Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Könyvajánló: Ötlettár

Fenntartható Fejlődési Célok támogatásának lehetőségei a Zöld Óvodák ajánlásai alapján

2022. április 12. - Borsós Zsófia

Bolla Zoltánné környezeti nevelő, mentor 2020-ban készített egy anyagot a Fenntartható Fejlődési Célok témájának elméleti áttekintésére, mely itt elérhető el. Szintén az ő vezetésével készült el 2021-ben a Fenntartható Fejlődési Célok támogatásának lehetőségei a Zöld Óvodákban című szakmai segédanyag is az óvodapedagógusok számára. Az innen letöthető ötlettár tervezési segédleteket, foglalkozási terveket, szakirodalmi ajánlásokat tartalmaz a Fenntartható Fejlődési Célokhoz kapcsolódóan. A Zöld Óvoda pályázat 15. évfordulója adta a megjelenés apropóját, a kiadvány elején szerepel a hatalmas és sokrétű anyag összegyűjtésében szerepet vállaló óvodák listája.

screen-shot-2017-07-19-at-18_04_16.jpg

Kép forrása: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

nevtelen_terv_3.png

Idézet az anyag bevezetőjéből:

Az Ötlettár felépítése több fejezetből áll. Követi a 17 Fenntartható Fejlődési Cél vonalát.
Az első fejezet a „Fenntartható Fejlődési Célokhoz kapcsolódó óvodai nevelési ajánlások gyűjteményét” tartalmazza. Ebben a fejezetben minden Fenntartható Fejlődési Cél száma és címe alatt olvasható pár mondat a cél tartalmáról, és a Zöld Óvoda Kritériumrendszer 20 pontja (melléklet) közül oda kapcsolható pontok száma is utal a megvalósítási és az értékelési tartalomra.

Ezután kerül sor „Ajánlások az óvoda szociális, társadalomformáló szerep vállalásának megvalósításához” című részre, amiben az óvoda, mint köznevelési intézmény kötelezettségeinek egyes tartalmi elemei találhatók az éppen aktuális Cél tartalmi megvalósításaival kapcsolatban. (...) 

Ezt követi a második fejezet, a „Komplex tervezetek – a Fenntartható Fejlődési Célok feladatainak megvalósításához” címmel, amiben igazán sokszínű és igen sok ötlet található. A már megvalósított ötletek inspirálóan hathatnak a kollégákra, és a helyi megvalósításokat színezhetik, érdekesebbé tehetik.


A harmadik fejezetben a „Fenntartható Fejlődési Célokhoz kapcsolódó Jeles Napok gyűjteménye” cím alatt a tartalom felöleli az egész naptári évet. Vannak, akik „saját jeles napokat” is kitaláltak, ezzel is erősítik helyi értékeik fontosságát, és céljaik elérés érdekében a kreativitásukat is igazolják. (...)

Az Óvodák által beküldött szakmai anyagok formai és tartalmi szempontból igen vegyes képet mutatnak, és igen nehéz volt a besorolás az egyes célokhoz. Hiszen vannak olyan szabad és irányított tevékenységek, munkaalkalmak és megfigyelési, felfedezési lehetőségek találhatók, melyek több Fenntartható Célt is szolgálhatnak. Az ajánlások sokszínűsége – tartalmi és formai megjelenítése hol vázlatos, hol konkrét, hol aprólékosan leírt módszereket, eszközöket is tartalmaznak. Van, ahol szükség lehet helyi kiegészítésre, de van, ami egy az egyben alkalmazható. A környezeti nevelés témakörei eleve komplex tapasztalati tartalmakat ölelnek fel.

Forrás: https://zoldovoda.hu/uploads/articles/586/Otlettar-2021.pdf

és https://zoldovoda.hu/uploads/articles/587/Otlettar-2020.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7117805039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása