Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Jógyakorlat - KVÓ Eszperantó Utcai Tagóvodája

2016. április 01. - Borsós Zsófia

MÁRCIUS 1. – AZ ÚJRAPAPÍR VILÁGNAPJA

 Az Újrapapír Világnapja nemzetközi környezetvédelmi kezdeményezést a Hulladék Munkaszövetség indította el 2006-ban annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet társadalmunk pazarló papírfogyasztására és a papír, mint hulladék, és mint természeti erőforrás újrahasznosításának fontosságára.

A mi óvodánkat először a Környezetünkért Közalapítvány hívta meg egy Újrapapíros foglalkozásra. Azért, hogy szemléltessék, hogy mennyire körbe vesz minket a papír, milyen sok minden van papírból, készítettek egy papír erdőt. Mindenféle papír”szemetet” lógattak le a plafonról hosszan, sűrűn, függönyszerűen. Ebben bujkálhattak a gyerekek, és közben megfigyelhették, hogy mi minden van papírból, milyen sok mindenhez szükséges a papír. Ez a gyerekeknek nagyon tetszett, sokáig emlegették. Nem sokkal ezután az Alapítvány megszűnt. Következő évben úgy döntöttünk, hogy elkészítjük óvodánk előterében a papír erdőt, és így a szülők figyelmét is felhívjuk erre a nagyon fontos napra. Papírt már előző években is merítettünk, de a technikájával meggyűlt a bajunk, kicsit nehézkesen tudtuk a szúnyoghálóról leszedni az újrapapírt. A Zöld-Híd foglalkozásán később megmutatatták ennek egyszerű technikáját. Hálás köszönet érte!

Néhány év alatt végül egy egész projektet kerekítettünk e nap köré. Már harmadik éve így tevékenykedünk e jeles nap körül. A tevékenységek egymásra épülnek a projektben.

ELŐZMÉNYEK:

  • Séta a faluban, közben a szelektív hulladékgyűjtő konténerek megtekintése.
  • A gyerekeken keresztül a szülők bevonása a tevékenységekbe: hozzanak otthonról olyan hulladékot, ami szelektíven gyűjthető (papír, műanyag, fém, üveg). Azért gondoljuk, hogy otthonról hozzák a szelektíven gyűjthető hulladékokat, mivel tapasztalatunk szerint nagyobb kedvvel tevékenykednek a gyerekek azzal, amit otthonról, ők személyesen hoznak. A másik ok: a szülők figyelmét is jobban felkelti egy téma, tevékenység, ha feladatuk van vele kapcsolatban.
  • Zöld faliújság: Képeket és információkat helyezünk ki az újrapapír világnapjával és a szelektívhulladék gyűjtéssel kapcsolatban. Figyelem felhívás, hogy „papírerdőn” keresztül kell közlekedni, és mit jelképez mindez.

TEVÉKENYSÉGEK:

Ismerkedés a szelektíven gyűjthető hulladékfajtákkal. Elkészítjük a mi szelektív hulladékgyűjtő kukáinkat: nagyobb karton dobozokat festünk kékre, sárgára, zöldre, szürkére.

  • Válogatás: papír, fém, műanyag, üveg. Többször ismételjük a válogatást a Kiborult a kiskosár játékkal, vagy a Bíbici Panna mondókával.

 

Újrapapír készítése.

  • Hogyan készül a papír? – Hogyan készül az újrapapír? (Beszélgetés a gyermekekkel képek alapján. Kérdés felvetés: Szerintük miért jó, hogyha a papír szemetet újrahasznosítjuk? Gondolkodtatás: Miért jó, ha vigyázunk a fákra? Rávezetés képekkel (fa levelei tisztítják a levegőt, árnyékot ad nyáron a nagy melegben, állatok búvó, lakó helye, táplálékot ad stb.)
  • Papírhulladék tovább válogatása felhasználás szerint: tojástartó - újrapapírhoz, sajtos doboz – hangszerkészítéshez, WC papír gurigák, dobozok barkácsoláshoz, maradékból pedig „Papírerdőt” készítünk.
  • Tojástartó összetépkedése, vízbe áztatása, összeturmixolása. Merített papír készítése az összeturmixolt újrapapírból, díszítése lyukasztott formákkal.

 

kep_1.png

 

  • Körbevesz minket a papír! - „Papírerdő” készítése a maradék papírhulladékból. (Mindig március 1-re készítjük el a papírerdőt. Előző nap felfűzzük a gyerekekkel a különböző papírhulladékokat. Ilyenkor szereznek tapasztalatot, hogy milyen sok minden van papírból. Emellett ismerkedhetnek a hosszabb-rövidebb fogalmával - összemérhetjük, hogy ki fűzött hosszabbat, ki rövidebbet.)

 

kep_2.png

 

Irodalmi anyag (teljesség igénye nélkül):

Benedek Elek: Szeresd a fát (vers)

Zöldfülű Péter-zöldmesék kicsiknek és nagyoknak:

  • Pandúr Judit: Vészkijárat
  • Sajti-Kollár Andrea: Mókustanya
  • Poczókné Borsányi Éva: A magányos eperfa

Rudo Moric: Az öreg erdő meséiből - A pórul járt vipera – folytatásos mese

Wass Albert: Erdők könyve

Anyanyelvi nevelés (artikulációs mozgásügyesítés):

  • Szájpeca (Az asztalt körbeépítjük kék kockákkal, és beleszórjuk a halakat és a mágnessel ellátott szemétdarabkákat is. Szabály: a szívószálból készített mágneses horgászbot végébe egy kisebb szívószál darabkát helyezek, ezt veszik a szájukba a gyerekek. A szemetet úgy kell kihorgászniuk, hogy nem érhetnek hozzá kézzel, és halat lehetőleg ne fogjanak ki. Ha még is kifognak halat is, akkor azt visszadobják. Aki nem kíván a játékkal tovább játszani, eldobhatja a kisebb szívószál darabkát, ami a szájában volt, a kukába.)
  • Papírgalacsinokat mozgatunk szívószállal (papírgalacsinokat gyúrunk papírból 1-2 cm átmérőjűeket. Ezeket a papírgalacsinokat kell az asztalról a tálkákba áthelyezniük úgy, hogy nem érhetnek hozzá kézzel, csak a szívószálat használhatják. Szabály: ha megunták a játékot, a szívószálat a szemetesbe kell dobniuk.)

 

Barkácsolás, vizuális nevelés:

Nagyon sok lehetőség van az újra hasznosításra a barkácsolás terén. Így készítetünk már hangszert sajtos dobozból, térbeli társas játékot, repülőt, huszárt, állatokat, járműveket WC papír gurigából, hernyót tojástartóból, madáretetőt italos kartondobozból vagy műanyagdobozból. Rendkívül sok ötletet lehet ehhez találni.

 

kep_3.png

 

 Zenei nevelés, zenei tevékenység:

  • Fújja szél a fákat… - mondókázás hangszerkísérettel (egyenletes lüktetés)
  • Bíbici Panna…- mondókázás hangszerkísérettel (egyenletes lüktetés)
  • Körtéfa, körtéfa… - körjáték
  • Kiszáradt a diófa… - körjáték
  • Képességfejlesztés: hangszínfelismerés (papírgyűrés, papírtépés; üvegek, fém és műanyag tárgyak összekoccantása)
  • Zenehallgatás: Hosszú az erdő…, Sötétes az erdő…, Erdő, erdő…

PROJEKTZÁRÓ:

  • „Papírerdő” lebontása.
  • Hulladékok laposra taposása.
  • Séta - A hulladékokat elvisszük a szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe, és a megfelelő helyre dobjuk.
  • Udvaron: bizalom játék – Vezess el ahhoz a fához, ami neked tetszik! (Játékszabály: Mindenki választ egy párt magának. Nézzenek körül, hogy melyik fa tetszik nekik a legjobban. Ezután az egyik gyermeknek bekötjük a szemét, a másik gyermek a két vállát fogva odavezeti ahhoz a fához, ami neki a legjobban tetszik. Mikor odaértek, levehetik a kendőt, és a gyermek, aki vezetett elmesélheti a társának, hogy mi tetszik neki abban a fában. Ezután cserélnek. A csere után választhatnak másik párt.)
  • Megbeszéljük, hogy nagyon ügyesek voltak, és most jó dolgot cselekedtünk, ami jó a Földünknek és így jó nekünk, embereknek is. Ilyenkor jobban megered a gyerekek nyelve, és megfogalmazzák azokat a dolgokat, amik a két hét folyamán elhangzottak. Mindig örülnek, ha kapnak egy kis emléket a témával kapcsolatban, ami az elvégzett tevékenységekre emlékezteti őket.

 Óvodánk Örökös Zöld Óvoda, így sokat foglalkozunk a környezetvédelemmel, természetvédelemmel. Több programunk témájául szoktuk választani a szelektív hulladékgyűjtést, illetve környezetvédelmi témákat. Ebből a gyerekek számára elvont témából így fokozatosan, kiscsoporttól nagycsoportig egyre többet értenek meg a gyermekek. Több féle tevékenységgel, sok ismétléssel járjuk körbe a témát. A két hét alatt minden gyermek számára adódik érdekes, figyelemfelkeltő téma, játék. A gyerekek többsége megérti (többen használják is) a téma kulcs szavait, mint pl. a szelektív hulladékgyűjtés, újrahasznosítás. Megjelenik viselkedésükben is a környezettudatosság: nem tépkedik le a fák leveleit, a szemetet nem szórják el az udvaron, és erre figyelmeztetik társaikat, séták, kirándulások alkalmával nem tetszésüket fejezik ki az erdő szemetes részeinél.

Úgy gondolom mindig sikerül a játékokkal, mesékkel, dalokkal, mondókákkal, sokoldalú tevékenységekkel közel hozni a gyerekekhez ezt a viszonylag elvont témát.                                                 

 

 kep_4.png                                                                                            

A projekt hatása: fát (letört gallyakat) ültettek az udvaron.

 

Árvai Henrietta

Keleti Városrészi Óvoda Eszperantó Utcai Tagóvodája

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr378551082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása