Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Húsmentes receptbörze

tavaszi alapanyagokból

2021. április 01. - Borsós Zsófia

Ma van "zöldcsütörtök", amely a húsvéti ünnepkör része, a nagyhét csütörtöki napja, melyen a keresztények az utolsó vacsorára és Jézus elfogatására emlékeznek. Hagyománnyá vált ebből az alkalomból húsmentes nap tartása, friss zöldségek fogyasztása, innen is ered a zöldcsütörtök elnevezés.

A tavasz első zöldségeinek segítségével a húsvéti időszakot követően is könnyedén beépíthetünk az étrendünkbe heti egy húsmentes napot, amely egyaránt hozzájárul a fenntarthatósághoz, valamint az egészségünk megőrzéséhez is. Az alábbi cikkben olyan recepteket gyűjtöttünk össze, melyek ötletindítóként szolgálnak a húsmentes ételek elkészítéséhez.  

szezonalis_03.jpg

Kép forrása: Felelős Gasztrohős

De mielőtt átadjuk magunkat a zöldséges finomságoknak, vizsgáljuk meg, hogy miért is környezetbarát a húsmentes napok beiktatása?

A Föld Napja Alapítvány egy poszterben foglalta össze a válaszokat:

meat_poster_small.png

Forrás: Föld Napja Alapítvány

Érdemes tehát megfontolni a mértéktartó húsfogyasztás lehetőségét, előnyben részesítve a jó minőségű, a szabad tartásból és a közelből származó termékeket. Így sem maradunk ki a finom falatokból.

Most van szezonja a Dél-Dunántúlon nagy számban előforduló medvehagymának, érdemes megnézni a Receptvarázs alábbi medvehagymás gyűjteményét, számos recept nem tartalmaz húst:


Receptvarázs - medvehagymás fogások

 

A zöldséges ételek másik nagy előnye, hogy általában gyorsabban elkészülnek, mint a húsos fogások, jó példa erre az alábbi krémleves is: 

Forrás: Nosalty Youtube csatorna

A Baranya Zöldút oldalán fellelhető az alábbi gyűjtemény, amely hagyományos, nemzetiségi és új, elsősorban vadnövényes recepteket kínál: 

A vadon ízei

vadon.png

Forrás: A vadon ízei, Baranyai ökoszakácskönyv (illusztráció a kiadványból)

 

Spenótos, sóskás, medvehagymás, brokkolis, és pestos fogások közül szemezgethetünk a Mindmegette oldalán is:

Mindmegette: zöld csütörtöki fogások

lead_l_crop_201704181350_medvehagymas.jpg

Forrás: Mindmegette - medvehagymás nokedli

 

A Streetkitchen válogatása is szezonális, friss tavaszi zöldségeket, főként helyi alapanyagokat tartalmazó ötleteket kínál:

Streetkitchen - tavaszi válogatás

 

  Forrás: Nosalty - Youtube csatorna

 Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr9816480206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása