Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Szeptemberi jógyakorlat - Köztársaság téri Óvoda

2015. szeptember 14. - Borsós Zsófia

„Mi így csináltuk” azaz: tematikus tanösvény kialakítása a Köztársaság téri óvodában

Az óvodánkban működő „Köztársaság téri Óvodáért Alapítvány” 2012-ben sikeresen pályázott a Pécs város önkormányzata által kiírt pályázatán, amely a „Lépj! Légy Pécs jövője” program keretében került kiírásra. Intézményünkben mindig fontos cél volt az óvoda udvarának zöldítése, és a környezettudatos nevelés minél sokoldalúbb megvalósítása. A pályázaton elnyert összegből sikerült kialakítanunk egy tematikus tanösvényt az udvaron, és egy oktatószobát az épületen belül, amelyek együttesen hozzájárulnak a gyermekeket (szüleiket, családjukat) körülvevő természeti környezet sokoldalú megismeréséhez. Programunk elősegítette az intézménnyel kapcsolatban álló, és a lakóközösségben élő személyek környezetvédő közösséggé formálását, akik tevőlegesen is részt vettek az élhetőbb környezet alakításában.

Zöldítsük együtt az óvoda udvarát! Ezt a címet adtuk a több hónapon át tartó projektünknek.

A megvalósítást alapos tervezés előzte meg. A nevelőtestülettel közösen meghatároztuk, hogy mit szeretnénk, az udvar melyik része alkalmas arra, és milyen tárgyi, személyi erőforrások szükségesek az elkészítéséhez. A pályázaton elnyert pénzösszeg nagy részét növények, és faanyag beszerzésére fordítottuk. A növények telepítésénél fontos szempont volt, hogy helyi viszonyokhoz alkalmazkodó, elsősorban őshonos növényfajokat válasszunk, ebben kikértük szakemberek véleményét. Tanösvényünk részeit egy útmutató tábla jelzi az udvar bejáratánál a könnyebb tájékozódás érdekében, amelyet önkéntes munkával egy pedagógus, és egy asztalos készített. Az egyes állomások kialakításához az alábbi feladatokat rendeltük:

Madárbarát kert: a korábban kialakított kertben felújítottuk a növényállományt.

Fűszer, és gyógynövénykert: a meglévő növényekhez újabbakat telepítettünk, ismertető táblákat helyeztünk ki.

Tematikus forgatóoszlop (négyféle állat szaporodását, lakóhelyét, táplálkozását, és élőhelyét bemutató eszköz): elkészítése pedagógusok útmutatásával, az anyagok beszerzését követően az udvaros, egy nagyszülő, és egy festőművész önkéntes munkájával valósult meg.

Növénysimogató: a taktilis érzékelés fejlesztését, és a növények ismeretét elősegítő helyszínen a gyermekekkel közösen ültettünk különböző levelű növényeket.

Kiserdő: az udvar sarkában egy olyan helyszínt alakítottunk ki, amely a természetes formájában alakuló természetet szemlélteti. Ennek érdekében olyan növényeket telepítettünk, amelyek az erdőben is megtalálhatóak: virágos gömbkőris, juharfa, cserszömörce. Az erdősített területet természetes módon, fehér sommal alakított sövénnyel határoltuk.

Földablak: a környezetünkben található kőzetek, és talajfajták szemléltetését egy átlátszó oldalú faláda kihelyezésével oldottuk meg, a kőzeteket, és talajmintákat közösen szereztük be.

Lepkekert: külön kertrészt alakítottunk ki, amelyben nagyrészt virágos, évelő növények, és cserjék találhatók, amelyek tavasztól őszig vonzzák a különböző rovarokat. Két lepkeitatót, és kovácsoltvas állványt adományként kaptunk az óvoda két dolgozójától. 

„Fürkész” Oktatószoba: az épületen belüli helyiséget szemléltető eszközökkel, ismeretterjesztő könyvekkel, információs képekkel, táblákkal rendeztük be.

A tanösvény megvalósítása nagy szervezőmunkát, összehangolást igényelt az óvoda minden dolgozójától. Folyamatosan készült, a dolgozók, segítők, és szakemberek közreműködésével.

Az avatás nyilvános rendezvényen történt, amelyen ismertettük a pályázat elnyerését, bemutattuk korábbi környezetvédelmi tevékenységünket, sor került a KOKOSZ (Környezetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége) által adományozott Környezetvédelmi Oktatóközpont cím átadására, végül ünnepélyes keretek között átadtuk a tanösvényt, amelyet mindenki szabadon megtekinthetett az óvodapedagógusok bemutatásával.

Az eseményre meghívtuk a szülőket, hozzátartozókat, és az óvodával kapcsolatban álló intézmények, civil szervezetek képviselőit is.

A pályázat lehetőséget adott környezeti nevelésünk kiszélesítésére, gazdagítására. A vállalt önrésznek is sokszorosa teljesült, ez nagyrészt a tárgyi feltételek adományozásával, és az önkéntes munkavégzéssel valósult meg. A résztvevők nagyfokú aktivitásának, segítőkészségének, és anyagi támogatásának köszönhetően értük el céljainkat, amelynek jelenleg is a gyermekek élvezik legnagyobb előnyét.

 Somogyiné Papp Éva

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr887783980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása