Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Kézművesség: PET palack újratöltve

2016. január 07. - Borsós Zsófia

Nevezhetjük PET palacknak, pillepalacknak vagy műanyag flakonnak is, de az biztos, hogy nagyon sok hulladék keletkezik általa. A legjobb, ha kerüljük a megvásárlását, de ha már bekerült a háztartásba mindenképpen használjuk újra, majd gyűjtsük szelektíven. Fontos, hogy a szelektív gyűjtőbe mindig laposra taposva kerüljön, így több hulladék fér az edénybe, gazdaságosabb a szállítás és a feldolgozást is megkönnyítjük.

A mértéktelen műanyaghasználatra, és az újrahasznosításra hívja fel a figyelmet a PET-ből való alkotás is, íme néhány példa:

 

 Labda elkapó

Hozzávalók: 1 db PET palack (Pl.: ásványvizes flakon), kalapgumi, újságpapír, szigetelőszalag, olló vagy szike,

A PET palackot állítsuk az asztalra és a felső harmadát vágjuk le szikével vagy ollóval. Fordítsuk a kupakjával lefelé a tölcsért, csavarjuk le a kupakot. A tölcsér kiszélesedő részét vonjuk be szigetelő szalaggal. Vágjunk le egy körülbelül 50 cm hosszú kalapgumi darabot, helyezzük a palack szájához és a kupak visszacsavarásával rögzítsük (a kalapguminak a tölcsér belsejében kell végighaladnia). Gyúrjunk újságpapírból kis labdát – akkorát, hogy beleférjen a tölcsérbe – majd rögzítsük a gumiszalag végére. A tölcsért szigetelőszalaggal díszíthetjük.

kep3.png

Lengőteke

Hozzávalók: 9 db egyforma PET palack, 45x45 cm-es kartonlap, víz, különböző színű szigetelőszalagok, számok kis papírlapokon 1-9-ig, olló, kb. 3 m hosszú, vastag madzag, tekegolyóként használható labda

 A palackokról távolítsuk el a címkéket, és töltsük meg kb. 5-6 cm-es magasságig vízzel. Ezek után a palackokat díszítsük különböző színű szigetelőszalagokkal, és ragasszuk rájuk a számokat. A kartonpapírra ragasszunk három sorban 3-3 „X”alakot szigetelőszalagból, egymástól 15-15 cm-re, ezek jelölik majd ki a palackok helyét. A labdát rögzítsük a madzagra, másik végét pedig egy magas helyre úgy, hogy a felállított bábuk kb. felső egy harmadáig lógjon be a golyó. Ügyeljünk arra, hogy legyen elég hely a golyó mozgásának. A palackok különböző számai jelenthetnek eltérő pontszámokat, vagy egyéb különbségeket, amelyek izgalmasabbá tehetik a játékot

 

kep4_1.jpg

 

Egyéb ötletek:

14 ötlet a műanyag palackok újrahasznosítására

Nem gondolta volna, hogy ennyi mindenre jó a PET palack

20 ötlet a palack újrahasznosítására (angol)

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr558176922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása