Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Madáretetés bemutatása „Madárkalács készítése MadarászOvisokkal” foglalkozás példáján

2016. december 14. - Borsós Zsófia

Tél közeledtével egyre több szó esik arról, hogy a különböző élőlények hogyan készülnek fel a hideg évszakra, hogyan vészelik át azt. MadarászOvi foglalkozásokon természetesen kitüntetett figyelmet fordítunk azokra a madárfajokra, amelyek nálunk vészelik át a fagyos hónapokat. A széncinegék, kék cinegék, csuszkák, meggyvágók, tengelicek, zöldikék, erdei- és fenyőpintyek, mezei- és házi verebek az óvodák udvarán is megjelennek, ha ott idejében (november) feltöltik a madáretetőket. Az etetés megkönnyíti az udvarokra érkező madarak telelését és nem utolsó sorban remek lehetőség megfigyelésükre. A környezeti nevelésben betöltött szerepét, a madáretetés fortélyát a „Madárkalács készítése MadarászOvisokkal” foglalkozáson készült képek alapján szeretném bemutatni.

01_1.jpg

Az utolsó őszi foglalkozás során megbeszéljük a gyerekekkel a tél eleji teendőket, így a madárkalács készítésre már magukkal hozzák a marék szotyit, diót, mogyorót, ”madármagot” és a formának szánt pohárkákat (újrafelhasznált joghurtospoharak!). Ideális esetben otthon is szóba kerül a téli madáretetés és feltöltik a meglévő etetőket.

02.jpg

A téli madáretetésre legalkalmasabb mag a nyers (pirítatlan, sótlan) napraforgó mag. Tápláló, olcsó. Alkalmasak még a különböző olajos magvak, mint a dió, földmogyoró, tökmag. A gyerekek gyakran hoznak szupermarketekből, állatkereskedésekből beszerezhető vad madaraknak készített keveréket. Ezek a legtöbb esetben nem megfelelőek, mert leginkább gabonaféléket tartalmaznak, melyet elsősorban a gerlék és galambok fogyasztanak. Napraforgó magot gazdaboltból, terményboltból lehet kedvező áron beszerezni (pl. a”Magtárház”-ból)

A madárkalács alapanyagát – különböző magokból álló keveréket – a gyerekek saját kezűleg készítik el. Közben megtapasztalják a különböző magok formáját. Felfedezik, hogy a keverékben szárdarabok, gyommagok is megbújnak. Érzik a magok olajos tapintását, jellegzetes illatát.

Megbeszéljünk, mi az a napraforgó?, mikor virágzik?, miért van olyan nagy tömegben a mezőkön?, csak a madarak eszik?, otthon mit sütnek napraforgó olajban?, miben különbözik a zsírtól?, milyen az energiatartalma?,miért ezt szeretik legjobban a madarak? stb.

A joghurtos poharak adják a madárkalács formáját. Ebbe rakják a gyerekek a magkeveréket, ügyelve arra, hogy a pohár csak „majdnemtele” legyen. Megbeszéljük, hogy a poharak csak „kalácsformák” nem kerülnek ki az udvarra, etetőbe.

A formába került magokat hogyan vehetjük ki egyben? Megbeszéljük, hogy valamivel össze kell ragasztani, ami ehető a madaraknak, de nem olvad el. A szalonnában sok zsír van, amit a cinegék, csuszkák nagyon szeretnek, de a zsír puha, könnyen megolvad. Jobb a faggyú, mert keményebbre dermed és nehezebben olvad. Megbeszéljük, hogy mitől tud megolvadni. Felfedezik, hogy folyékony állapotban sárga és hasonlít az olajra, szilárd állapotban pedig fehér és hasonlít a viaszra.

A meleg, folyékony olvadt faggyú a keverékre kerül. Majd egy darab tört hurkapálcával elkeverem, végül a közepébe állítom (dermedt állapotban a kihúzott pálca helyére lehet majd a fonalat befűzni!).

10.jpg

A félkész madárkalácsokat tálcán gyűjtjük. Megbeszéljük, hová tegyük, hogy minél hamarabb megdermedjen. Másnap reggelre kész és ki lehet venni a formából. Lehetőség szerint a 20-30 elkészült madárkalács az óvoda udvarán kerüljön felhasználásra, hiszen így lehet megvalósítani a folyamatos etetést. Megbeszéljük, hogyan kell felelősséggel etetni a madarakat, ügyelve arra, hogy mindig legyen elegendő eleség az etetőben, madárkalács a fákon.

 

A foglakozás során készített magkeverék jelentős része nem kerül a pohárformákba. Ez kiválóan alkalmas az udvaron lévő etetők feltöltésére, az etetés megkezdésére. Megbeszéljük, hogy miért jobb a madáretetőbe tenni az eleséget. Nem felejthetjük el leszögezni, hogy mi az, amit nem szabad a madáretetőbe tenni. Gondolok itt elsősorban a különböző morzsákra, melyek megsavanyodnak a párás időben, betegséget okozva az ott táplálkozó madaraknak.
A tető megvédi a magokat hóborítástól, de ha mód van rá érdemes magot szórni az etető alá is, így segítve a csapatosan táplálkozó pintyeket, tengeliceket, zöldikéket.

 

A téli madáretetésről bővebben az alábbi weblapon informálódhatnak:

http://www.mme.hu/teli_madaretetes

 

Pécsi óvodák a magok iránt az alábbi címen érdeklődhetnek:

http://magtarhaz.hu/

 

Várom észrevételeiket, tanácsaikat!

 

Bodor Ádám

környezeti nevelő

Pullus Alapítvány

 

A MadarászOvi plakátja itt tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr4712024507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása