Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Jógyakorlat - Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág Tagóvodája

2016. június 01. - Borsós Zsófia

A Pécsi Zöld Kör és a Zöld - Híd Alapítvány az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet felkérésére Tolna megyében, Pakson tartott Információs Napot, 2015.04.14.-én. A rendezvénynek otthont adó Paksi Benedek Elek Óvoda Hétszínvirág Tagóvodájában minden berendezési tárgy, játék és szemléltető eszköz arról tanúskodott, hogy egy igazi Zöld Óvodába érkeztünk.

A módszerek megismerésében az információs nap során a tagóvoda vezetője, Janterné Oláh Ilona nyújtott segítséget, aki mindig kész átadni tudását és szívesen osztja meg tapasztalatait a zöldülni vágyó kollégáival. Az ő engedélyével közöljük az alábbi jógyakorlatot és a fényképeket, melyek az óvodában alkalmazott, a madarak életmódjával kapcsolatos bemutató eszközöket és játékokat ismertetik meg az érdeklődőkkel.

Emellett a bejegyzés végén szerepel egy galéria ami a víz témájában megrendezett szakmai napon készült fotókat és sok-sok ötletet tartalmaz, valamint letölthető egy power point prezentáció is, amelynek címe: Környezeti nevelési tanösvény az óvodában.

 

dscf6791.JPG

 

 

I. Madarak

Természetbúvár szoba

Az óvoda egyik használaton kívüli csoportszobájából természetbúvár-szobát alakítottak ki. Sok színes kép, kézbe vehető természeti tárgy (termések, homok- és vízminták), kísérletezési lehetőség, óriás játék (kirakó, memória játék) várja a gyermekeket. A feladatokat és játékokat az óvónők által közösen kidolgozott módszertani anyagok segítségével tartják a kollégák.

Az egyik falon madártollak tekinthetőek meg, illetve színes madár fotók is rendelkezésre állnak, így megvizsgálhatják az óvodások, hogy melyik madárhoz melyik toll tartozik. A másik falon madarak árnyképe szerepel, illetve ugyanarról az állatról, ugyanabban a pózban egy-egy színes fénykép is rendelkezésre áll. A fejlesztő hatású játék során a párok megkeresésén túl, az egyes fajok jellegzetességei is rögzülnek.

 

kep1_2.jpg

 

Szárnyfesztávolság bemutatóelem

Az óvoda udvarán egy tábla mutatja be az egyes madarak szárnyfesztávolságát. Itt is megtalálható a madarakról készített fénykép a könnyű beazonosíthatóság kedvéért. A tábla a foglalkozások tartásakor is segítséget nyújt, valamint az egyéni ismeretszerzésre is lehetőséget biztosít.

 

 kep2_3.jpg

 

Plakátok és pavilonok

Az udvari pavilonok is színes madárfotókkal vannak díszítve. A gyerekek a spontán játék közben is minden percben körül vannak véve az állatok fényképeivel, illetve a szervezett foglalkozások valamint a madáretetők feltöltése során is használhatóak a fényképek, valamint a plakátok.

 

 
kep3_3.jpg

 

 Távcső

 Az óvoda udvarán található egy távcső, mely jól használható a természet aprólékos megfigyelésére, a madarak felismerésére. Segítségével a gyermekek kíváncsisága felkelthető az élőlények iránt. Mivel az udvaron nem mindig találkozhatnak a gyerekek madarakkal, ezért a környező épületek falára madarak fényképeit helyezték el az óvónők, hogy a távcső segítségével élő madarak híján ezeket kereshessék meg és ismerhessék fel az óvodások.

 

 kep4.png

 

 Madarász Ovi

 A külső kapcsolatok ápolása során nagy hangsúlyt fektetnek a madarász ovi program működtetésére, külső szakemberek aktív bevonására.

 

Madáretetés

Amellett, hogy az óvodások télen csoportonként etetik a madarakat, az óvoda udvarában megtekinthető madáretető és -odú kiállítás az etető készítéshez is ötleteket nyújt. Az óvodások mellett a szülők is megtekinthetik a természetes anyagokból, fellegessé vált használati tárgyakból összeállított etetőket.

 

kep5_3.jpg

 

II. Galéria a víz témájában rendezett szakmai napról

 

III. Környezeti nevelési tanösvény az óvodabán: power point prezentáció 1. rész power point prezentáció 2. rész

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr808748246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása