Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Föld napja az óvodában - Földanya játék

2018. április 06. - Borsós Zsófia

Az előző évben egy cikkben foglaltuk össze azokat az óvodai tevékenységeket, melyeket megszervezhetünk a Föld napja környékén, ez az összefoglaló ITT érhető el.

Ebben az évben a saját készítésű Földanya társasjátékunkat mutatunk be:

img_1984.JPG

Kép forrása: Öko-Kuckó Oktatóterem (Zöld-Híd Alapítvány) 

A játék elkészítéséhez szükséges anyagok:

  • viaszos vászon (2db x 3x1,5 m)
  • színes akrilfesték, ecsetek
  • erős ragasztó
  • fedőlakk
  • nyomtatott képek (állatokról, növényekről, környezeti problémákról)

A társasjáték alapja 2 db 3x1,5 m-es viaszkos vászon darab (mindkét csíkból kivágunk egy-egy félkört, majd összeragasztjuk). Az alap megrajzolása filccel is történhet (szárazföldek, óceánok), majd akril festékkel színezhetjük ki a térképet. A mezők szintén akril festékkel készíthetőek el. A kinyomtatott színes képeket (állatok, növények, környezeti problémák) a felragasztás után mindenképpen fedjük be lakkal, hogy száradás után a gyerekek ráléphessenek. 

 

A játék menete:

A Földanyát használhatjuk térképként, bemutatva a gyerekeknek a kontinenseket, a Föld domborzatát vagy az állatvilágot. Ebben az esetben képeket keresnek rajta, állatokat helyeznek el, kérdésekre válaszolnak a segítségével.

Használhatjuk társasjátékként is (ehhez nem kell elkészíteni a társast, egy térkép és színes lapokból kivágott mezők segítségével asztali játékként is működik):

  • Csapatokba osztjuk a gyerekeket, minden csapat egy, a saját színének megfelelő bábuval (kifestett pille palack) rendelkezik.
  • Körönként mindig más gyerek képviseli a csapatot a bábuval, ezt a feladatot egy nyakba akasztható medál jelöli.
  • A játék az Északi-sarkról indul, az útvonal menetirányába mutató zöld háromszögről, ami a Start mező. Ezen sorakoztatják fel a csapatok a bábuikat. Az útvonal végigkanyarog a kontinenseken (Észak-Amerika, Közép- és Dél-Amerika, Afrika, Európa, Ázsia, Ausztrália), majd a Déli-sarkon a Célban végződik, amit egy vörös négyzet jelöl. A csapattagok annyit léphetnek egy-egy alkalommal, amennyit az óriás, szivacs dobókockával dobnak. A másik lehetőségünk, hogy a 3 mezőszínnek megfelelően készítjük el a dobókockát (2-2 lila, narancs, piros-fehér oldal). A kocka egyik piros-fehér csíkos oldalára ragasszuk fel a hőlégballon képét. A játékosok mindig arra a mezőre lépnek, amilyen színt dobnak. Ha valamelyik játékos hőlégballonos piros-fehér csíkos oldalt dob a kockával, akkor a hőlégballon segítségével elrepülhet a következő kontinens csíkos mezőjére. 
  • Az út során különféle mezők váltakoznak a játékosok előtt, a cél nem az, hogy elsőként érjünk a Déli-sarkra, hanem hogy minden csapat beérjen és minél több feladatban vegyen részt. A kisméretű sárga és zöld négyzetek csupán az útvonalat jelölik, ezen kívül nincs funkciójuk, ezekre lépve a játékosokkal semmi nem történik. Az előbb említett mezőkön kívül három nagyobb méretű keretes mező látható az utazás során, mely különféle feladatokat tartogat a játékosok számára:

„Dönts okosan!”/ Lila keretes mező/: Ezekre a mezőkre lépve a játékosoknak egy-egy kérdésre kell válaszolniuk. Amennyiben a válasz helyes, a játékos tovább mehet, még egyszer dobhat, ha helytelen volt a válasz, a játékos nem mehet tovább, a következő csapaté a haladás lehetősége. A csapattagok segíthetnek megválaszolni a kérdést.

Példák a feladatokra:

- Miért nem szabad az erdőben kiabálni? Mondj néhány okot! Mire figyeljünk még, ha kirándulni megyünk?

- Az itt látható földrészen (Amerika) lakó madarak közül, van egy, melyet gyakran tartunk otthon háziállatként, mindenféle produkciókra képesek, ha megtanítják őket még beszélnek is. (papagáj)

- A majmok nagyon ügyesen és mókásan tudnak közlekedni. A lábukon kívül mit használnak még a kapaszkodásra, csimpaszkodásra? (a farkukat) Keressünk a térképen egy majmot!

- Melyik állatot nevezik az állatok királyának? (oroszlán) Keressük meg a térképen!

- Melyik az, az Afrikában élő állat, ami képes a színét a környezetéhez igazítani? (kaméleon)

- Mit raktároz a teve a púpjában, vizet vagy zsírt? (zsírt) Keressük meg a képét!

- Több madár nem tölti nálunk a telet, ők a költöző madarak. Sorolj fel néhányat!

- Mond olyan madarat, amely velünk marad télen, hogyan gondoskodunk róluk?

- Az autók, motorok, és a különféle gyárak füstje szennyezi a levegőnket: Mivel közlekedhetünk környezetbarát módon?

- Mi mindenre használjuk a vizet, hogyan tudunk takarékoskodni vele?

 

„Ügyes és bátor”/Narancssárga keretes mező/: Ezekhez a mezőkhöz érve a játékosokat az adott terület problémaköréhez kapcsolódó izgalmas próbák, ügyességi feladatok várják, melyeket, ha sikerül megoldaniuk a csapat tovább mehet, ha nem sikerül, a következő csapaté a lehetőség.

Példák a feladatokra:

 - Utánozzuk a rák járását! Hogyan mozog ehhez képest a pók?

- Ugrálj, mint a kenguru, amíg a társaid 10-ig számolnak! Mindenki ugráljon, mint a kenguru!

- Mondj el egy verset vagy mondókát, amiben szerepel egy állat/növény!

- Mutatok egy állatot a társasról, mutasd meg a kezeddel, hogy mozog!  (jár, ugrál, repül, úszik, siklik)

- Mondj egy olyan madarat, amely tud repülni és egy olyat, amelyik nem (ilyenek élnek általában falun a baromfiudvarban is). Utánozzuk közösen a kakas hangját!

- Keress a földrészen egy mintás (csíkos, foltos) szőrzetű állatot, tudod a nevét?

- Gondolj a kedvenc állatodra, és meséld el a társaidnak, hogy néz ki anélkül, hogy kimondanád a nevét! (Mekkora, mi borítja a testét, hogy közlekedik, milyen színű, milyen hangot ad ki, mit eszik?)

- Mutass 3 állatot, ami vízben él, vagy szeret víz közelében lenni ezen a földrészen és környékén!

 

„Tiszteld a Földanyát!”/Fehér csíkokkal ellátott piros keretes mező/: Ezek a mezők tanító jellegűek, a felragasztott információkat, ismereteket közvetítenek a gyerekeknek a környezetvédelemmel kapcsolatban, itt érdekességeket oszthatunk meg a csapatokkal, minden mezőben egy-egy környezeti probléma jelenik meg, melyről beszélgethetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5213788168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása