ HELP projekt power point prezentációját és beszámolóját tartalmazza. 

kep1_3.jpg

Power point I.

Power point II.

Power point III.

Power point IV.

A 2016/ 2017- es nevelési év első félévének kiemelt feladata az Erasmus+ HELP (Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program) projekt tevékenységtervének megvalósítása, valamint az Egész Életen át tartó Tanulási Program Comenius Kézenfogva együtt és EMAIL program eredményeinek fenntartása és beépítése az óvodai mindennapok folyamatába. A projekt munkát segítette a pedagógusok rendelkezésére bocsátott pályázati anyagból összeállított kivonat, amely részletesen tartalmazta havi lebontásban a témaköröket, a hozzátartozó tevékenységeket, projektnapokat, megvalósítandó eredményeket hozzárendelve a felelősök megjelölésével. Az előző évbenelkészített, az óvodapedagógusok által összeállított Tematikus Hálóterv Heti ütemterveibe tudatosan beépítésre kerültek aKézenfogva együtt és az EMAIL környezeti témakörei, tevékenységei, amelyhez igazodtak az egyes nevelési területek,segítséget adtak az óvodapedagógusoknak az újabb projekt témaköreinek feldolgozásában, a tervezésben és a megvalósult jógyakorlatok további felhasználásában. A Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodájának munkatervének Ünnepek rendje és Hagyományok fejezete tartalmazza az előző években sikeresen megvalósított projektnapjainkat, kiegészülve az új programjainkkal, rendezvényeinkkel.A tervezésükben, szervezésben és megvalósításban felhasználtuk az előző évek tapasztalatait, ennek megfelelően felelősöket rendeltünk hozzá, akik feladata volt az adott időszak, nap koordinálása a többi óvodai dolgozó együttműködésével.  Lehetőségeink szerint a gyermekeken kívül a szülőket, esetenként nyitva a város intézményei felé, a városrészek óvodásait, pedagógusait, valamint külső partnereket is bevontuk rendezvényeinkbe.


Kiemelten kezelt tevékenységeinkvoltak ebben a félévben: Kulturmix (Multikulturalitás), Pécsi partnertalálkozó, Lakókörnyezetünk társadalmi-, és természeti környezetének megismerése, Szelektív hulladékgyűjtés, Tudatos fogyasztás, Jótékonysági Játék-, és ruhavásár, Papírral való takarékosságra nevelés, Kreatív Családi Játszóház.
Nagyszabású projektindító rendezvényünk: Erasmus+ HELP Konferencia(2016.10.21.), amelyet Pécs város óvodapedagógusai számára szerveztünk projektpartnereink részvételével. A szakmai nap célja az Erasmus+ program megismertetése és partnerintézményeink bemutatkozása volt a város óvodái számára. A program megvalósításában résztvevő partnereinket meghívtuk (Zöld- Híd Alapítvány, Zsályaliget, Gondolkodj Egészségesen Program, Hungast), akik bemutatva programunkhoz való kapcsolódásukat emelték a nap színvonalát. Dr. Pálffy Sándor a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési Tanszék tanszékvezetője interaktív, tartalmas előadásával hatalmas siker volt a gyakorló pedagógusok körében. Pozitív visszajelzés a rendezvényről Óvodavezetőnk (Weizer Józsefné), a PMJV. önkormányzatának (Petren Ferencné) támogató jelenléte és szervezésben való segítő szándéka, valamint a jelenlevők nagy száma. Külön köszönet illeti területi képviselőnket Kövesi Máriát, aki minden jelentős óvodai programunkon megjelent és segítette erkölcsileg és anyagilag elképzelésink megvalósítását, projektünk disszeminációjához hozzájárult.
Nemzetközi kapcsolatainkat folyamatosan ápoltuk (IKT csatornák), a projektnapokat ugyanazon a napon valósította meg minden partnerintézmény.
A Tempus Alapítvány kínálta rendezvényeken (pályázatíró, disszeminációs, képzések) való részvétel folyamatosan fenntartotta érdeklődésünket és információval, jógyakorlatokkal bővítette tudásunkat. (Október: A hatékony kommunikáció trükkjei - Disszeminációs tréning az Erasmus+ program által támogatott projektek képviselőinek- November: Projektindító szeminárium –December: A 2016-ban nyertes KA2 Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek projekteken dolgozó munkatársak részére- Nemzetközi együttműködések tervezése 2. – A projektterv- Január: Erasmus+ iskolai-, óvodai stratégiai partnerségek pályázatíró szeminárium.
Félévértékelő II. Nemzetközi partnertalálkozónkKolozsváron, 2017. február 02-05 között valósul meg, a partnerországok képviselőinek részvételével a Csemete Óvoda szervezésében.
Az EMAIL projekt záróbeszámolójának kiváló minősítése és egyben Nívó díjrajelölése lehetőséget adott arra, hogy interjú keretében óvodánk projektje bemutatásra kerüljön jó gyakorlatként a Tempus Közalapítvány kiadványában és az óvodák számára kiadott szaklapban.  A megkeresés és megjelenés visszacsatolás az eltelt évek elvégzett munkájának eredményességéről, és bíztatás arra, hogy érdemes kihasználni az Erasmus+ program által nyújtott jövőre néző lehetőségeket, HELP programunk további magas színvonalú megvalósítását.

Köszönet Weizer Józsefné Óvodavezetőnek és Nagyné Szabó Erika Tagóvoda vezetőnek a döntéseink szabadságáért, segítő jelenlétéért, valamint az Óvoda összes dolgozójának a lelkes projektmunkáért és további sikeres, csapatmunkát kívánok az elkövetkező időszak feladataihoz!

 

 Schmidt Éva

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7312239528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása