Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

NEA pályázat elszámolása [Frissítve: 2022.03.30.]

Egyszerűsített, 2021-es projektekhez

2022. március 14. - Borsós Zsófia

Azok számára, akik pályáztak 2020 novembere és decembere között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez a „Helyi és területi hatókörű civil szervezetek egyszerűsített támogatása 2021.” felhívásra (NEA 2021-es egyszerűsített pályázat), közeledik a projektidőszak vége.

2022 március végéig (megvalósítási időszak záró napja: 2022.03.31) kell elkölteni a megítélt támogatást, illetve eddig az időpontig szükséges teljesíteni a vállalásokat is. Amennyiben mégis módosítás válik szükségessé (pl.: egy tervezett eszköz beszerzése többe került a tervezettnél, ezért szeretnénk valamekkora összeget átcsoportosítani egy másik sorról), fontos módosítási kérelmet benyújtani a fenti határidő lejárta előtt.

Beszámoló benyújtásának határideje: 2022.04.30

Ez a bejegyzés a módosítási kérelem elkészítéséhez és a beszámoló benyújtásához kíván segítséget nyújtani. 

student-g24b58d8ab_1280.jpg

Kép forrása: Pixabay 

Módosítási kérelem benyújtása

A pályázati útmutató az alábbiak szerint rendelkezik:

A Kedvezményezett köteles a támogatói okirat módosítását kezdeményezni, ha a megvalósítás keretében a költségterv fősorain külön-külön, a jóváhagyotthoz képest pozitív irányban 10%-ot meghaladó mértékben kíván módosítani, vagy ha a jogszabályban rögzített adatokban változás következik be. A költségterv módosítása nem eredményezhet a Tanács 29/2020. (06.25.) számú döntésével ellentétes változtatást, tehát a nem elszámolható kiadások a módosítás következtében sem támogathatóak.
Ezen módosításoknak elektronikusan tud eleget tenni a kedvezményezett a NIR-ben.


FIGYELEM! A költségterv sorainak módosítása során új sor nyitására nincs lehetőség, kizárólag a jogosultsági döntéssel jóváhagyott sorokat lehet áttervezni!


Ha a pályázatban ismertetett, vagy a jogszabályban, támogatói okiratban rögzített adatokban változás következik be, a kedvezményezett a tudomására jutástól számított nyolc napon belül köteles azt írásban bejelenteni az Alapkezelőnek. A módosítási kérelem elbírálására a bejelentést követő tizenöt napon belül kerül sor. A módosítási kérelem elbírálásáról az Alapkezelő értesíti a pályázót. A kérelem elfogadása után a bejelentett adatok érvénybe lépnek, és a NIR-ben rögzítésre kerülnek.

A felületen itt kezdeményezhető módosítás:

Támogatások/Összes támogatásom megtekintése, belépés az aktuális projekt felületére:

kep10_4.png

Forrás: NIR

 

Beszámoló összeállítása

Az aktuális feladatok részben található a projekt elszámolási felületére mutató link:

kep1_54.png

A szürke színű füleket kell kitölteni, a szakmai beszámoló és a bizonylatok rögzítése a két legnagyobb feladat:

kep4_6.png

 Forrás: NIR

Szakmai beszámoló kérdései (egységenként maximum 6000 karakter áll rendelkezésre):

  • 1. "Kérjük, ismertesse röviden, hogyan valósult meg a támogatott cél. (ismertesse a megvalósított feladat célját, megvalósult program konkrét időpontját, helyszínét; rendezvény esetén a megvalósult napi programtervet, képzés esetén a megvalósított képzés részletes tematikáját, óraszámot, előadókat, résztvevők számát, stb.)! Ennek keretében kérjük, ismertesse továbbá röviden a támogatásból megvalósult tevékenység, program eredményeit, a támogatás hasznosulását, megvalósított beruházás, (eszköz)fejlesztés esetén kitérve a fenntarthatóság ismertetésére is."
  • 2. "Kérjük, mutassa be a megvalósított konkrét tevékenységek és az elszámolásra becsatolt bizonylatok közötti összefüggést (milyen költségekre került felhasználásra a támogatás)!"
  • 3. "Kérjük, becsülje meg a támogatásból megvalósult feladat, program kapcsán közvetlen vagy közvetett támogatásban részesült szervezetek, személyek számát!"
  • 4. "Kérjük, sorolja fel a szakmai beszámolóhoz mellékelt dokumentumokat (Kérjük, törölje a felsorolásból a nem relevánsakat)!o Fotó;
    Videó; CD / DVD; Szórólap; Tiszteletpéldány;Eszközbeszerzés esetén árajánlat; eszközök leltárba vételét igazoló dokumentumok; Oktatás/képzés/konferencia/egyéb rendezvény szervezése esetén: Részvételt igazoló jelenléti ív; Tananyag; Oklevél másolata; Tematika; Rendezvény szakmai anyaga."
  • 5."Kérjük, mutassa be a támogatásból megvalósult tevékenységgel, programmal összefüggő kommunikációs terv megvalósulását (pl. sajtóanyag, média megnevezése). (A megjelenést igazoló dokumentációt kérjük fénymásolatban benyújtani!)"
  • 6."Kérjük, tájékoztasson a BGA logó használatának módjáról! (felhasználási hely megnevezése, fotó/fénymásolat küldése, elérhetőségének linkje, stb.)"
  • 7. "Kérjük, tájékoztasson egyéb fontosnak érzett észrevételeiről (befejeződött-e a támogatott tevékenység program, milyen nehézségek merültek fel, tervezik-e a program folytatását, egyéb észrevételek)!"

 

Az útmutató értelmében:

A támogatás terhére a NEAr. 7. melléklete szerinti, a megvalósítási időszakba eső teljesítési időponttal rendelkező, valamint a beszámoló benyújtásának határnapjáig pénzügyileg is teljesült költségek számolhatók el a kedvezményezett működésével összefüggésben.

A záradékolt bizonylatok adatai a Támogatások/Bizonylatok feltöltése menüponton keresztül adhatóak meg, egyesével:

kep1_55.png

Forrás: NIR

 

A záradékolás:

kep6_4.png

Forrás: Elszámolási útmutató

https://civil.info.hu/media/2021_NEA_elszamolasi_utmutato_4884.pdf

 

A beszámoló benyújtásának (véglegesítés a NIR-ben, valamint postára adás) végső határideje a megvalósítási időszakot követő 30. nap a 4. pont szerinti táblázatban meghatározottak szerint. Az Alapkezelő a beszámolót annak kézhezvételét követően megvizsgálja, és a beszámoló vizsgálatát követően értesíti a kedvezményezettet a beszámoló elfogadásáról, illetve hiba vagy hiányosság esetén 15 napos határidővel azok pótlására, illetve javítására szólítja fel a kedvezményezettet. 13.2. A beszámoló benyújtásával egyidejűleg kötelezően benyújtandó dokumentum FIGYELEM! A kedvezményezett a beszámoló benyújtásával egyidejűleg köteles a „NYILATKOZAT a támogatáshoz kapcsolódó beszámolóban feltüntetett érintettek adatvédelmi tájékoztatásának igazolásáról” című dokumentumot is a beszámoló mellékleteként feltölteni a NIR-be. A nyilatkozat elérhető a https://civil.info.hu/nea/kezdolap/dokumentumtar/index.html oldalon vagy a https://bgazrt.hu/tamogatasok/adatvedelmi-tajekoztato/ felületről. Kérjük a benyújtandó nyilatkozatra szíveskedjenek egyúttal rávezetni a támogatói okirat első oldalán feltüntetett azonosító számot (iktatószámot) is.

A felületen történő véglegesítés után a bizonylat összesítőn megjelölt számlák hitelesített másolatát és az egyéb szükséges mellékleteket, valamint az aláírt összesítőt szükséges postán is benyújtani az alábbiak szerint:

kep7_3.png

Forrás: Elszámolási útmutató

https://civil.info.hu/media/2021_NEA_elszamolasi_utmutato_4884.pdf

 

VÁLTOZÁS!!! [2022.03.30.-i állapot]

A napokban érnek véget a NEA egyszerűsített projektek, de lehet, hogy kapunk egy kis haladékot.

Az alábbi szöveg jelent meg a Magyar Közlönyben:

"A  támogatott tevékenység időtartamának meghosszabbításával összefüggő veszélyhelyzeti szabályokról szóló 118/2022. (III. 22.) Korm. rendelet” a megvalósítási véghatáridőket az alábbiak szerint hosszabbítja meg:
- a 2021. január 1-je előtt létrejött és azóta fennálló támogatási jogviszonyokban 2022. június 30. napjáig,
- a 2021. január 1-je és 2021. december 31-e között létrejött támogatási jogviszonyokban 2022. december 31. napjáig."

Kértem állásfoglalást a BGA Zrt.-től, azt a választ kaptam, hogy a NEA – 2021. évi támogatások megvalósítási időszakával kapcsolatosan hosszabbítás várható, azonban a záró dátum jelenleg jogi egyeztetés alatt áll. Érdemes figyelni a BGA Zrt. weblapját.

 

Bővebb információ: 

Elszámolási útmutató: https://civil.info.hu/media/2021_NEA_elszamolasi_utmutato_4884.pdf

Pályázati útmutató: https://bgazrt.hu/wp-content/uploads/palyazati_kiirasok/nea/NEAG-KP-1-2021_palyazati_utmutato.pdf

Videós segédlet a NIR használatához: https://bgazrt.hu/tamogatasok/kulhoni-tamogatasok/elszamolas/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1017779652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása