Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Adventi készülődés a kozármislenyi Janikovszky Éva Óvodában

2016. december 14. - Borsós Zsófia

„Szép Tündérország támad föl szívemben

Ilyenkor decemberben.

A szeretetnek csillagára nézek,

Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet

Ilyenkor decemberben.”

Juhász Gyula: Karácsony felé

 

15321426_1022724047855078_1660893115_o.jpg

 

 

   Az ünnepi várakozás minden ember életében egy izgalmas esemény. Nincs ez másképp az óvodás gyermekeknél sem.

   November végétől az Adventtel kezdődik a karácsonyi ünnepkör, mely tele van várakozással, izgalommal. A régi hagyományokat megőrizve, új elemekkel gazdagítva éljük meg a várakozás napjait az óvodában is.

Díszekkel csinosítjuk a csoportszobákat, és igyekszünk a gyermekek részére nyugodt, meghitt boldog hangulatú tevékenységeket kínálni. Nevelő munkánkat az ünnepek köré építjük fel, a témákhoz kapcsolódó zenei, kézműves, irodalmi és mozgásos anyagokkal.

A várakozás fokozza az ünnepekhez kötődő pozitív viszonyt.

Ebben az időszakban több rendezvényt is szervezünk:

  • Adventi gyertyagyújtás (főbejáratnál van egy közös, és minden csoportnak van saját is)
  • Óvónői mesedramatizálás (Mikulás előtti napon a 11 csoportot 3 időpontra beosztunk, és a Rendezvény teremben előadunk egy mesét. Ebbe a Művészeti Iskola nevelői is bekapcsolódnak zenés, hangszeres műsorukkal)
  • Mikulás az óvodában (minden csoportba ellátogat, és a gyerekek dallal, verssel, meleg teával, rajzzal kedveskednek a Mikulásnak)
  • Luca nap (minden csoportban hagyománya van. Beszélgetünk róla ki volt ő, milyen cselekmények fűződnek nevéhez. Minden csoport ültet búzát, mely az első lépésektől a későbbi fejlődés nyomon követéséig sok tevékenykedést generál. pl. kaspó készítés, díszítés, búza öntözés, gondozás)
  • Karácsonyi ünnepi délelőtt ( az óvó nénik előző este bent maradnak, és előkészítik a csoportjukat hogy másnap mikor a gyermekek megérkeznek, lássák, hogy az oviban már járt a Jézuska. A reggeli játék és tízórai után a gyerekek mind a fa köré gyűlnek, beszélgetnek, énekelnek, majd a közös ajándékbontás után játék. Csoportonként változó, hogy a szülők jelen vannak e.)
  • Madárkarácsony (januárban Havasi László madarászovi vezető közreműködésével)
  • Adventi Munkadélután (minden csoport maga dönti el, hogy tart e, és milyen formában. A Süni csoport például munka délelőttöt tart, a szülők meghívásával. Ez úgy szokott történni, hogy először a gyermekek egy kis karácsonyi történetet adnak elő a szülőknek, ezután közösen barkácsolnak, kézműveskednek, és gyertyagyújtással valamint közös énekléssel zárják az eseményt.

A Katica csoport kézműves munkadélutánt szokott szervezni, ahol a szülőkkel közösen készítenek ajándékokat.

A Delfin (ovi-suli csoport) is szervez Adventi munkadélutánt szülőknek, és az elkészült termékeket az iskolai Luca vásáron értékesítik az gyerekek a szülők segítségével.

A többi csoport is szokott kézműves termékeket készíteni az óvónő irányításával, illetve az is gyakori, hogy a szülő otthon a gyermekével barkácsol, és azt hozzák be az óvodai csoportjukba.

A kézműves tevékenységeken arra törekszünk, hogy természetes anyagokból készült termékek legyenek, és újrahasznosításból is születnek új ajándéktárgyak.

Minden évben vannak új ötletek, és vannak olyan termékek is, melyek évről-évre újra elkészülnek.

Pl. cipős dobozból ajándék doboz, befőttes üvegből mécses tartó, tojástartóból hóember, fakanálbáb, csuhéból angyalka, teatasakból karácsonyfadísz.

Kézműves tárgyakból pár darab, például sütőtökös narancslekvár, mézeskalács, horgolt angyalka, égetett kerámia, illatzsák.

Tavasszal óvodánk megpályázta, és el is nyerte a Zöld Óvoda címet. Szívesen szervezünk olyan eseményeket melyek hatásával környezettudatosabbá nevelhetjük gyermekeinket, és azzal hogy a szülőket is bevonjuk ezekbe a tevékenységekbe talán az ő szemléletüket is pozitívan befolyásoljuk.

 

Ezek a közös összejövetelek mindig nagyon jól sikerülnek, meleg teával, aprósüteménnyel, hangulatos zenékkel készülünk. Előre eltervezzük, hogy miket fogunk készíteni, ezekhez az alapanyagokat előre beszerezzük. Minden asztalnál más-más termék készül munkamegosztással.

Egy-két fotóval zárom soraimat, melyek itt készültek a Kozármislenyi oviban, illetve gyermekeinknél.

 

 Szakácsné Molnár Ágnes

Óvodapedagógus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4512024511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása